W dniu 13 grudnia w kościele Wszystkich Świętych odbyła się dalsza część obchodów 39 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. W intencji ofiar stanu wojennego odprawiona została Msza Święta a po niej uczestnicy uroczystości udali się pod Pomnik Solidarności i pod Tablicę robotników pomordowanych w czasie rządów PZPR. W imieniu KM NSZZ „Solidarność” w MAN BUS wiązankę pod Pomnikiem złożyli: Jan Seweryn, Małgorzata Żłobecka i Sylwia Mirota, a znicze zapalili Jan Radecki i Maciej Maciąg. Znicz pod Tablicą zapalił Marcin Płatek. W uroczystości udział brały trzy poczty sztandarowe: Starachowickiej Delegatury NSZZ „Solidarność”, Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS i Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”. Poczet sztandarowy „Solidarności” z MAN BUS stanowili: Waldemar Maciąg, Stanisław Moroń i Konrad Pożoga. Wiązanki i znicze złożyli także przedstawiciele „Solidarności” z innych zakładów pracy min. Pracowników Oświaty, Odlewni Polskich, a także innych organizacji w tym przedstawiciele Prawa i Sprawiedliwości oraz szef starachowickiej Delegatury NSZZ „Solidarność” Marian Ferenc. Po złożeniu wiązanek i zniczy pod Pomnikiem i Tablicą członkowie Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS udali się pod Obelisk Anny Walentynowicz znajdujący się przy kościele Świętej Trójcy. Tam również złożono wiązankę i zapalono znicze. Wiązankę złożyli: Jan Seweryn, Waldemar Maciąg i Konrad Pozoga. Znicze zapali: Mirosław Chorab i Maciej Maciąg. Zdjęcia podczas uroczystości wykonał Remigiusz Przygoda.

Nie 13 Gru 2020, 20:17