Poprzyj inicjatywę ustawodawczą NSZZ "Solidarność" dotyczącą zmiany ustawy o finansowaniu świadczeń zdrowotnych ze środków publicznych. Obecny podział środków finansowych NFZ na poszczególne województwa jest niekorzystny dla mieszkańców regionu świętokrzyskiego. Dzieje się tak za przyczyną ustawy uchwalonej w 2007r., która wprowadziła do podziału środków finansowych wskaźnik średnich miesięcznych dochodów mieszkańca danego województwa. W efekcie bogate województwa dostają więcej pieniędzy niż te biedniejsze. W przypadku województwa świętokrzyskiego strata ta wynosi około 150 mln rocznie. Stąd mieszkańcy naszego województwa, w którym dochody należą do najniższych w Polsce, są narażeni na narastające trudności w dostępie do bezpłatnej pomocy medycznej. Jest to sprzeczne z zasadą solidaryzmu społecznego i niezgodne z Art. 68 ust. 2 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, która gwarantuje każdemu obywatelowi Polski równy dostęp do świadczeń zdrowotnych, niezależnie od statusu społecznego i materialnego. Aby zmienić ten stan rzeczy konieczna jest zmiana tej niekorzystnej dla nas ustawy, dlatego prosimy o poparcie inicjatywy "Solidarności" i wpisanie się listę poparcia Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej. Lista ta wraz z projektem ustawy złożona zostanie w Sejmie. Listy poparcia znajdują się u naszych przedstawicieli wydziałowych i w biurze Komisji Międzyzakładowej. Wpisywać się na nie mogą wszyscy bez względu na przynależność związkową, wszak sprawa opieki zdrowotnej dotyczy wszystkich. Aby projekt ustawy wszedł pod obrady Sejmu musimy zebrać 100 tysięcy podpisów.
Pt 14 Sie 2009, 7:26