W dniu dzisiejszym (23 października) odbyło się spotkanie przedstawicieli związków zawodowych z Zarządem MAN BUS. Tematem spotkania były propozycje Zarządu dotyczące przestoju w produkcji zawarte w piśmie z dnia 20 października. NSZZ „Solidarność” negatywnie odniósł się do pomysłów pracodawcy, gdyż zaproponowane rozwiązania nie są przez załogę firmy akceptowane. Prezes Yavuz stwierdził z kolei, że nie ma możliwości zagwarantowania zatrudnienia na obecnym poziomie, jak również nie wyraził zgody na odpracowywanie dni przestoju w stosunku 2:1. Ponadto prezes powiedział, że porozumienie o elastycznym czasie pracy powinno być podpisane na trzy lata, a w najgorszym przypadku na dwa lata. Nic nie wniosła do rozwiązania problemu wymiana zdań i opinii. Każda ze stron pozostała przy swoim stanowisku. W końcu prezes stwierdził, że skoro związku nie wyrażają zgody na wprowadzenie w firmie elastycznego czasu pracy to on wprowadzi drugi wariant rozwiązania problemu, którym jest redukcję załogi. Na tym spotkanie się zakończyło i nie wiadomo kiedy i czy będzie następne.

Pt 23 Paź 2020, 16:52