Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
Czw 14 Lip, 17:57
Podwyżka płacy w EURO VIG
2022-07-14T17:57:23+02:00
W dniu 13 lipca odbyło się spotkanie związków zawodowych z przedstawicielami pracodawcy na którym omawiano sprawę podwyżki płacy. Był to odzew na postulat „Solidarności”, aby podnieść płace o 300 zł. Przedstawiciele EURO VIG wyrazili zgodę na podniesienie płacy o postulowaną przez Związek kwotę. Podwyżka wejdzie w życie od 1 lipca. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zostanie podpisane porozumienie w tej sprawie. Kwota podwyżki jest tą samą kwotą, którą związkom zawodowym udało się wynegocjować na początku roku z przedstawicielami poprzedniego pracodawcy, czyli APLEONA. Niestety nie udało jej się wprowadzić w życie, bo w międzyczasie odbył się przetarg na obsługę MAN-a w zakresie utrzymania ruch, który to przetarg APLEONA przegrała. Tak, więc pracownicy są stratni na podwyżce kilka miesięcy. Przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn zaapelował do przedstawicieli EURO VIG o podjęcie działań, które doprowadzą do tego, że pracownicy będą lepiej niż dotychczas wynagradzani. Związkowcy odnieśli wrażenie, że apel ten spotkał się ze zrozumieniem. Miejmy nadziej, że przełoży się to na kolejne podwyżki. „Solidarność” wnioskowała także o powołanie Komisji Socjalnej i zajęcia się modyfikacją obecnie obowiązującego Regulaminu Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych lub opracowanie zupełnie nowego. Nowy Regulamin pozwoliłby na zwiększenie świadczenia wypłacanego na Święta Bożego Narodzenia.
2022-07-13T20:00:59+02:00
Kolejna osoba z MAN-a zapisała się dzisiaj do "Solidarności".
2022-07-11T17:08:08+02:00
Dzisiaj następna osoba z MAN-a zapisała się do "Solidarności".
2022-07-10T14:44:56+02:00
W dniu dzisiejszym związkowcy z Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS w Starachowicach uczcili rocznicę rzezi wołyńskiej. Grupa związkowców zjawiała się pod Pomnikiem Niepodległości gdzie złożono wieniec i zapalono znicze. Związkowcy z „Solidarności” już kolejny rok upamiętniają tę tragiczną rocznicę. Niestety pod Pomnikiem nie było przedstawicieli miasta i powiatu. Podczas rzezi dokonanej przez Ukraińców w bestialski sposób zamordowano ponad 120 tysięcy Polaków. Zbrodnia ta nosi wszelkie znamiona ludobójstwa, ale ani rząd polski ani rząd ukraiński nie są zainteresowani nazwanie rzeczy po imieniu. Wprost przeciwnie na Ukrainie zbrodniarze uważani są za bohaterów, a pomniki Bandery i innych ideologów UPA znajdują się w wielu miastach tego kraju. Kulminacja tego ludobójstwa przypada na 11 lipca 1943 roku. W dniu tym zaatakowano 99 miejscowości na Wołyniu dokonując zbrodni o niewyobrażanym okrucieństwie. Zbrodnie na Polakach trwały aż do 1947 roku. Kres położyła im dopiero akcja „Wisła”.
2022-07-08T17:07:48+02:00
Dzisiaj aż cztery osoby zapisały się do "Solidarności". Trzy z MAN-a i jedna z EURO VIG.
2022-07-08T17:04:18+02:00
W dniu 7 lipca odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku nowych członków. Tym razem przyjęto 14 osób. Następnie przewodniczący Komisji Jan Seweryn przedstawił sytuację w firmach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN podpisany został nowy regulamin premiowania. Jest on dla pracowników korzystnym, bo premia nie będzie już liczona od produktywności i jakości. Jedynym kryterium przyznania premii będzie absencja chorobowa. Wbrew informacjom krążącym po zakładzie nie planuje się zmiany terminu rozpoczęcie przestoju urlopowego. Urlop tak jak planowano rozpocznie się 1 sierpnia. W czasie przestoju pracować mają jedynie osoby, które urlopu nie posiadają oraz ci, którzy z różnych przyczyn chcą wykorzystać urlop w innym terminie. (Sprawa okazał się nieaktualna już następnego dnia, bo pracodawca zaproponował wydłużenie urlopu o cztery dni. Proponuje się przesunięcie czterech dniu urlopu zaplanowanego między Świętami bożego Narodzenia a Nowym Rokiem). Powrócił temat dysproporcji płacowych spawaczy zatrudnionych w MAN a spawaczami zatrudnionych w MAN na tak zwanym samozatrudnieniu. W sprawie tej „Solidarność” zorganizowała spotkanie przedstawicieli spawaczy z kierowniczką Działu Personalnego, ale nic ono nie wyjaśniło. Według spawaczy problem wciąż jest aktualny, dlatego chcą się spotkać z kierownikiem zakładu Mehmetem Sermetem. Do chwili obecnej Związek nie otrzymał odpowiedzi na pismo w sprawie podwyżki płacy. Jedynie podczas jednego ze spotkań członek Zarządu Grażyna Piotrowska stwierdziła, że dla Zarządu sprawa podwyżki płacy na rok 2022 jest zakończona. Kolejną sprawą, którą poruszył przewodniczący to konieczność przeprowadzenia wyborów do zarządu Kasy Zapomogowo Pożyczkowej. W PKC kontynuowane są dyżury związkowe podczas, których pracownicy przychodzą i poruszają nurtujące ich problemy. Podczas dyżurów kilka osób zapisało się do „Solidarności”. Pracownicy żalą się, że wciąż są problemy z zapleczem socjalnym (zbyt mała ilość toalet, ciasnota w szatniach). Dotyczy to głównie obiektów na ul. Batalionów Chłopskich i na ul. Składowej. Do problemów z zapleczem socjalnym dochodzą jeszcze problemy z zaparkowaniem samochodów przy hali na ulicy Batalionów Chłopskich. Związek wysłał pismo do szefa głównego PKC Jani Kiljala w sprawie niewypłacenia podwyżki płacy pracownikom administracyjnym jak również pojęcia rozmów w sprawie podwyżki płacy wszystkich pracowników. Niestety odpowiedź jaka nadeszła od prezesa była mętna i mało przekonywująca. Komisja rozważa sprawę podjęcia akcji protestacyjnej. Zmienił się skład Komisji Pojednawczej. Obecnie przewodniczącą tej Komisji jest Beata Moskwa. Funkcję tę będzie pełnić przez cztery lata. Podjęliśmy działania w sprawie przywrócenia do pracy osoby zwolnionej za przyjście do pracy w stanie nietrzeźwości. Chociaż nam się udało doprowadzić do ponownego przyjęcia jej do pracy to niestety osoba ta zaprzestała przychodzić do firmy. Z dniem 30 czerwca Apleona zakończyła obsługę MAN-a w zakresie utrzymania ruchu (naprawa maszyn i urządzeń). Usługę tę od 1 lipca przejęła firma EURO VIG. W związku z podziałem pracowników na dwie firmy podziałowi uległ także Związek. Jednak jeżeli chodzi o Związek to jest on w obydwu firmach i będzie funkcjonował tak jak dotychczas. Apleona nie odeszła jednak z MAN-a, ale w dalszym ciągu zajmuje się sprzątaniem i utrzymaniem terenów zielonych. Będzie to czynić do czasu rozstrzygnięcia nowego przetargu. Głównym warunkiem w przetargu jest przejęcie pracowników na zasadzie Art. 231. Do przetargu tego przystąpiło kilka firm w tym APLEONA, EURO VIG i CLAR SYSTEM. Przedstawiciel APLEONA zwrócił się do „Solidarności” z wnioskiem o zmniejszenie odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. „Solidarność” nie odpowiedziała jeszcze na tę propozycję. Z dniem 1 lipca firma EURO VIG przejęła w MAN utrzymanie ruchu. Istnieją obawy czy firma podoła temu zadaniu, bo pracownicy się zwalniają i może dojść do tego, że braknie specjalistów do utrzymania urządzeń i maszyn w dobrym stanie. „Solidarność” już nawiązała kontakty z przedstawicielami firmy i wysłała pierwsze pisma dotyczące spraw proceduralnych. Postanowiono złożyć do Zarządu EURO VIG wniosek o podjęcie rozmów na temat podwyżki płacy. Rozpoczęte zostało wydawanie losów i zapisywanie na festyn związkowy, który odbędzie się 27 sierpnia. Na ukończeniu jest sprawa wycieczki do Torunia. W najbliższych dniach PTTK ma przesłać plan wycieczki i wstępny kosztorys. W dniu 11 lipca przypada rocznica rzezi wołyńskiej. Rocznicę tę „Solidarność” uczci dniu 10 lipca składając wieniec i zapalając znicze pod Pomnikiem Niepodległości.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Dobrze powiedziane, jakby firma szanowała i dobrze traktowała pracowników to i pracownikom zależałoby na pracy. A ...Piątek o 13:18 w wątku Pasiaki i sytuacja zakładu.
No jeżeli Tobie bardziej zależy na zakładzie jak na własnej godności to pozdrawiam cię serdecznie.Czasy poganiaczy...Czwartek o 18:12 w wątku Pasiaki i sytuacja zakładu.
No to faktycznie nie ma sensu. Szkoda bo planowałem jechać.Fajna odskocznia od tego całego bałaganu. W każdym bąd...Czwartek o 14:56 w wątku Wycieczka Toruń
Statystyki
Top tygodnia