Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
Śr 12 Paź, 16:52
Negocjacje płacowe w PKC
2022-10-12T16:52:15+02:00
W dniu dzisiejszym w PKC odbyło się kolejne spotkanie w ramach sporu zbiorowego. Stronę pracodawcy wspomagała pani odpowiedzialna za sprawy płacowe PKC regionu europejskiego koncernu. Prezes Dariusz Abram poinformował, że prowadzone są pracach mające na celu podniesienie płac pracowników firmy. Prace te są zaawansowane, ale do ich zakończenia potrzeba jeszcze kilku tygodni. Przedstawiciele „Solidarności” z zadowoleniem przyjęli tę informację i zaproponowali, aby kolejne spotkanie w sprawie postulatów odbyło się 26 października.
2022-10-11T16:33:58+02:00
Kolejna osoba z MAN zatrudniona za pośrednictwem APT zapisał się do "Solidarności".
2022-10-07T19:19:03+02:00
Kolejne dwie osoby z MAN-a zapisały się do "Solidarności".
2022-10-07T11:23:05+02:00
W dniu 6 października odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Na wstępie zebrania przewodniczący Jan Seweryn omówił sprawy poruszane na ostatnim posiedzeniu Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Głównym tematem obrad Regionu były problemy związane z inflacją i podwyżkami cen energii elektrycznej i gazu. Była o tym mowa na spotkaniu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z prezydentem Piotrem Dudą i premierem Mateuszem Morawieckim. Związek postuluje, aby rząd od odszedł zakupu energii na giełdach a kupował bezpośrednio u producenta. Mowa także była o emeryturach stażowych i podwyżkach płac w sferach budżetowych. W dalszej części zebrania Komisji Międzyzakładowej przyjęto do Związku 16 osób. Następnie przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN trwa bojkot tak zwanego Barometru Nastrojów. Pracownicy pozytywnie odpowiedzieli na apel „Solidarności” i nie wypełniają ankiet. Dotychczas jedynie 8% pracowników ankiety wypełniło. Bojkot jest wyrazem sprzeciwu wobec niezrealizowania przez Zarząd firmy postulatów płacowych wystosowanych przez związki zawodowe. Przewodniczący negatywnie ocenił spotkanie z prezesem Yavuzem, które odbyło się dwie godziny przed zebraniem Komisji. Prezes odrzucił postulaty twierdząc, że firmy nie stać na ich zrealizowanie, bo boryka się ona z brakiem pieniędzy i stratami finansowymi. Prezes ubolewał, że „Solidarność” prowadzi bojkot Barometru Nastrojów, bo według niego będzie to miało zły wpływ na wizerunek firmy w oczach władz koncernu. Prezes po raz kolejny podniósł sprawę elastycznego czasu pracy. Według niego jest on w roku 2023 firmie potrzebny, bo na początku roku nie będzie tyle zamówień na autobusy, aby produkcja była na poziomie dwunastu autobusów dziennie. Prezes zapowiedział, że jeżeli nie będzie zgody na elastyczny czas pracy to konieczne będzie zmniejszenie zatrudnienia. Jan Seweryn ponownie podniósł sprawę wypłaty pracownikom premii rocznej i stwierdził, że premia ta pracownikom się bezdyskusyjnie należy. Według przewodniczącego odmowa wypłaty tej premii jest zemstą Zarządu firmy za brak elastycznego czasu pracy. W dyskusji, jaka się wywiązała członkowie Komisji rozważali, jakie podjąć dalsze działania, aby wymusić na pracodawcy realizację postulatów. Mówiono między innymi o wypowiedzeniu układu zbiorowego, co dałoby możliwość wejścia w spór zbiorowy i przeprowadzenie strajku. Ostatecznie z decyzją o wypowiedzeniu układu zbiorowego postanowiono poczekać do zakończenia ankiety i poznania skali jej bojkotu..............................................................................................................................................
2022-10-07T07:37:24+02:00
Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN Bus ogłasza konkurs pod tytułem „Starachowickie ślady Solidarności”. Konkurs polega na odnalezieniu w Starachowicach i sfotografowaniu miejsc i obiektów, które upamiętniają „Solidarność”. Zdjęcia należy przesłać mailem na adres: solidarnosc-starachowice@man.eu Dla ułatwienia przypominamy, że w Starachowicach obiektów i miejsc upamiętniających „Solidarność” jest 11. Wśród osób, które sfotografują najwięcej miejsc i obiektów upamiętniających „Solidarność” rozlosowane zostaną cenne nagrody. Zdjęcia należy przesyłać do 31 października bieżącego roku. Do udziału w konkursie uprawnieni są członkowie NSZZ „Solidarność” z MAN, PKC, APLEONA i EURO VIG.
2022-10-06T20:25:04+02:00
Tak jak to było zapowiadane w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z prezesem Yavuzem podczas, którego omawiano sprawę postulatów płacowych. Niestety ze spotkania tego nic nie wynikło, bo prezes ponownie stwierdził, że postulaty są nie do spełnienia. Powtórnie zaproponował podwyżkę o 2% lub o 100 zł. Jednocześnie stwierdził, że firmie potrzebny jest elastyczny czas pracy na rok 2023. Według prezesa rozmowy płacowe na rok 2023 uzależnione będą od tego czy związki wyrażą zgodę na elastyczny czas pracy. Prezes nie potrafił jednak określić o jaką elastyczność mu chodzi i o jakiej podwyżce w roku 2023 możemy rozmawiać. Ponadto prezes Yavuz stwierdził, że brak elastycznego czasu pracy może spowodować zmniejszenie zatrudnienia. Prezes bardzo krytycznie odniósł się do bojkotu Barometru Nastrojów i powiedział, że to będzie źle odebrane przez zarząd główny MAN-a. Na co przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn odparł, że może monachijski zarząd MAN-a zainteresuje się dlaczego pracownicy tę ankietę bojkotują i zmieni swoją politykę płacową w stosunku do zakładu w Starachowicach. Spotkanie zakończyło się niczym i czy będzie następne nie wiadomo. Dodać trzeba, że na chwilę obecną zaledwie 8% pracowników wzięło udział w Barometrze Nastrojów. Tak, więc bojkot jest udany i należy go kontynuować.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum