Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2021-11-05T09:16:00+01:00
W dniu 4 listopada odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Jak zwykle pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku nowych członków. Tym razem przyjęto siedem osób. Następnie przewodniczący Jan Seweryn omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN głównym problem jest sprawa tak zwanego elastycznego czasu pracy o wprowadzenie, którego wnioskuje Zarząd firmy. Przewodniczący stwierdził, że rozwiązania, które zaproponował pracodawca są dla pracowników nie do przyjęcia. W czasie rozmów na wydziałach pracownicy bardzo krytycznie odnosili się do przedstawionych propozycji i postulowali, żeby „Solidarność” nie wchodziła z Zarządem w negocjacje w tej sprawie. Mając na uwadze opinie pracowników Komisja zdecydowała, że oficjalne stanowisko w sprawie elastycznego czasu pracy zajmie po spotkaniach prezesa Yavuza z pracownikami, które mają się odbyć w przyszłym tygodniu. Spotkania te będą miały nietypowy charakter, bo ze względu na pandemię koronawirusa odbędą się za pośrednictwem telebimów, które zostaną zainstalowane na wydziałach. Dla członków Komisji niezrozumiałe jest, że pracodawca planuje w przyszłym roku przestoje, gdy z informacji przedstawionych związkom zawodowym wynika, że plany produkcyjne na rok 2022 są na bardzo wysokim poziomie. Kolejną sprawą o której poinformował przewodniczący było to, że członek Światowej i Europejskiej Rady Zakładowej Volkswagena i MAN Mariusz Dzwonek poruszył na ostatnim spotkaniu Rady MAN TRUCS & BUS sprawę sytuacji w MAN BUS w Starachowicach. W posiedzeniu Rady udział brał prezes MAN TRUCS & BUS Andreas Tostmann. Tak, więc prezes ma informacje o tym, co się w zakładzie w Starachowiach dzieje z jeszcze innego źródła, bo już wcześniej o sytuacji w MAN BUS był informowany przez przewodniczącego Jana Seweryna. Kolejną sprawą jest doprowadzenie przez „Solidarność” do odstąpienia przez Dział BHP od wymierzania pracownikom kar dyscyplinarnych, ponieważ nie są oni do tego upoważnieni. Kary nałożone przez BHP zostały anulowane. Jednak o nieprawidłowościach, jakie miały miejsce została poinformowana Państwowa Inspekcja Pracy. W dniu 4 listopada w MAN pojawiły się inspektorki PIP i przeprowadziły rozmowę z przewodniczącym „Solidarności”.............................
2021-11-04T18:04:27+01:00
Pracownicy PKC mają okazję przystąpić do tak zwanej "dodatkowej opieki medycznej" Program w podstawowej wersji finansowany jest w połowie przez pracownika i w połowie przez pracodawcę. Aby zaczął on w PKC funkcjonować, musi się do niego zapisać co najmniej 300 pracowników. Zachęcamy do zapisywania się bo jest to korzystne ponieważ znacznie ułatwia dostęp do lekarzy specjalistów.
Wt 2 Lis, 13:00
Elastycznie czy nie
2021-11-02T13:00:03+01:00
Jak wiemy kilka tygodni temu Zarząd MAN BUS przedstawił związkom zawodowym planu pracy na rok 2022. W planie tym jest propozycja podpisania porozumienia o wprowadzenie w firmie tak zwanego „elastycznego czasu pracy”. Propozycja zwiera również punkt dotyczący podwyżki płacy i wypłaty premii rocznej tak zwanego „dobrowolnego dodatku”. O swoich propozycjach Zarząd poinformował wszystkich pracowników firmy wysyłając do nich pismo. Jak do tej chwili w sprawie propozycji pracodawcy nie odbyło się żadne spotkanie ze związkami zawodowymi. NSZZ „Solidarność” uważa, że propozycje przedstawione przez Zarząd są zaporowe i nie ma żadnych szans, aby były one przez pracowników zaakceptowane. Wiemy to doskonale, bo odbyliśmy wiele spotkań na wydziałach. Ponadto na naszym Forum internetowym wciąż pojawiają się wpisy w których pracownicy wyrażają opinie na temat pomysłów pracodawcy. Jak nas poinformowano w połowie miesiąca ma się w firmie pojawić prezes Münür Yavuz. Prezes ma osobiście poinformować pracowników o sytuacji w firmie, jak również o oczekiwaniach pracodawcy co do „elastycznego czasu pracy”. Spotkanie prezesa z pracownikami będzie miało nietypowych charakter, bo odbędzie się ono za pośrednictwem telebimów, które mają być zamontowane na wydziałach.
2021-11-01T13:37:51+01:00
Módlmy się za naszych kolegów – działaczy „Solidarności” – których nie ma już wśród nas: Edwarda Dajewskiego, Jerzego Wikierskiego,Adama Mazura, Henryka Bątkiewicza, Zbigniewa Rafalskiego, Halinę Strzelec, Michała Krzyżowskiego, Tadeusza Wiktorowskiego, Andrzeja Garbacza, Macieja Gruszczyńskiego, Marię Lipiec, Kamila Krakowiaka, Franciszka Michałka, Romana Wuja, Mariana Siedlaka, Andrzeja Jędrzejczyka, a także za przyjaciół „Solidarności”: księdza Tadeusza Jędrę i księdza Józefa Domańskiego. Niech dobry Bóg niepomny na ich ludzkie słabości wprowadzi ich do królestwa niebieskiego.
2021-10-28T17:33:22+02:00
Dzisiaj dwie osoby z MAN-a zapisały się do NSZZ "Solidarność".
2021-10-27T10:52:46+02:00
Dzisiaj 1 osoba z MAN zapisała się do "Solidarności".
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum