Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2022-05-20T17:12:15+02:00
Na koniec tygodnia, a więc dzisiaj, kolejna osoba z MAN zapisał się do "Solidarności".
2022-05-19T18:57:32+02:00
Dobry czwartek. Aż pięć osób z MAN-a zapisalo się dzisiaj do "Solidarności".
2022-05-19T06:07:39+02:00
Dzisiaj czyli 18 maja 1 osoba z PKC zapisała się do NSZZ "Solidarność".
2022-05-13T18:09:59+02:00
Dzisiaj dwie osoby wstąpiły do "Solidarności". Jedna osoba z MAN-a, a druga z APLEONA.
2022-05-06T19:02:13+02:00
W dniu 10 maja 2022 roku o godzinie 12.00 w kościele Świętego Michała Archanioła w Ostrowcu Świętokrzyskim odprawiona zostanie Msza Święta pogrzebowa Sławomira Sucharzewskiego. Po Mszy urna z prochami zmarłego zostanie złożona na Cmentarzu Komunalnym w Ostrowcu Świętokrzyskim.
2022-05-06T11:55:14+02:00
W dniu 5 maja odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Jak zwykle pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku nowych członków. Tym razem przyjęto 9 osób. Następnie przewodniczący omówił sytuację w firmach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN coraz trudniej dojść do porozumienia z Zarządem firmy. Od dłuższego czasu nie można sfinalizować podpisania Protokołu dodatkowego (nr. 11) do Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy, który wprowadza 8 grupę zaszeregowania oraz uzupełniał wykaz stanowisk pracy o trasera. Protokół ten zmienia także zasady premiowania w Magazynach i w Dziale Planowania Procesów. Sprawa podpisania tego Protokołu przeciąga się, ale jest nadzieja, że będzie on w tym tygodniu podpisany. Do kuriozalnej sytuacji doszło w sprawie Aneksu do Regulaminu Pracy. W Aneksie tym uregulowana została sprawa, kto może pracownikowi udzielić urlopu na żądanie. Inną sprawą, którą przedstawiciele pracodawcy chcieli wpisać do Aneksu to nadanie uprawnień do karania pracowników kierownikowi BHP. Ponieważ nie było na to zgody związków zawodowych pomysłodawcy takiego rozwiązania wystąpili z wnioskiem o przedstawienie w tej sprawie wspólnego stanowiska związków zawodowych. Na przedstawienie tego stanowiska związki miały 30 dni. Stanowisko takie zostało przedstawione, ale przedstawicielka pracodawcy stwierdziła, że jest ono nieważne, gdyż z ramienia Związku Zawodowego Inżynierów i Techników podpisała je osoba, która do podpisywania dokumentów nie ma uprawnień. Aneksu nie mógł podpisać przewodniczący tego związku gdyż przebywa na zwolnieniu lekarskim. Jaki będzie dalszy los Aneksu nie wiadomo, ale z tego co się dzieje wynika, że pracodawca chce wprowadzić te zmiany do Aneksu bez zgody związków zawodowych. Kolejnym problemem jest premia. „Solidarność” od dawna postuluje o włączenie jej do płacy zasadniczej, ale Zarząd firmy nie wyraża na to zgody, gdyż związki nie zgodziły się na wprowadzenie w firmie tak zwanego elastycznego czasu pracy. Wprawdzie pracodawca zaproponował inny sposób premiowania (premia uzależniona od absencji chorobowej – co jest do przyjęcia), ale kryteria do jej uzyskania są według „Solidarności” zbyt wygórowane, dlatego nie ma na to naszej zgody. Kolejną sprawą są urlopy. Do chwili obecnej nie został sporządzony plan urlopów. Związek interweniował w tej sprawie. Z informacji jakie uzyskaliśmy wynika, że plany urlopów są sporządzane. Ciekawe dlaczego sprawy braku planów urlopowych nie wykryły inspektorki PIP podczas ostatniej kontroli jaka była w firmie przeprowadzona. Następna sprawa to jakieś „podchody” dotyczące zmian w tabeli przydziału odzieży (ręczników, mydełek, kremów i kurtek polarowych). Kilkanaście dni temu jakaś osoba z Biurowca Głównego organizowała spotkanie związków zawodowych w tej sprawie, ale przewodniczący „Solidarności” odmówił w nim udziału gdyż nazwisko tej osoby nic mu nie mówiło. Kilka dni później „organizatorka” odwiedziła biuro związkowe „Solidarności” i stwierdziła, że chce rozmawiać na temat zmian w tabeli odzieżowej, gdyż pojawiła się „inicjatywa oddolna” i ona chce się tą sprawą zająć. Przewodniczący stwierdził, że zmian w tabeli odzieżowej dokonuje się podczas negocjacji związków z pracodawcą, a nie z jakimiś postronnymi osobami. W firmie obowiązują określone procedury i należy ich się trzymać. „Organizatorka” obrażona opuściła biuro i więcej się nie pojawiła. W firmie produkuje się obecnie trzynaście autobusów dziennie, ale są pomysły, aby produkować czternaście. Dla pracowników niezrozumiałe jest, że przy tak dużym poziomie produkcji co miesiąc są w firmie dni bezprodukcyjne...........................................................
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Dobrze powiedziane, jakby firma szanowała i dobrze traktowała pracowników to i pracownikom zależałoby na pracy. A ...Piątek o 13:18 w wątku Pasiaki i sytuacja zakładu.
No jeżeli Tobie bardziej zależy na zakładzie jak na własnej godności to pozdrawiam cię serdecznie.Czasy poganiaczy...Czwartek o 18:12 w wątku Pasiaki i sytuacja zakładu.
No to faktycznie nie ma sensu. Szkoda bo planowałem jechać.Fajna odskocznia od tego całego bałaganu. W każdym bąd...Czwartek o 14:56 w wątku Wycieczka Toruń
Statystyki
Top tygodnia