Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2022-04-13T19:26:32+02:00
W dniu dzisiejszym w Starachowicach odbyły się uroczystości kolejnej rocznicy zbrodni katyńskiej. W kościele Wszystkich Świętych odprawiona została Msza Święta w intencji ofiar tej zbrodni. Po Mszy uczestnicy uroczystości przemaszerowali na Skwer Katyński. Tam wygłoszone zostały okolicznościowe przemówienia. Przemawiali: przedstawicielka Rodziny Katyńskiej, poseł Agata Wojtyszek oraz przedstawiciele władz miasta i powiatu. Po przemówieniach pod Krzyżem Katyńskim złożone zostały wiązanki i zapalone znicze. W imieniu Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS (MAN, PKC i APLEONA) wiązankę złożyli przewodniczący Jan Seweryn i wiceprzewodnicząca Małgorzata Żłobecka.
Śr 13 Kwi, 17:28
APLEONA przegrała
2022-04-13T17:28:23+02:00
W dniu 1 marca dotarła do nas wiadomość, że APLEONA przegrała przetarg na świadczenie usług dla MAN-a w zakresie utrzymania ruchu i sprzątania. Informacja ta spowodowała duże zaniepokojenie pracowników, bo nie są oni pewni na jakich warunkach będą pracować. Na chwilę obecną nie jest wiadomo jaka firma przetarg wygrała, bo jak nas poinformowano przetarg odbywał się anonimowo. NSZZ „Solidarność” będzie się starał, aby pracownicy nie stracili na przejściu do innego pracodawcy. Według przepisów Kodeksu Pracy nowy pracodawca powinien poinformować związki zawodowe o swoich zamierzeniach, co do funkcjonowania firmy i warunkach pracy przejmowanych pracowników.
2022-04-08T15:02:57+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Tradycyjnie pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku nowych członków. Tym razem przyjęto trzynaście osób. Następnie przewodniczący Jan Seweryn omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN odbyły się rozmowy na temat włączenia premii do płacy zasadniczej. Niestety nie ma na to zgody prezesa, ponieważ związki nie zgodziły się na wprowadzenie w firmie tak zwanego elastycznego czasu pracy. Rozmawiano także o odejściu od premiowania za produktywność i zastąpienia tego kryterium premiowego premiowaniem za brak absencji chorobowej. Zaproponowano jednak warunki na które dla „Solidarności” są nie do przyjęcia. Związek nie może się zgodzić, aby nawet za jeden dzień absencji chorobowej pracownik pozbawiony był całej premii. Niespodziewanie pojawił się temat elastycznego czasu pracy. Związkowcy przekonywani byli, aby jednak dojść w tej sprawie do porozumienia. Przewodniczący poinformował członków Komisji, że pomimo podpisania aneksu do Regulaminu Pracy zawierającego zapisy dotyczące tego, kto może udzielać pracownikowi urlopu na żądanie i kto może karać pracownika aneks nie wszedł w życie, bo nie podpisał go…Zarząd firmy. W tej absurdalnej sytuacji rodzi się pytanie, dlaczego pracodawca wycofał się z tego, na co wcześniej się zgodził. „Solidarność” zdecydowanie protestuje, aby w aneksie pojawił się zapis, że pracowników może karać również kierownik BHP. Niezrozumiała jest też sprawa wprowadzenia grup 8 i 8a. Chociaż „Solidarność” wyraziła na to zgodę, to grupy nie zostały do tej pory wprowadzone, gdyż Zarząd nie chce dokonać zmian w tabeli określającej do jakich zawodów grupy te są przypisane. Przedstawiciele pracodawcy uważają, że wystarczy dopisanie punktu w aneksie. „Solidarność” uważa, że jest to mało czytelne i może w przyszłości być wykorzystane niekoniecznie dla dobra pracowników. Sporo nieporozumień spowodował informacja o wysokość dofinansowania do tak zwanego wypoczynku organizowanego we własnym zakresie. W roku bieżącym jest on o 300 zł. mniejszy niż w roku ubiegłym. Jest tak dlatego, że w roku 2021 na koncie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych było 1 400 000 zł. oszczędności na które jak pamiętamy miał zakusy pracodawca. Nie było na to zgody „Solidarności”, dlatego pieniądze te zostały rozdzielone na wszystkich pracowników. W tym roku oszczędności już nie ma, więc nie było szansy na utrzymanie dofinansowania na ubiegłorocznym poziomie. W firmie prowadzona była kontrola PIP. „Solidarność” zgłosiła inspektorkom sprawę nadużywania przez pracodawcę pracy w godzinach nadliczbowych i przymusowego wysłania pracowników na zaległe urlopy......................
2022-04-07T20:09:04+02:00
Dzisiaj jedna osoba z APLEONA zapisała się do "Solidarności".
2022-04-06T17:19:23+02:00
Następna osoba z MAN-a zapisała się do "Solidarności".
2022-04-04T17:33:48+02:00
Dobry poniedziałek. Do NSZZ "Solidarność" zapisało się 4 osoby z MAN-a.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Dobrze powiedziane, jakby firma szanowała i dobrze traktowała pracowników to i pracownikom zależałoby na pracy. A ...Piątek o 13:18 w wątku Pasiaki i sytuacja zakładu.
No jeżeli Tobie bardziej zależy na zakładzie jak na własnej godności to pozdrawiam cię serdecznie.Czasy poganiaczy...Czwartek o 18:12 w wątku Pasiaki i sytuacja zakładu.
No to faktycznie nie ma sensu. Szkoda bo planowałem jechać.Fajna odskocznia od tego całego bałaganu. W każdym bąd...Czwartek o 14:56 w wątku Wycieczka Toruń
Statystyki
Top tygodnia