Wczoraj uzyskaliśmy informacje dotyczące obecnej sytuacji w MAN. Najważniejsza z nich to ta, że w poniedziałek na trzy tygodnie przyjeżdża z Turcji prezes Yavuz. Mamy się z nim spotkać i rozmawiać na temat naszych postulatów płacowych. Jak stwierdzili przedstawiciele pracodawcy z dalszym ciągu otwarta jest sprawa przesunięcia urlopu z grudnia na miesiące wcześniejsze. Poinformowano nas, że planowane są kolejne przestoje. W kwietniu dniami wolnymi będą 6 kwietnia oraz 28, 29 i 30 kwietnia. Mówi się o trzech dniach przestoju w maju, a może będą też jakieś dni przestojowe w czerwcu. Dzień 6 kwietnia pokryty będzie urlopami zaległymi, dniami do odpracowania, dniami, które pracodawca ma oddać lub urlopami bieżącymi. Ci, którzy nie będą mieć czym tego dnia pokryć przyjdą do pracy i będą wykonywać prace porządkowe. W lipcu i sierpniu planowana jest praca w soboty w ramach odpracowywania 10 dni przestojowych. Jak wiadomo zgodnie z porozumieniem odpracowywanie odbywać się będzie tylko na pierwszej zmianie. Niestety padła propozycja, aby dwie soboty przepracować również na drugiej zmianie, bo zaplanowano pracę w sobotę tuż przed przerwą urlopową i tuż po przerwie urlopowej. Gdybyśmy się zgodzili na odpracowanie tych dwóch sobót na drugiej zmianie to soboty 24 lipca i 7 sierpnia były by wolne. Mamy się ustosunkować do tej propozycji. Poruszyliśmy sprawę problemów parkingowych, bo jak wiadomo po likwidacji „dzikiego” parkingu problemy z zaparkowanie, które i tak były, będą jeszcze większe. Przedstawiciele pracodawcy stwierdzili, że pracują nad rozwiązaniem tego problemu i w najbliższych dniach przedstawią nam swoje pomysły.

Pt 26 Mar, 11:24