W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z przedstawicielami Zarządu MAN BUS, podczas którego przedstawione zostało stanowisko NSZZ „Solidarność” w sprawie planowanego przez firmę dwudziestosześciodniowego przestoju. Tak jak to było zdecydowane na wczorajszym posiedzeniu Komisji Międzyzakładowej Związek zdecydowanie odrzucił propozycje przestojowe, bo nie wrażają na to zgody pracownicy. W trakcie rozmów przedstawiciele pracodawcy przyznali, że nawet, gdy porozumienie zostanie podpisane to i tak było by zwolnione około 200 – 250 osób. Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Jan Seweryn stwierdził, że ostateczna propozycja Związku to 120 godzin do odpracowania w proporcji 1 do 2 czyli w praktyce 60 godzin do odpracowania, 16 godzin odpracowywania w miesiącu, roczny okres rozliczeniowy i co najważniejsze gwarancja zatrudnienia dla wszystkich pracujących obecnie w firmie. Propozycja ta została przez kierownika zakładu Mehmeta Sermeta zdecydowanie odrzucona. Mehmet Sermet stwierdził, że w takim razie przystąpi do innego rozwiązania, którym jest obniżenie planu produkcyjnego i zwolnienie pracowników (nie podano ile osób miałoby być zwolnionych). Przedstawiciele innych związków zawodowych zgodzili się na odpracowanie 192 godzin w stosunku 1 do 1,5 i większą tygodniową ilość godzin do odpracowania. Spotkanie zakończyło się bez osiągnięcia porozumienia. Czy pracodawca zaproponuje inne rozwiązania problemu nie wiadomo. Ale o to apelowa „Solidarność”
Pt 6 Lis 2020, 17:04