Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2021-05-21T12:03:52+02:00
Kolejna osoba z MAN BUS zapisała się do NSZZ "Solidarność".
2021-05-20T17:41:32+02:00
Niespodziewanie w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z kierownikiem zakładu MAN BUS w Starachowicach Mehmetem Sermetem. Było to dziwne spotkanie, bo wezwano na nie wszystkich członków komisji zakładowych wszystkich związków zawodowych. Wydaje się, że celem spotkania było przekonanie związkowców, że postępują niewłaściwie nie zgadzając się na proponowane przez Zarząd rozwiązania. Kierownik Sermet wręcz stwierdził, że przewodniczący NSZZ „Solidarność” Jan Seweryn działa na szkodę MAN informując media o przebiegu negocjacji. Mowa była także o tym, że związki zawodowe powinny zrozumieć trudną sytuację firmy i zaufać Zarządowi, który według Sermeta robi wszystko, aby utrzymać zatrudnienie i aby zakład przetrwał trudne chwile. Przedstawiciel pracodawcy stwierdził, że nie rozumie, dlaczego związki zawodowe nie zgadzają się na przesunięcie urlopu, włączenie dodatku szkodliwego do płacy zasadniczej i odrabiania dni przestojowych na drugiej zmianie. Odnosząc się do Zarzutów Mahmeta Sermeta przewodniczący Jan Seweryn stwierdził, że za zaistniałą sytuację winę ponosi Zarząd firmy, a nie „Solidarność”, która zawsze gotowa jest do merytorycznych rozmów. Przewodniczący stwierdził, że pracownicy firmy wbrew temu co się twierdzi ponoszą koszty tego co się dzieje, bo poświęcili wiele dni urlopów i 35% premii rocznej. Obecni na zebraniu związkowcy zadali kilka pytań, ale niestety nie otrzymali na nie konkretnych odpowiedzi. Pan Sermet deklarował, że jest otwarty na rozmowy z pracownikami i wyraził zdziwienie, że nie przychodzą do niego, gdy mają problemy. Związkowcy po spotkaniu stwierdzili, że miało ono na celu obarczenie „Solidarności” odpowiedzialnością za trudną sytuację firmy i podważenie autorytetu przewodniczącego. Spotkanie zakończyło się właściwie niczym.
2021-05-14T16:49:36+02:00
W dniu dzisiejszym kolejna osoba z MAN zapisała sie do NSZZ "Solidarność".
Czw 13 Maj, 17:18
Podwyżka płacy w PKC
2021-05-13T17:18:12+02:00
W dniu dzisiejszym podpisane zostało porozumienie pomiędzy związkami zawodowym, a Zarządem PKC GROUP dotyczące podwyżki wynagrodzeń. Na mocy tego porozumienia płace pracowników wzrosną o 3,5%. Dodatkowo na podwyżki indywidualne przeznaczono 0,2% funduszu płac. Płace pracowników fizycznych wzrosną od 1 kwietnia, co oznacza, że przy wypłacie za maj pracownicy otrzymają wyrównane za miesiąc kwiecień. Natomiast płace pracowników umysłowych wejdą w życie z dniem 1 czerwca. Podwyżki indywidualne, na które przeznaczono 0,2% funduszu płac, uruchomione zostaną w czerwcu po zakończeniu procedury ocen pracowników. Podwyżką tą objęte zostanie kilkadziesiąt osób, które po pierwsze zostaną pozytywnie ocenione, a po drugie mają zaniżone grupy osobistego zaszeregowania. Negocjacje płacowe trwa długo i nie zakończyły się w pełni tym o co postulował NSZZ „Solidarność”, ale niestety obecna sytuacja firmy jak i pandemia COVID-19 spowodowała, że więcej nie udało się osiągnąć. Nie udało się też doprowadzić do włączenia premii miesięcznej do płacy zasadniczej, ale mamy zapewnienie prezesa, że do tematu wrócimy na początku przyszłego roku. Pozytywna informacją jest to, że są duże szanse na wprowadzenie tak zwanej dodatkowej opieki medycznej o co od kilku lat postuluje „Solidarność”. Najprawdopodobniej koszty tej opieki w części sfinansuje firma, a w części pracownicy. Opłata będzie niewielka, by nie powiedzieć, że symboliczna, ale dla pracowników będzie to korzystne, bo będą mogli bez kolejek dostać się do specjalistów.
2021-05-13T16:54:21+02:00
Dzisiaj jedna osoba z MAN zapisała się do "Solidarności".
Pon 10 Maj, 12:17
„Solidarność” apeluje
2021-05-10T12:17:30+02:00
Szanowni Koleżanki i Koledzy, Pracownicy MAN. Jak sami widzicie praca w obecnym tempie powoduje to, że pozbawiani jesteśmy premii, gdyż jak twierdzi Pracodawca jakość autobusów nie jest dobra. W związku z tym od dnia jutrzejszego (11.05.2021r.) pracujemy powoli, przestrzegając technologii i wykonując bardzo dokładnie swoje obowiązki pracownicze. Nie zajmujemy się niczym innym niż to do czego jesteśmy przeznaczeni. Masz problem zgłoś go do swojego przełożonego. Nie masz detalu, zgłoś to do swojego przełożonego. Pracuj powoli i dokładnie! Pamiętaj, że do chwili obecnej niezrealizowane zostały postulaty NSZZ „Solidarność”...............................................
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Zarząd MAN jak Rostowski w kółko powtarza że na podwyżki "Piniendzy po prostu nie ma" ale na pomysły typ...Wczoraj o 18:56 w wątku W jaki sposob HR i kadra zarzadzajaca zamierza zatrzymac fale wypowiedzen?
Chyba każdy ma dość odrabiania godzin... a w dodatku jak to jest połączone z nadgodzinami to w ogóle porażka. Lud...Wczoraj o 12:24 w wątku Odrabianie i nadgodziny
Pas trzeba namalować tak jak koło Gubałówki malowaliśmy pasy w przestój. Przy Gubałówce jest też od jakiegoś ...Wczoraj o 11:46 w wątku Parking
Statystyki
Top tygodnia