Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
Pt 28 Maj, 17:51
Zdjęć: 31
Pikieta w MAN BUS
2021-05-28T17:51:18+02:00
W dniu dzisiejszym w MAN BUS odbyła się pikieta zorganizowana przez Komisję Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność”. Powodem zorganizowania akcji protestacyjnej były brak postępu w sprawie podwyżek płacy w firmie. Uczestnicy pikiety po pierwszej zmianie zebrali się na przyzakładowym parkingu, a następnie przemaszerowali chodnikiem pod Biurowiec Główny MAN-a. Tam przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn przedstawił stan rozmów płacowych. Jak stwierdził przewodniczący za marną podwyżkę pracodawca stawia takie żądania, które dla pracowników są nie do przyjęcia.   Głównym żądaniem jest wyrażenie przez związki zawodowe zgody na tak zwany elastyczny czas pracy na rok 2022. Jan Seweryn stwierdził, że „Solidarność” gotowa jest na rozmowy nawet i na ten temat, ale pracodawca musi pracownikom zaoferować na rok 2022 konkretną podwyżkę płacy, a nie tak jak to oferuje teraz tylko podwyżkę inflacyjną. Związek domaga się, aby w roku 2021powyżka w kwocie 200 złotych weszła w życie od stycznia, a nie tak jak to oferuje pracodawca od lipca. Dla „Solidarności” nie do przyjęcia jest odpracowywanie dni przestojowych w ciągu zaledwie dwóch miesięcy na dwie, a nawet na trzy zmiany w połączeniu z pracą nadliczbową. Taki system pracy sprawiłby, że pracownicy nie wychodziliby w tym czasie z zakładu. Jan Seweryn kilkukrotnie wzywał kierownika zakładu Mahmeta Sermeta do wyjścia do pracowników zebranych na dziedzińcu przed Budynkiem Biura Głównego, ale wezwania te pozostały bez odpowiedzi. Kierownik do swojej załogi nie wyszedł. Na zakończenie akcji protestacyjnej przewodniczący zapowiedział, że jeżeli pikieta nie zmieni postawy Zarządu firmy to w następnym tygodni odbędzie się kolejna pikieta, ale tym razem z udziałem związkowców z innych świętokrzyskich zakładów pracy jak również z całej Polski. W pikiecie wzięło udział prawie tysiąc pracowników MAN-a. Podczas przemarszu niesiono flagi związkowe, transparent, używano gwizdków i trąbek.
2021-05-24T08:22:55+02:00
W dniu 21 maja odbyło się kolejne spotkanie w sprawie podwyżki płacy. Tym razem było to spotkanie z prezesem Münürem Yavuzem. Nie było to jednak spotkanie bezpośrednie, ale za pośrednictwem łączy Internetowych. Na spotkaniu tym padły nowe propozycje dotyczące podwyżki płacy. Są one nieco inne niż te, które przedstawiane były wcześniej, ale co by nie mówić to znacznie odbiegają od postulatów „Solidarności”. W dalszym ciągu pracodawca chce zgody na elastyczny czas pracy w roku 2022 i dwunastomiesięcznego okresu rozliczeniowego. Domaga się także przesunięcia pięciu dni urlopu z grudnia na miesiące wcześniejsze, a także (co jest nowym żądaniem pracodawcy) zgody na odpracowywanie dni przestojowych także na drugiej zmianie. Za to obiecuje podwyżkę o 200 zł., ale nie od stycznia, lecz od lipca bieżącego roku, a także gwarantuj 100 procent tak zwanego dobrowolnego dodatku w roku 2022.
2021-05-21T12:03:52+02:00
Kolejna osoba z MAN BUS zapisała się do NSZZ "Solidarność".
2021-05-20T17:41:32+02:00
Niespodziewanie w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z kierownikiem zakładu MAN BUS w Starachowicach Mehmetem Sermetem. Było to dziwne spotkanie, bo wezwano na nie wszystkich członków komisji zakładowych wszystkich związków zawodowych. Wydaje się, że celem spotkania było przekonanie związkowców, że postępują niewłaściwie nie zgadzając się na proponowane przez Zarząd rozwiązania. Kierownik Sermet wręcz stwierdził, że przewodniczący NSZZ „Solidarność” Jan Seweryn działa na szkodę MAN informując media o przebiegu negocjacji. Mowa była także o tym, że związki zawodowe powinny zrozumieć trudną sytuację firmy i zaufać Zarządowi, który według Sermeta robi wszystko, aby utrzymać zatrudnienie i aby zakład przetrwał trudne chwile. Przedstawiciel pracodawcy stwierdził, że nie rozumie, dlaczego związki zawodowe nie zgadzają się na przesunięcie urlopu, włączenie dodatku szkodliwego do płacy zasadniczej i odrabiania dni przestojowych na drugiej zmianie. Odnosząc się do Zarzutów Mahmeta Sermeta przewodniczący Jan Seweryn stwierdził, że za zaistniałą sytuację winę ponosi Zarząd firmy, a nie „Solidarność”, która zawsze gotowa jest do merytorycznych rozmów. Przewodniczący stwierdził, że pracownicy firmy wbrew temu co się twierdzi ponoszą koszty tego co się dzieje, bo poświęcili wiele dni urlopów i 35% premii rocznej. Obecni na zebraniu związkowcy zadali kilka pytań, ale niestety nie otrzymali na nie konkretnych odpowiedzi. Pan Sermet deklarował, że jest otwarty na rozmowy z pracownikami i wyraził zdziwienie, że nie przychodzą do niego, gdy mają problemy. Związkowcy po spotkaniu stwierdzili, że miało ono na celu obarczenie „Solidarności” odpowiedzialnością za trudną sytuację firmy i podważenie autorytetu przewodniczącego. Spotkanie zakończyło się właściwie niczym.
2021-05-14T16:49:36+02:00
W dniu dzisiejszym kolejna osoba z MAN zapisała sie do NSZZ "Solidarność".
Czw 13 Maj, 17:18
Podwyżka płacy w PKC
2021-05-13T17:18:12+02:00
W dniu dzisiejszym podpisane zostało porozumienie pomiędzy związkami zawodowym, a Zarządem PKC GROUP dotyczące podwyżki wynagrodzeń. Na mocy tego porozumienia płace pracowników wzrosną o 3,5%. Dodatkowo na podwyżki indywidualne przeznaczono 0,2% funduszu płac. Płace pracowników fizycznych wzrosną od 1 kwietnia, co oznacza, że przy wypłacie za maj pracownicy otrzymają wyrównane za miesiąc kwiecień. Natomiast płace pracowników umysłowych wejdą w życie z dniem 1 czerwca. Podwyżki indywidualne, na które przeznaczono 0,2% funduszu płac, uruchomione zostaną w czerwcu po zakończeniu procedury ocen pracowników. Podwyżką tą objęte zostanie kilkadziesiąt osób, które po pierwsze zostaną pozytywnie ocenione, a po drugie mają zaniżone grupy osobistego zaszeregowania. Negocjacje płacowe trwa długo i nie zakończyły się w pełni tym o co postulował NSZZ „Solidarność”, ale niestety obecna sytuacja firmy jak i pandemia COVID-19 spowodowała, że więcej nie udało się osiągnąć. Nie udało się też doprowadzić do włączenia premii miesięcznej do płacy zasadniczej, ale mamy zapewnienie prezesa, że do tematu wrócimy na początku przyszłego roku. Pozytywna informacją jest to, że są duże szanse na wprowadzenie tak zwanej dodatkowej opieki medycznej o co od kilku lat postuluje „Solidarność”. Najprawdopodobniej koszty tej opieki w części sfinansuje firma, a w części pracownicy. Opłata będzie niewielka, by nie powiedzieć, że symboliczna, ale dla pracowników będzie to korzystne, bo będą mogli bez kolejek dostać się do specjalistów.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum