Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
Nie 21 Lut, 16:28
Zmarła Ewa Bańcer
2021-02-21T16:28:33+01:00
W dniu 18 lutego zmarła Ewa Bańcer. Członek NSZZ „Solidarność”. Przez wiele lat była członkiem Komisji Fabrycznej NSZZ „Solidarność” w FSC, a następnie w STAR S.A., a później Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. Była także delegatem na Walne Zjazdy Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, a także na Walne Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. Ostatnio pracowała w PKC GROUP skąd przeszła na emeryturę. W PKC kierowała Zakładową Kasą Zapomogowo Pożyczkową. Pogrzeb Ewy Bańcer odbędzie się w dniu 23 lutego. Msza pogrzebowa odprawiona zostanie o godzinie 12.00 w kościele Najświętszego Serca Jezusowego na Majówce w Starachowicach. Rodzinie zmarłej wyrazy współczucia składa Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN BUS.
2021-02-19T17:43:46+01:00
Od kilku tygodni trwają rozmowy pomiędzy związkami zawodowymi z Zarządem MAN BUS w sprawie przestojów w marcu i kwietniu. NSZZ „Solidarność” warunkuje ewentualna zgodę na proponowane przez Zarząd rozwiązania pod warunkiem rozpoczęcia negocjacji płacowych. Niestety nie ma na to zgody przedstawicieli pracodawcy, którzy twierdzą, że rozmowy mogą się rozpocząć dopiero po podpisaniu przez związki zawodowe porozumienia o sposobie pokrycia dni przestojowych. Na to z kolei nie zgadza się „Solidarność” uważając, że gdy porozumienie zostanie podpisane to pracodawca będzie miał w kwestii podwyżek wolną rękę. Związek na początku bieżącego roku przedstawił swoje postulaty w sprawie podwyżki płac, ale niestety jak do tej pory Zarząd firmy się do nich nie ustosunkował. Przypomnijmy, że „Solidarność” postuluje podniesienie płacy zasadniczej o 200 zł plus wskaźnik inflacji i włączenie do płacy zasadniczej premii regulaminowej. Postawa „Solidarności” jest wynikiem opinii pracowników, którzy są zbulwersowani tym, co się w firmie dzieje, bo pracodawca tak skomplikował sprawę pokrywania przestoju lutowego, że już mało kto rozumie na jakich zasadach się to odbywa. Inną sprawą jest to, że pracownicy są zmuszani do pracy nadliczbowej za którą mają być oddane dni wolne lub będzie za niezapłacone do końca okresu rozliczeniowego, czyli do końca listopada. O zaistniałą sytuację obwiniana jest „Solidarność”, bo pracownicy uważają, że nie należało podpisywać wcześniejszych porozumień. Oczywiście zarzuty te są nieuzasadnione, bo Związek zaakceptował optymalne rozwiązania, ale niestety strona pracodawcy nie do wszystkich ustaleń się stosuje. To wszystko powoduje, że pracownicy podchodzą do nowych pomysłów Zarządu z wielką nieufnością, co ma przełożenie na stanowisko Związku, bo przecież Komisja Międzyzakładowa reprezentuje ich opinię, a nie swoją. Oburzenie NSZZ „Solidarność” budzi postawa Zarządu, którego przedstawiciele twierdzą, że w przypadku braku zgody na proponowane rozwiązania Zarząd pójdzie bezpośrednio do pracowników i przekona ich do swoich racji. Tak to się odbywają tak zwane negocjacje. Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” przedstawi Zarządowi oficjalne stanowisko w sprawie zaistniałej sytuacji już w najbliższy poniedziałek.
Pt 19 Lut, 17:42
Sprostowanie
2021-02-19T17:42:48+01:00
W poprzednim numerze „Wiadomości Związkowych” napisaliśmy, że MAN BUS dostał od rządy RP dotację w ramach pomocy COVID-19 10 314 586 zł. Jak wynika z wyjaśnień Zarządu MAN BUS kwota ta jest znacznie niższa, bo wynosiła 3 550 801,69zł.
2021-02-18T16:46:10+01:00
Dzisiaj trzech pracowników MAN-a wstąpiło do NSZZ "Solidarność".  Jest nas już 1290 osób!
2021-02-16T18:30:58+01:00
Dzisiaj następne trzy osoby wstąpiły do "Solidarności". Osoby te pracują w MAN.
2021-02-15T17:42:41+01:00
Dzisiaj, 15 lutego, jedna osoba z MAN zapisała się do "Solidarności". Również jedna osoba zapisała się Autonomicznego Klubu Honorowego Dawcy Krwi.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum