Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
Pt 11 Cze, 19:09
Zdjęć: 39
Pikieta w MAN BUS - 11.06.2021
2021-06-11T19:09:21+02:00
W dniu dzisiejszym (11 czerwca) w MAN BUS odbyła się druga już pikieta zorganizowana przez Komisję Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność”. Powodem zorganizowania akcji protestacyjnej były brak postępu w sprawie podwyżek płacy w firmie. Pomimo ulewnego deszczu uczestnicy pikiety po pierwszej zmianie zebrali się na przyzakładowym parkingu, a następnie przemaszerowali chodnikiem pod Biurowiec Główny MAN-a. Podczas przemarszu używano gwizdów, trąbek i innych urządzeń wydających głośne dźwięki. W pikiecie uczestniczyli przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z szefem Regionu Waldemarem Bartoszem, delegacja „Solidarności” z kieleckiego zakładu PREMA, delegacja Huty Ostrowiec „Celsa”, szef starachowickiej delegatury „Solidarności” Marian Ferenc oraz przedstawiciele „Solidarności” ze starachowickich zakładów pracy: ZEC, Odlewni Polskich i Pracowników Oświaty. Podczas przemarszu zdecydowanie poprawiła się pogoda. Pod Biurowcem przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn bardzo krytycznie ocenił postępowanie Zarządu MAN BUS, który nie prowadzi dialogu ze związkami zawodowymi, lecz chce narzucać swoje rozwiązania, które są dla „Solidarności” i dla pracowników nie do przyjęcia. Następnie przewodniczący odczytał pisma z poparciem, jakie udzieliły „Solidarności” i załodze MAN-a organizacje związkowe z innych zakładów Volkswagena. Pisma takie przysłały: Organizacja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Poznań, Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w Scania Production Słupsk S.A., Zakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN Trucks w Niepołomicach, Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Motor Polska w Polkowicach, Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w SITECH Sp. z o. o. w Polkowicach oraz Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ ”Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Starachowicach. Następnie głos zabrał szef Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” Waldemar Bartosz, który zaapelował do Zarządu MAN o dialog ze związkami zawodowymi i porozumienie w sprawie podwyżki płacy. Szef Regionu ostrzegł, że dalsze przedłużanie konfliktu spowoduje zdecydowaną reakcję „Solidarności”, a sprawa zostanie przedstawiona na formach międzynarodowych. Jan Seweryn, podobnie jak na poprzedniej pikiecie wzywał kierownika zakładu Mahmeta Sermeta do wyjścia do pracowników zebranych na dziedzińcu przed Budynkiem Biura Głównego, ale wezwania te znów pozostały bez odpowiedzi. W pikiecie wzięło udział prawie tysiąc pracowników MAN-a.
2021-06-11T18:08:08+02:00
Dzisiaj jedna osoba z mAN wstąpiłą do "Solidarności".
Wt 8 Cze, 17:48
Kolejna pikieta
2021-06-08T17:48:46+02:00
Ponieważ tak zwane negocjacje płacowe nie posunęły się do przodu, bo Zarząd MAN przyjął taktykę na zmęczenie przeciwnika Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” zdecydowała o zorganizowaniu w dniu 11 czerwca kolejnej pikiety prze Budynkiem Biura Głównego MAN. W dniu tym pracownicy pierwszej zmiany zbierają się po pracy na przyzakładowym parkingu. O 14.15 wyruszamy pod Biurowiec gdzie odbędzie się dalsza część protestu. Podczas przemarszu prosimy o zachowanie odległości i założenie maseczek.
Pt 28 Maj, 17:51
Zdjęć: 31
Pikieta w MAN BUS
2021-05-28T17:51:18+02:00
W dniu dzisiejszym w MAN BUS odbyła się pikieta zorganizowana przez Komisję Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność”. Powodem zorganizowania akcji protestacyjnej były brak postępu w sprawie podwyżek płacy w firmie. Uczestnicy pikiety po pierwszej zmianie zebrali się na przyzakładowym parkingu, a następnie przemaszerowali chodnikiem pod Biurowiec Główny MAN-a. Tam przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn przedstawił stan rozmów płacowych. Jak stwierdził przewodniczący za marną podwyżkę pracodawca stawia takie żądania, które dla pracowników są nie do przyjęcia.   Głównym żądaniem jest wyrażenie przez związki zawodowe zgody na tak zwany elastyczny czas pracy na rok 2022. Jan Seweryn stwierdził, że „Solidarność” gotowa jest na rozmowy nawet i na ten temat, ale pracodawca musi pracownikom zaoferować na rok 2022 konkretną podwyżkę płacy, a nie tak jak to oferuje teraz tylko podwyżkę inflacyjną. Związek domaga się, aby w roku 2021powyżka w kwocie 200 złotych weszła w życie od stycznia, a nie tak jak to oferuje pracodawca od lipca. Dla „Solidarności” nie do przyjęcia jest odpracowywanie dni przestojowych w ciągu zaledwie dwóch miesięcy na dwie, a nawet na trzy zmiany w połączeniu z pracą nadliczbową. Taki system pracy sprawiłby, że pracownicy nie wychodziliby w tym czasie z zakładu. Jan Seweryn kilkukrotnie wzywał kierownika zakładu Mahmeta Sermeta do wyjścia do pracowników zebranych na dziedzińcu przed Budynkiem Biura Głównego, ale wezwania te pozostały bez odpowiedzi. Kierownik do swojej załogi nie wyszedł. Na zakończenie akcji protestacyjnej przewodniczący zapowiedział, że jeżeli pikieta nie zmieni postawy Zarządu firmy to w następnym tygodni odbędzie się kolejna pikieta, ale tym razem z udziałem związkowców z innych świętokrzyskich zakładów pracy jak również z całej Polski. W pikiecie wzięło udział prawie tysiąc pracowników MAN-a. Podczas przemarszu niesiono flagi związkowe, transparent, używano gwizdków i trąbek.
2021-05-24T08:22:55+02:00
W dniu 21 maja odbyło się kolejne spotkanie w sprawie podwyżki płacy. Tym razem było to spotkanie z prezesem Münürem Yavuzem. Nie było to jednak spotkanie bezpośrednie, ale za pośrednictwem łączy Internetowych. Na spotkaniu tym padły nowe propozycje dotyczące podwyżki płacy. Są one nieco inne niż te, które przedstawiane były wcześniej, ale co by nie mówić to znacznie odbiegają od postulatów „Solidarności”. W dalszym ciągu pracodawca chce zgody na elastyczny czas pracy w roku 2022 i dwunastomiesięcznego okresu rozliczeniowego. Domaga się także przesunięcia pięciu dni urlopu z grudnia na miesiące wcześniejsze, a także (co jest nowym żądaniem pracodawcy) zgody na odpracowywanie dni przestojowych także na drugiej zmianie. Za to obiecuje podwyżkę o 200 zł., ale nie od stycznia, lecz od lipca bieżącego roku, a także gwarantuj 100 procent tak zwanego dobrowolnego dodatku w roku 2022.
2021-05-21T12:03:52+02:00
Kolejna osoba z MAN BUS zapisała się do NSZZ "Solidarność".
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum