W dniu dzisiejszym otwarta została wystawa kieleckiej delegatury IPN nosząca tytuł "Opozycja i opór społeczny w regionie świętokrzyskim w latach 1975-1989". Wystawa składa się z kilkudziesięciu plansz, na których prezentowane są zdjęcia i dokumenty dotyczące działalności opozycyjnej w regionie świętokrzyskim w latach 1975-1989. Najwięcej materiałów pochodzi z okresu stanu wojennego. Wśród eksponatów znalazły się także takie, które dotyczą Starachowic. Otwarcia wystawy dokonali: doktor Zbigniew Śmietanka-Kruszelnicki z kieleckiego IPN-u, szef delegatury NSZZ "Solidarność" w Starachowicach Zbigniew Rafalski i szef Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" Waldemar Bartosz. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta i powiatu, poseł Krzysztof Lipiec, Jan Seweryn autor książki "Solidarność starachowicka", dawni i obecni działacze "Solidarności" a także młodzież ze starachowickich szkół. Wystawę można oglądać w Starachowickim Centrum Kultury przez najbliższe dwa tygodnie.            W dziale galeria, są dostępne zdjęcia z tego wydarzeniaZapraszamy do oglądania
Czw 15 Sty 2009, 6:32