Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2021-09-10T09:15:23+02:00
W dniu 9 września odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Tradycyjnie pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku nowych członków. Tym razem przyjęto 15 osób. Następnie przewodniczący Jan Seweryn zrelacjonował przebieg posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się 7 września. W dalszej części zebrania przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN po walce o podwyżkę płacy, którą „Solidarność” prowadziła przez prawie pół roku, w dalszym ciągu pracownicy nie są zadowoleni z płac. Obserwuje się odchodzenie pracowników i to takich, którzy mają długi staż pracy w firmie. Wprawdzie na ich miejsce przychodzą nowi, ale są to w większości osoby przypadkowe, które nigdy nie miały do czynienia z pracą, którą mają w MAN wykonywać. Nieodosobnione są przypadki, że osoby te po zapoznaniu się ze stanowiskiem pracy rezygnują z pracy. Niepokojące jest to, że Zarząd firmy nie widzi problemu zwiększonej rotacji pracowników i nie podejmuje żadnych działań mających na celu zatrzymanie ich w zakładzie. Według „Solidarności” jedynie znaczna podwyżka płacy mogłaby spowodować, że pracownicy przestali by odchodzić. Przewodniczący poinformował, że w sprawie niezadawalającego poziomu płac w firmie zostało wysłane kolejne – drugie już – pismo do prezesa MAN Trucks & Bus S. A. Andreasa Tostmanna. Niestety odpowiedź, która przyszła jest niezadawalająca. Prezes Michael Kobriger, który w imieniu Andreasa Tostmanna odpowiedział, informuje, że w związku z pandemią COVID-19 firma stosunku do roku 2019 w 2020 roku poniosła straty około 80 milionów euro i takie same straty przewidywane są w roku 2021. Dalsza część odpowiedzi to czysta kurtuazja i deklaracje dalszej współpracy ze związkami zawodowymi. Prezes nie odniósł się nawet jednym zdaniem do sprawy płac w MAN BUS w Starachowicach za to po raz kolejny stwierdził, że „Zarząd MAN Trucks & Bus S.A. ma pełne zaufanie do działań realizowanych przez Zarząd MAN Bus Sp. z o. o. w zakresie realizacji celów przedsiębiorstwa i prowadzonej polityki płacowej”. Jak wynika z pisma to, co się dzieje w MAN w Starachowicach nie budzi zaniepokojenia władz koncernu. Według przewodniczącego źle to rokuje na negocjacje płacowe w roku 2022. Kolejną sprawą w MAN jest proponowany przez pracodawcę regulamin pracy zdalnej. Do projektu regulaminu Związek wniósł szereg poprawek i oczekuje ich uwzględnienia...............................
2021-09-08T16:06:05+02:00
Następna osoba z MAN-a wstąpiła dzisiaj do "Solidarności".
Czw 2 Wrz, 19:02
Zdjęć: 57
Loteria 2021
2021-09-02T19:02:43+02:00
Trwa odbiór nagród wylosowanych w naszej związkowej loterii. Jak już informowaliśmy nagroda główna, którą jest 65 calowy telewizor PHILIPS, wylosowana została dla Henryka Gostomskiego. Laureat pracuje w PKC GROUP. Zapraszamy po odbiór nagród do naszego biura związkowego w godzinach 6.30 – 14.30. Listy osób nagrodzonych znajdują się w naszej gazetce, na tablicach związkowych, na stronie internetowej i na Facebook.
2021-09-01T18:46:39+02:00
W dniu 31 sierpnia tak, jak co roku uczciliśmy rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”. O godzinie 14.15 pod tablicą upamiętniającą działaczy i członków „Solidarności” z Fabryki Samochodów Ciężarowych zebrali się członkowie Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS i zaproszeni goście. Wśród nich byli: poseł na Sejm RP Agata Wojtyszek, wiceprezydent Starachowic Ewa Skiba, kombatanci „Solidarności” Jerzy Nobis, Andrzej Markowski, Stanisław Kosior, Edward Dudek, Jerzy Wierzbiński i Piotr Kępa. Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej w MAN BUS Jan Seweryn. Przewodniczący przedstawił historię tworzenia „Solidarności” w FSC i ustosunkował się tego, co się obecnie dzieje w Związku. Następnie głos zabrał poseł Agata Wojtyszek, która mówiła między innymi o roli, jaką obecnie odgrywa „Solidarność” w Polsce. Następnie uczestnicy uroczystości złożyli wieńce i znicze pod tablicą upamiętniającą działaczy i członków „Solidarności” w FSC. Jako pierwsza wiązankę złożyła poseł Agata Wojtyszek. Kolejne wiązanki złożyli: wiceprezydent Ewa Skiba, szef starachowickiej delegatury „Solidarności” Marian Ferenc i Marek Mróz z Odlewni Polskich, przedstawiciele kombatantów i Stowarzyszenia Wolni i Solidarni Stanisław Kosior, Paweł Perchel, Ewa Markowska i Edward Dudek,  przedstawiciele „Solidarności” Oświatowej Robert Słoka i Przemysław Wolszczak, członek Światowej i Europejskiej Rady Zakładowej Volkswagena Mariusz Dzwonek, Społeczny Inspektor Pracy w MAN Zbigniew Palacz, przedstawiciele „Solidarności” APLEON-y Jan Radecki i Jerzy Kwiatkowski, przedstawiciele „Solidarności” w PKC Maciej Maciag i Sylwia Mirota oraz przedstawiciele MOZ w MAN przewodniczący Jan Seweryn i wiceprzewodnicząca Małgorzata Żłobecka. Znicze pod tablicą złożyli: skarbnik MOZ w MAN Waldemar Maciąg i członek Komisji MOZ Jacek Cieśla. W uroczystości brał udział sztandar Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” w którego poczcie był miedzy innymi Andrzej Markowski. Poczet naszego sztandaru stanowili: Mirosław Chorab, Krzysztof Fereniec i Michał Śliz. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali chodnikiem pod kościół Wszystkich Świętych. Podczas przemarszu niesiono transparent i flagi związkowe i słuchano pieśni strajkowych z mobilnego urządzenia nagłaśniające. Pod Pomnikiem „Solidarności” znajdującym się na placu przykościelnym przewodniczący wspomniał nieżyjących już działaczy starachowickiej „Solidarności”. Za działaczy tych odmówiono modlitwę. Następnie poseł Agata Wojtyszek złożyła wiązanki pod Pomnikiem „Solidarności” i pod tablicą upamiętniającą robotników zamordowanych w czasach systemu komunistycznego. Przedstawiciele firm wchodzących w skład MOZ w MAN złożyli pod Pomnikiem „Solidarności” wieniec a pod tablicą wiązankę. Wieniec złożyli Jan Seweryn z MAN, Małgorzata Żłobecka z PKC i Jan Radecki z APLEONA, a wiązankę Waldemar Maciąg i członek Komisji MOZ w MAN Mirosław Górecki. Uroczystość zakończyło odśpiewanie hymnu „Solidarności”. Zdjęcia podczas uroczystości wykonywał członek Komisji MOZ w MAN Remigiusz Przygoda.
2021-09-01T18:12:42+02:00
W dniu 31 sierpnia odbyło się w Kielcach Walne Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Świętokrzyskiego. Naszą Międzyzakładową Organizację Związkową reprezentowali: Jan Seweryn, Mirosław Górecki, Remigiusz Przygoda, Krzysztof Fereniec, Mirosław Chorab, Maciej Maciąg, Michał Śliz i Małgorzata Żłobecka. Wracając z WZD udaliśmy się pod obelisk Anny Walentynowicz znajdujący się na placu przy kościele Świętej Trójcy gdzie zapaliliśmy znicz. Znicz złożyli Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka. Następnie pojechaliśmy na Rondo Solidarności gdzie pod tak zwanym Kamieniem „Solidarności” Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka zapalili i złożyli znicz. Było to upamiętnienie starachowickich miejsc „Solidarności” w 41 rocznicę powstania Związku.
2021-09-01T17:24:39+02:00
W dniu dzisiejszym, to jest 1 września zapisała się do "Solidarności" kolejna osoba z MAN-a.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum