Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2022-11-04T11:06:46+01:00
W dniu 3 listopada odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Jak zwykle pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do „Solidarności” nowych członków. Tym razem przyjęto 16 osób. następnie przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN pracownicy zbojkotowali ankietę (tak zwany Barometr Nastrojów). Pomimo nacisku kierowników ankietę wypełniło zaledwie 28% zatrudnionych. Do bojkotu wezwała „Solidarność”. Miało to na celu pokazanie pracodawcy, że pracownicy są niezadowoleni z propozycji płacowych. Wyrazem niezadowolenia była też pikieta przeprowadzona przez „Solidarność” w dniu 27 października. Przewodniczący stwierdził, że powinno w niej uczestniczyć więcej pracowników, bo przecież podwyżkę płacy chcą dostać wszyscy. W firmie rozpowszechniane są przez kadrę kierowniczą informacje o dużych zwolnieniach pod koniec roku. Niestety nikt oficjalnie tych informacji nie potwierdził. Nie doszła do skutku telekonferencja z prezesem Michaelem Kobrigerem, który miał odnieść się do postulatów płacowych „Solidarności” i przedstawić sytuację w firmie. Telekonferencja przełożona została na 10 listopada. Trwają prace na uaktualnieniem wykazu prac za które płacony jest dodatek szkodliwy. Zastrzeżenia członków Komisji budzi sprawa odejścia od nazwy „dodatek szkodliwy” i zastąpienia jej innym określeniem. W PKC trwają rozmowy płacowe w ramach sporu zbiorowego. Jednak do tej pory nie udało się uzyskać od pracodawcy wiążącego stanowiska w tej sprawie. Wprawdzie prezes Dariusz Abram przyznał, że powinno się docenić płacowo pracowników z dłuższym stażem pracy, ale niestety nie określił jak by to miało wyglądać. Podczas ostatniego spotkania prezes stwierdził, że propozycje płacowe przedstawi swoim przełożonym i dopiero po ich zatwierdzeniu zapozna z nimi „Solidarność”. Odwołane zostało spotkanie, które miało się odbyć 3 listopada i podczas, którego miały być przedstawione zasady podwyżki płac. Powodem odwołania było to, że Zarząd koncernu nie ustosunkował się jeszcze do propozycji prezesa Abrama. Kolejne spotkanie zostało wyznaczone na 10 listopada. Firma wciąż ma problemy z pracownikami pochodzącymi z Ukrainy. Są oni niezdyscyplinowani, co stwarza problemy z wykonaniem zleceń. APLEONA z dniem 30 listopada definitywnie kończy współpracę z MAN w zakresie sprzątania i utrzymania terenów zewnętrznych. Od 1 grudnia sprzątaniem zajmie się firma Okin Services Pl sp z o. o. EURO VIG wciąż nie odpowiedział na postulaty płacowe „Solidarności”, chociaż przewodniczący zwracał się o odpowiedź kilkakrotnie. Pomimo ustalenia wysokość świadczenia świątecznego do chwili obecnej nie zostało w tej sprawie podpisane stosowne porozumienie pomiędzy przedstawicielami pracodawcy, a związkami zawodowymi. Dziwna sytuacja jest z firmą Okin Facelity Sp. z o. o., która wygrała przetarg na obsługę MAN-a w zakresie sprzątania. Otóż firma ta utworzyła tak zwaną spółkę córkę Okin Services Pl sp z o. o. która tę usługę będzie wykonywać. Spółka ta przejmie od spółki matki pracowników, których ta przejmie ich wcześniej od APLEONA. W dalszej części zebrania przewodniczący poinformował, że w dniu 17 listopada w Warszawie odbędzie się manifestacja organizowana przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” pod hasłem „Marsz godności”. Postulatami manifestacji są: zahamowanie wzrostu cen energii elektrycznej i gazu, podwyżka płac w sferze budżetowej i wprowadzenie emerytur stażowych. Trwają zapisy chętnych do udziału w tej manifestacji. Komisja podjęła uchwałę, o wydaniu członkom NSZZ „Solidarność” bonów Sodexo. Wartość bonów, które związkowcy otrzymają, uzależniona jest od stażu związkowego. Bony będą wydawane przed Świętami Bożego Narodzenia. Są duże problemy z kartami rabatowymi ORLEN-u. Z informacji uzyskanych w Regionie wynika, że są małe szanse, aby w najbliższym czasie karty te się pojawiły. Rozstrzygnięty został konkurs fotograficzny „Starachowickie ślady Solidarności”. Laureaci konkursu otrzymali wieże firmy Blaupunkt i Philips. Zbliża się Święto Niepodległości. Jak co roku w jego obchodach będą uczestniczyć członkowie „Solidarności”. Przedstawiciele Komisji złożą wiązankę pod Pomnikiem Niepodległości. Dzięki staraniom „Solidarności” członek Rady Nadzorczej MAN, Mariusz Dzwonek, został oddelegowany na pełny etat, aby się sprawami Rady zajmować.
2022-11-03T18:22:35+01:00
Rozstrzygnięty został konkurs fotograficzny „Starachowickie ślady Solidarności”. Niekwestionowanym liderem konkursu jest Wojciech Puchała, który zidentyfikował i sfotografował wszystkie jedenaście miejsc w których w Starachowicach upamiętniono „Solidarność”. Drugie równorzędne miejsca zajęli Zbigniew Klimek i Łukasz Chorab, którym udało się „namierzyć” siedem miejsc. Wojciech Puchała za zajęcie pierwszego miejsca otrzymuje wieżę Blaupunkt. Nagrodami dla Zbigniewa Klimka i Łukasza Choraba są wieże marki Philips. Laureatom gratulujemy i zapraszamy po odbiór nagród.
Wt 1 Lis, 17:31
Zdjęć: 8
Pamiętałem
2022-11-01T17:31:13+01:00
W dniu dzisiejszym zapaliłem znicze na cmentarzu żołnierskim w Iłży, pod Pomnikiem „Solidarności” i Obeliskiem Robotników przy kościele Wszystkich Świętych oraz Obeliskiem Anny Walentynowicz przy kościele Świętej Trójcy w Starachowicach. Pamiętałem także o ofiarach rzezi wołyńskiej dokonanej w 1943 roku na Polakach przez Ukraińców. Jan Seweryn
2022-10-28T18:08:47+02:00
Następna osoba z MAN/ APT zapisała się dzisiaj do "Solidarności".
Czw 27 Paź, 17:46
Zdjęć: 3
Pikieta w MAN
2022-10-27T17:46:09+02:00
Tak jak to było zapowiedziane przez Międzyzakładową Organizację Związkową NSZZ „Solidarność” w dniu dzisiejszym na przyzakładowym parkingu odbyła się pikieta będąca wyrazem sprzeciwu wobec polityki płacowej firmy. Związkowcy nie zgadzają się na propozycje płacowe pracodawcy, który proponuje podwyżkę płacy o 2% brutto. Solidarność postuluje podniesienie płacy zasadniczej o 10% i domaga się wypłaty premii rocznej. Prowadzący pikietą przewodniczący Jan Seweryn negatywnie ocenił postawę Zarządu firmy i stwierdził, że brak premii rocznej i tak niska podwyżka płac to zemsta za brak zgody pracowników na tak zwany elastyczny czas pracy. Przewodniczący powiedział, że wbrew temu, co, twierdzi, Zarząd pracownicy są bardzo elastyczni, bo biorą urlopy w czasie, gdy potrzebuje tego firma i pracują nadliczbowo. Jan Seweryn stwierdził, że bojkot tak zwanego Barometru Nastrojów powinien uzmysłowić pracodawcy, że pracownicy nie zgadzają się na zaniżanie płac. Związkowiec ostro skrytykował kierowników, którzy różnymi sposobami zmuszali pracowników do wypełnienia ankiety i podziękował tym kierownikom, którzy udział w ankiecie pozostawili pracownikom. W dalszej części wypowiedzi przewodniczący zaapelował do prezesa Yavuza, aby potwierdził lub zdementował informacje o zwolnieniu w najbliższym czasie 500, 1000 lub nawet 1500 pracowników. Takie informacje są na zakładzie rozpowszechniane przez kadrę zarządzająca. Jan Seweryn wyraził gotowość do merytorycznych rozmów z Zarządem firmy, ale stwierdził, że aby takie rozmowy mogły się odbyć musi być do tego dobra wola drugiej strony, czyli pracodawcy. Woli jednak takiej nie ma, bo żadne negocjacje obecnie nie są prowadzone. Pikietę zakończyło włączenie przez jej uczestników klaksonów samochodowych. Klaksony były także używane, gdy pracownicy przejeżdżali obok Biurowca Głównego. W pikiecie rotacyjnie uczestniczyło ponad 1500 osób, nie brały udziału inne związki zawodowe.
Śr 26 Paź, 18:35
Spór zbiorowy w PKC
2022-10-26T18:35:34+02:00
Dzisiaj w PKC odbyło się kolejne spotkanie przedstawicieli Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” – Jana Seweryna, Małgorzaty Żłobeckiej i Macieja Maciąga – z Prezesem Dariuszem Abramem i Dyrektor do Spraw Personalnych Ewą Piechą. Rozmowy przebiegały w dobrej atmosferze, ale niestety strona pracodawcy nie przedstawiła konkretnych propozycji podwyżki płac. Związkowcy uzyskali jedyni ogólne informacje dotyczące wzrostu wynagrodzeń, co też jest ważne. Prezes Abram oświadczył, że w sprawie płac nie wypowiedziały się jeszcze władze centralne koncernu. Kolejne spotkanie zaplanowano na 3 listopada.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum