Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2021-02-12T17:35:00+01:00
Dzisiaj zapisała się 1 osoba z PKC.
2021-02-04T15:58:55+01:00
Członkowie NSZZ „Solidarność” mogą mieć wymierne korzyści z przynależności do Związku. Nie mówimy tu o świadczeniach statutowych, imprezach związkowych, doradztwa prawnego, bo to było od zawsze, ale o nowych przywilejach, które pojawiły się stosunkowo niedawno. Są to: rabaty na paliwa w stacjach Lotos (a prawdopodobnie wkrótce w stacjach Orlen – gdy obydwie te firmy się połączą), ubezpieczenia na preferencyjnych warunkach w PZU, a także korzystne warunki na kredyty w Banku PKO SA. Aby jednak z tych przywilejów korzystać należy posiadać legitymację związkową. Można ją uzyskać wypełniając stosowany druczek. Druczki można pobrać z naszej strony internetowej, w naszym biurze związkowym lub u wydziałowych przedstawicieli Związku. Wypełniony druczek należy dostarczyć do naszego biura. Każdy, kto posiada już legitymację otrzyma w przeciągu miesiąca lub dwóch kartę rabatową Lotosu oraz instrukcję jej aktywowania na stacji Lotos (w instrukcji podany jest PIN startowy). Najbliższa stacja Lotos znajduje się w Starachowicach na ul. Iłżeckiej. Posiadacz karty rabatowej może korzystać z niej na wszystkich stacjach Lotosu w Polsce.
2021-02-02T13:24:07+01:00
Dzisiaj - 2 lutego 2021 r. - trzy osoby z PKC GROUP zapisały się do NSZZ "Solidarność".
2021-01-29T18:21:13+01:00
Dzisiaj odbyło się kolejne spotkanie dotyczące przestojów w marcu i kwietniu w MAN BUS. Przedstawiciele pracodawcy podtrzymali swoją propozycję pokrycia przestoju w marcu urlopem, który zaplanowany jest na grudzień. NSZZ „Solidarność” podtrzymała swoje propozycje pokrycia dni przestojowych, a więc urlop zaległy, szkolenia, oddanie dni za 35% premii rocznej i ewentualnie przestojem. Niestety przedstawiciele Zarządu nie przyjęli propozycji „Solidarności” i upierali się, aby dni przestoju w marcu pokryć urlopem bieżący przesuniętym z grudnia. Jednocześnie stwierdzili, że jeżeli związki na to się nie zgodzą to nie może być mowy o podwyżce płacy. Nikt nie potrafił odpowiedzieć jak mają być pokryte dni wolne w grudni pomiędzy świętami Bożego Narodzenia, a Nowym Rokiem. Wiadomo przecież, że w MAN nigdy w tych dniach się nie pracuje. Przedstawiciele ZZ „Metalowcy” proponowali odpracowanie tych dni, albo pokrycie ich kolejnym urlopem. Jednocześnie stwierdzili, że trzeba rozmawiać o podwyżce płac. Podobne stanowisko zajął ZZ Inżynierów i Techników. Niestety ani przedstawiciele pracodawcy, ani przedstawiciele innych związków zawodowych nie sprecyzowali o jakie podwyżki chodzi. Jedynie „Solidarność” wnioskowała o podniesienie płacy o 200 zł plus inflacja, co w sumie daje jakieś 350 zł oraz włączenie do płacy zasadniczej całej premii miesięcznej. Spotkanie zakończyło się niczym. NSZZ „Solidarność” nie wyraża zgody na przesunięcie urlopu z grudnia na marzec, bo obawia się, że w grudniu pracodawca zażąda kolejnych pięciu dni urlopu, a może i więcej, bo doskonale wiemy, że w MAN do szóstego stycznia też w zasadzie pracy nie ma. Tak, więc mogłoby dojść do tego, że w nowy rok, a także w nowy okres rozliczeniowy, który zaczyna się pierwszego grudnia, pracownicy weszliby z pięcioma, a może nawet jedenastoma dniami do odpracowania, a może by musieli pokryć te dni urlopami. Jest to przykre, że pracodawca wszelkie problemy z brakiem produkcji chce pokrywać urlopami pracowników. Innym problemem jest to, że godziny nadliczbowe mają być oddawane lub ma się za nie zapłacić dopiero pod koniec okresu rozliczeniowego, czyli w listopadzie. Nie tak to było ustalane. „Solidarność” zebrała opinie pracowników na temat propozycji Zarządu firmy i na ich podstawie zajęła negatywne stanowisko, bo takie jest stanowisko zdecydowanej większości załogi. Jaki będzie dalszy rozwój sytuacji? Nie wiadomo. Na chwilę obecną wiadomo tyle, że od pierwszego do dziewiątego lutego pracownicy będą przebywać na przestojach.
2021-01-27T16:51:29+01:00
Dzisiaj, czyli 27 stycznia, kolejna osoba wstąpiła do NSZZ "Solidarność".
Wt 26 Sty, 18:02
Znowu napięcie w MAN
2021-01-26T18:02:24+01:00
Zarządu MAN BUS zwrócił się do związków zawodowych z propozycją sposobu pokrycia planowanych kolejnych dni przestojowych. Dni tych ma być dziesięć w marcu i dwa, a może nawet osiem w kwietniu. Pracodawca proponuje porycie przestojów urlopami zaległymi i urlopami bieżącymi. Pracownicy są tym zbulwersowani, bo po raz kolejny próbuje się przerzucić problemy z brakiem zamówień na pracowników. Oliwy do ognia dodały ostatnie decyzje, że praca ponadnormatywna, jaka ma obecnie miejsce nie będzie zapłacona w miesiącu jej wykonywania, czyli w styczniu, lecz oddane będą dni wolne lub wypłacone godziny nadliczbowe, ale dopiero pod koniec okresu rozliczeniowego, czyli do końca listopada. Jest to wbrew wcześniejszym ustaleniom jak również wbrew zapisom Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy. W sprawie zaistniałej sytuacji odbyło się dzisiaj spotkanie przedstawicieli pracodawcy ze związkami zawodowymi, ale niestety nic z niego nie wynikło, bo strona pracodawcy podtrzymała swoje propozycje. Ponadto zostaliśmy poinformowani, że jeżeli nie zgodzimy się na przesunięcie urlopu z grudnia na miesiąc marzec to o podwyżce płac możemy zapomnieć. „Solidarność” w dniu wczorajszym przesłała do Zarządu pismo w którym przedstawiła swoje propozycje pokrycia dni przestojowych, a jednocześnie zawnioskowała o wypłatę godzin nadliczbowych w miesiącach w których praca nadliczbowa była lub będzie wykonywana.  Propozycje „Solidarności” to:   Dni przestojowe w miesiącu lutym należy pokryć dniami za które pracownicy zapłacili rezygnując z 35% tak zwanego dobrowolnego dodatku.Dni przestojowe w marcu należy pokryć urlopami zaległymi, (do czego pracodawcy daje prawo Tarcza antykryzysowa 4.0, art. 15gc), szkoleniami (§2 pkt. 6 Porozumienia z dn. 25.11.2020r.) i w ostateczności przestojem.Nie wyrażamy zgody na przesunięcie na marzec 5 dni urlopu zaplanowanego na pokrycie przerwy świątecznej w grudniu 2021 r.Domagamy się zapłaty na bieżąco za godziny nadliczbowe tak jak to jest określone w Zakładowym Układzie Zbiorowym Pracy (§6 pkt. 13). Następne spotkanie w sprawie przestojów zaplanowane zostało na 29 stycznia.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum