W dniu 5 listopada odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej miało ono inny charakter niż dotychczas, a to ze względu z sytuacją epidemiczną. Po pierwsze nie odbyło się ono w siedzibie Związku, ale na stołówce wydziału Montażu. Po drugie nie brali w nim udziału członkowie Komisji z PKC. Głównym, a właściwie jedynym tematem obrad była sprawa przestoju w MAN, który Zarząd firmy planuje w grudniu bieżącego roku i styczniu 2021 roku. W sumie zapowiedziano 26 dni przestoju (208 godzin). Dni przestojowe miały by być przez pracowników odpracowane w ramach tak zwanego elastycznego czasu pracy. I to właśnie odpracowywanie jest największym problemem, bo pracownicy nie chcą odpracowywać na zasadach zaproponowanych przez Zarząd firmy. Sprawa elastycznego czasu pracy byłą przedmiotem burzliwej dyskusji. Członkowie Komisji krytycznie odnieśli się do planów Zarządu, bo według nich pracodawca chce przerzucić na pracowników problemy produkcyjne. Były także opinie, że problem został stworzony sztucznie, bo zamówienia na autobusy są, ale Zarząd chce z niewiadomych powodów skumulować produkcję w miesiącach letnich. Zdecydowaną większością głosów propozycje Zarządu firmy zostały odrzucone. Zdecydowano, że rozmowy mogą być podjęte, gdy pracodawca przedstawi inne, satysfakcjonujące pracowników, propozycje rozwiązania problemu. Oliwy do ognia dodało to, że pracodawca łamie zapisy porozumienia podpisanego na początku bieżącego roku dotyczącego między innymi odpracowywania dni przestoju, który miał miejsce w pierwszych miesiącach roku. W porozumieniu wyraźnie zapisano, że odpracowuje się 16 godzin w miesiącu i że może to być w sobotę lub w na tygodniu. Niestety przedstawiciele pracodawcy interpretują to tak, że można odpracowywać w sobotę i na tygodniu, co skutkuje tym, że kierownicy planują pracownikom więcej niż zapisane w porozumieniu 16 godzin. Protest w tej sprawie „Solidarność” wysłała do kierownika zakładu Mehmeta Sermeta. Zebranie Komisji zakończyło przyjęcie do Związku 15 nowych członków.
Pt 6 Lis 2020, 16:30