W dni dzisiejszym rozpoczęły się obchody 39 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Jako pierwsza rozpoczęła je Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN BUUS. Rano na wydziałowych tablicach związkowych w MAN i PKC wywieszono okolicznościowe plakaty, a na ogrodzeniach MAN i PKC zawisły banery nawiązujące do tej tragicznej rocznicy. O godzinie 14.30 pod tablicą upamiętniającą działaczy „Solidarności” z Fabryki Samochodów Ciężarowych, która znajduje się na Budynku Biura Głównego MAN, zebrali się związkowcy z MAN, PKC i APLEONA. Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn. Przewodniczący wspominał przebieg stanu wojennego w Starachowicach jak również powiedział tym, co się w tym czasie działo w innych miastach w Polsce. Uczestnicy uroczystości mogli wysłuchać pieśni z okresu stanu wojennego. Po przemówieniu przewodniczącego przedstawiciele zakładów, które swoim działanie obejmuje Komisja Międzyzakładowa złożyli pod tablicą wiązanki i zapali znicze. W imieniu związkowców z firmy APLEONA znicz zapalił Jan Radecki. W imieniu związkowców z PKC znicz zapaliła Małgorzata Żłobecka. A w imieniu związkowców z MAN BUS wiązankę złożyli Jan Seweryn i Waldemar Maciąg. Poczet sztandarowy Komisji Międzyzakładowej stanowili: Konrad Pożoga, Mirosław Górecki i Stanisław Moroń. Dalsza część uroczystości odbędzie się w niedzielę 13 grudnia.

Pt 11 Gru 2020, 19:07