Dziś tj. 20.lutego 2024 w MAN Bus odbyło się cykliczne, comiesięczne spotkanie Przedstawicieli Zarządu ze Związkami Zawodowymi działającymi w MAN Bus Starachowice. Na początku spotkania przedstawiony został stan zatrudnienia na koniec stycznia: przez MAN 2654 i RANDSTAD 124 osoby. Fluktuacja w zakładzie wynosi za m-c styczeń 0,15% (bez odejść na rentę i emeryturę). W styczniu przeszkolono 164 pracowników z zakresu: BHP, pierwsza pomoc, szkolenia produkcyjne, teoria klejenia, 5S, przewóz osób itd. Poruszony został temat pracownika Reworku, na chwilę obecną padła kandydatura jednego pracownika. Po przeanalizowaniu procesów klejenia przygotowane zostały nowe angaże dla pracowników którzy wykonują tę operację. Pilotażowo ruszył temat E-kiosku na 10A (pracownik będzie mógł tam wystawić np. wniosek urlopowy). Kierownik BHP omówił zdarzenia wypadkowe w styczniu, dotyczyło to trzech wypadków. Następnie omawiany był stopień realizacji tematów zgłoszonych na ostatnim spotkaniu. Zgłoszone zostały "nowe tematy": uszkodzenia kół (przez gwoździe, wkręty porozrzucane na parkingu) przy samochodach pracowników na parkingu za halą 10, temat oddania produkcji dachów, pianek, rurek (na chwilę obecną nie zostały podjęte żadne decyzje), zwiększenie limitów rękawic w szafach wendingowych, produkcja aut z systemem Elsa, doświetlenie stanowisk do regulacji drzwi, mobilne odciągi spalin.
Dni 2 kwiecień 2024 i 2 maj2024 będą wolne, pokryte nadpracowanymi godzinami z WDO.
Puchala_wojciech
Wt 20 Lut, 13:26