Zmień na ciemny motyw
Korzystanie z forum oznacza zapoznanie się i akceptację Regulaminu
Elastyczność, porozumienie
przez Ilona , 13 września 2023, 7:03 170
Ilona 13.09.2023, 7:03
Witam, wedle porozumienia o elastyczności mieliśmy odpracować max dwie soboty w miesiącu po pierwszej zmianie, porozumienie to jest już nieaktualne gdyż musimy przychodzić odrabiać od godzin rannych czyli 4.00 - 4.30.
Kiedy chciałam urlop na sobotę z harmonogramu, kierownik dał mi do podpisania harmonogram zmieniony na 4 dni odrobki przed rozpoczęciem 1 zmiany, a urlopu nie dał. Po co jakieś porozumienia, skoro one i tak nie działają??? Kwadratowe jaja.
Napisane z wersji desktopowej
Puchala_wojciech 13.09.2023, 8:01
Jest członkiem związku
Napisał 399 postów
Cytowany 287 razy
Oznaczony w 1 poście

Punkty: 0 (+0/-0)
Ilona napisał(a): Witam, wedle porozumienia o elastyczności mieliśmy odpracować max dwie soboty w miesiącu po pierwszej zmianie, porozumienie to jest już nieaktualne gdyż musimy przychodzić odrabiać od godzin rannych czyli 4.00 - 4.30.
Kiedy chciałam urlop na sobotę z harmonogramu, kierownik dał mi do podpisania harmonogram zmieniony na 4 dni odrobki przed rozpoczęciem 1 zmiany, a urlopu nie dał . Po co jakieś porozumienia, skoro one i tak nie działają??? Kwadratowe jaja.
W porozumieniu jest zapis, odpracowanie max dwie soboty w m-cy na pierwszej zmianie (nie dotyczy KTL), jeśli pracownik nie może (z różnych przyczyn) odpracować w sobotę, może to zrobić w porozumieniu z kierownikiem w ciągu tygodnia.
Reklama
Reklamy nie są wyświetlane, jeśli posiadasz zweryfikowane konto członka związku
Ma Tok 13.09.2023, 8:32
Jest członkiem związku
Napisał 13 postów
Cytowany 7 razy
Nie oznaczony w żadnym poście

Ilona napisał(a): Witam, wedle porozumienia o elastyczności mieliśmy odpracować max dwie soboty w miesiącu po pierwszej zmianie, porozumienie to jest już nieaktualne gdyż musimy przychodzić odrabiać od godzin rannych czyli 4.00 - 4.30.
Kiedy chciałam urlop na sobotę z harmonogramu, kierownik dał mi do podpisania harmonogram zmieniony na 4 dni odrobki przed rozpoczęciem 1 zmiany, a urlopu nie dał . Po co jakieś porozumienia, skoro one i tak nie działają??? Kwadratowe jaja.
Po pierwsze nie trzeba podpisywać takiego harmonogramu.
Po drugie jest taka instytucja jak urlop na żądanie, bądź 50% płatny urlop siły wyższej.
Po trzecie trzeba działanie takiego kierownika zgłosić do związku lub kadr.
Tylko czy gra jest warta świeczki?
Porozumienie jest aktualne tylko nie wszyscy się do niego stosują.
Gość 13.09.2023, 8:52
Puchala_wojciech napisał: W porozumieniu jest zapis, odpracowanie max dwie soboty w m-cy na pierwszej zmianie (nie dotyczy KTL), jeśli pracownik nie może (z różnych przyczyn) odpracować w sobotę, może to zrobić w porozumieniu z kierownikiem w ciągu tygodnia.
Ale nie ma żadnego porozumienia. Dostajesz harmonogram do podpisania i tyle, nie ma żadnej dyskusji,więc to porozumienie to bajeczka.
Napisane ze strony mobilnej
Gość 13.09.2023, 9:51
Panie Wojtku, nasz dział pracuje w trybie dwóch zmian. Zmiana A ma w tym tygodniu pierwsza zmianę i sobotę w harmonogramie, moja zmiana B ma w tym tygodniu druga zmianę i ta sobotę wbrew porozumieniu odrobilismy w poprzednim tygodniu na pierwszej zmianie. Dlaczego jesteśmy zmuszani do czegoś takiegos, nie ma żadnej dobrowolnosci tylko jest to z góry narzucone. Piękne to porozumienie....
Puchala_wojciech 13.09.2023, 9:56
Jest członkiem związku
Napisał 399 postów
Cytowany 287 razy
Oznaczony w 1 poście

Gość napisał(a): Panie Wojtku, nasz dział pracuje w trybie dwóch zmian. Zmiana A ma w tym tygodniu pierwsza zmianę i sobotę w harmonogramie, moja zmiana B ma w tym tygodniu druga zmianę i ta sobotę wbrew porozumieniu odrobilismy w poprzednim tygodniu na pierwszej zmianie. Dlaczego jesteśmy zmuszani do czegoś takiegos, nie ma żadnej dobrowolnosci tylko jest to z góry narzucone. Piękne to porozumienie....
Porozumienie jest podpisane dobrze, tylko kierownicy próbują interpretować to po "swojemu".
Gość 13.09.2023, 10:10
Puchala_wojciech napisał: Porozumienie jest podpisane dobrze, tylko kierownicy próbują interpretować to po "swojemu".
No jak jest podpisane dobrze, skoro dostajemy harmonogramy do podpisania i musimy opracowywać godziny przed pierwszą zmiana. Proszę coś z tym zrobić Panie Przewodniczący, bo to się dzieje. Proszę poinformować Dział Personalny iż nie ma Waszej zgody na zmuszanie pracowników do odrabiania wolnych dni przed pierwszą zmiana od 4.00 czy 4.30.
Puchala_wojciech 13.09.2023, 10:13
Jest członkiem związku
Napisał 399 postów
Cytowany 287 razy
Oznaczony w 1 poście

Gość napisał(a): Panie Wojtku, nasz dział pracuje w trybie dwóch zmian. Zmiana A ma w tym tygodniu pierwsza zmianę i sobotę w harmonogramie, moja zmiana B ma w tym tygodniu druga zmianę i ta sobotę wbrew porozumieniu odrobilismy w poprzednim tygodniu na pierwszej zmianie. Dlaczego jesteśmy zmuszani do czegoś takiegos, nie ma żadnej dobrowolnosci tylko jest to z góry narzucone. Piękne to porozumienie....
Porozumienie jest podpisane dobrze, tylko kierownicy próbują interpretować to po "swojemu".
Puchala_wojciech 13.09.2023, 10:15
Jest członkiem związku
Napisał 399 postów
Cytowany 287 razy
Oznaczony w 1 poście

Gość napisał(a): No jak jest podpisane dobrze, skoro dostajemy harmonogramy do podpisania i musimy opracowywać godziny przed pierwszą zmiana. Proszę coś z tym zrobić Panie Przewodniczący, bo to się dzieje. Proszę poinformować Dział Personalny iż nie ma Waszej zgody na zmuszanie pracowników do odrabiania wolnych dni przed pierwszą zmiana od 4.00 czy 4.30.
Na którym dziale tak się dzieje? Proszę o kontakt telefoniczny.
Puchala_wojciech 13.09.2023, 10:15
Jest członkiem związku
Napisał 399 postów
Cytowany 287 razy
Oznaczony w 1 poście

Gość napisał(a): No jak jest podpisane dobrze, skoro dostajemy harmonogramy do podpisania i musimy opracowywać godziny przed pierwszą zmiana. Proszę coś z tym zrobić Panie Przewodniczący, bo to się dzieje. Proszę poinformować Dział Personalny iż nie ma Waszej zgody na zmuszanie pracowników do odrabiania wolnych dni przed pierwszą zmiana od 4.00 czy 4.30.
Na którym dziale tak się dzieje? Proszę o kontakt telefoniczny.