Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2021-10-11T18:07:17+02:00
W dniu 11 października odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej, podczas którego przyjęto do Związku nowych członków i omówiono sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. Tym razem przyjęto do „Solidarności” 17 osób. Następnie przewodniczący Komisji Jan Seweryn przedstawił sytuację w MAN, PKC i APLEONIE. W MAN odbyło się spotkanie z prezesem Kobrigerem podczas, którego była poruszana sprawa elastycznego czasu pracy. Według prezesa elastyczny czas pracy jest w MAN niezbędny, bo zamówienia na autobusy są nierównomierne w ciągu roku. „Solidarność” podniosłą również sprawę podwyżki wynagrodzeń, ale niestety ocena wysokości płac w firmie była ze strony prezesa inna niż Związku. Prezes stwierdził, że płace są na porównywalnym poziomie jak w innych firmach. Prezes nie podziela również opinii „Solidarności”, że pracownicy odchodzą z firmy, co może powodować problemy z zapewnieniem produktywności i jakości. Według prezesa odchodzących jest niewielki odsetek i mieści się on w dopuszczalnej normie. W sprawie elastycznego czasu pracy wywiązała się burzliwa dyskusja. Członkowie Komisji przedstawiali swoje opinie w tej sprawie i opinie pracowników na wydziałach. Z decyzją, co do podpisania czy niepodpisania porozumienia w sprawie elastycznego czasu pracy zdecydowano wstrzymać się do czasu wpłynięcia oficjalnych propozycji Zarządu.  Wobec tego, że pracownicy Działu BHP nakładają na pracowników firmy kary dyscyplinarne, chociaż nie mają do tego uprawnień sprawa został przez „Solidarność” do PIP. W międzyczasie pracodawca przyznał rację „Solidarności” i stwierdził, że kary nałożone przez BHP zostają anulowane. W PKC jest obecnie bardzo wiele pracy, dlatego część pracowników zmuszona jest pracować w nadgodzinach, które są niepłatne, lecz pracodawca ma oddać za te godziny dni wolne do końca okresu rozliczeniowego, czyli do końca stycznia. Podczas spotkania, związków zawodowych z Zarządem PKC (które, odbyło się w dniu 11 października) ustalono, że za soboty 9 i 16 października pracodawca zapłaci, a za sobotę 23 października odda dzień wolny w dniu 31 grudnia. W PKC na wniosek „Solidarności” odbyła się kontrola PIP. Kontrola potwierdziła zarzuty Związku, że pracodawca nie zapewnia pracownikom miejsc do chwilowego wypoczynku. PIP nakazał pracodawcy, aby miejsca takie na liniach produkcyjnych się pojawiły. W APLEONA w dalszym ciągu nie wiadomo czy firma ta będzie obsługiwać MAN w zakresie utrzymania ruchu i sprzątania. Nie został dotrzymany termin w którym ostatecznie miał się rozstrzygnąć przetarg. Nowy termin to 15 października, ale nie wiadomo czy też zostanie dotrzymany. Ostatnim punktem zebrania była sprawa uroczystości kolejnej rocznicy śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. Uroczystość ta odbędzie się w kościele Świętej Trójcy w dniu 19 października o godzinie 18.00.
2021-10-08T17:51:34+02:00
Tak jak to było zapowiadane w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie przedstawicieli związków zawodowych z prezesem Michaelem Kobrigerem. Prezes omówił sytuację w MAN BUS. Według prezesa firma w dalszym ciągu generuje duże straty w związku z małą ilością zamówień, co jego zdaniem spowodowane jest sytuacją epidemiczną. Jednak w roku 2022 sytuacja ma się poprawić, ale nastąpi to dopiero w drugim, trzecim i czwartym kwartale. Dlatego firma potrzebuje większej elastyczności czasu pracy niż to miało miejsce dotychczas. Prezes stwierdził, że było by to 30 dni elastyczności w stosunku 1: 1,5 czyli do odpracowania 20 dni. Na pytanie przewodniczącego „Solidarności” Jana Seweryna o podwyżkę płac prezes stwierdził, że w zasadzie płace pracowników są na poziomie płacy regionalnej, czyli w normie. Jedynie pracownicy administracyjni i inżynieryjno-techniczni odbiegają znacznie od pałac oferowanych przez inne firmy. Jednocześnie prezes stwierdził, że firma może nieco podnieść płace, aby być lepszym płatnikiem niż inne formy w okolicy. Na tent temat maja być rozmowy w przyszłym roku. Na kolejne pytanie przewodniczącego o odchodzenie z firmy pracowników prezes stwierdził, że nie jest to duży problem, bo rotacja oscyluje w granicach 3%. Przewodniczący Seweryn poinformował prezesa, że pracownicy bardzo negatywnie są nastawieni do elastycznego czasu pracy. Na co Michael Kobriger odpowiedział, że firma może funkcjonować i bez elastycznego czasu pracy, ale zmniejszona zostanie ilość produkowanych autobusów, co wiąże się ze znacznym zmniejszenie zatrudnienia. Jednocześnie prezes stwierdził, że w MAN-ie musi być elastyczny czas pracy, dlatego związki zawodowe powinny wyjaśniać ludziom konieczność jego wprowadzenia. Kolejne spotkanie w sprawie elastycznego czasu pracy ma się odbyć wkrótce, ale już bez udziału prezesa Kobrigera. W spotkani udział wziął prezes Münür Yavuz, kierownik zakładu Mechmet Sermet, członek Zarządu Grażyna Piotrowska i kierowniczka Działu Personalnego Marta Kostecka. „Solidarność” reprezentowali: Jan Seweryn, Małgorzata Żłobecka i Waldemar Maciąg.
2021-10-07T16:56:27+02:00
Dzisiaj 7 października kolejna osoba z MAN-a zapisała siędo "Solidarności".
2021-10-04T17:24:36+02:00
W dniu dzisiejszym następna osoba z MAN zapisała się do "Solidarności".
2021-10-01T16:37:05+02:00
Koniec tygodnia i dwie następne osoby z MAN zapisały się do "Solidarności".
2021-09-29T17:26:11+02:00
Dzisiaj kolejna osoba z MAN zapisała się do "Solidarności".
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum