W dniu dzisiejszym odbyło się kolejne spotkanie związków zawodowych z Zarządem MAN Bus na którym omawiana była sprawa podwyżki płac. Jak pamiętamy postulaty związkowe to podniesienie płac o stopień inflacji z grudnia 2022 roku plus 6%, przeznaczenia na podwyżki indywidualne 1% i wypłatę w roku 2023 tak zwanego dobrowolnego dodatku. W spotkaniu za pośrednictwem łączy internetowych udział brał prezes Münür Yavuz, który ustosunkował się do związkowych postulatów i przedstawił propozycję pracodawcy wzrostu wynagrodzeń. Niestety propozycje prezesa znacznie odbiegają od oczekiwań pracowników i reprezentujących ich interesy związków zawodowych, bo jak by nie liczyć nie pokrywają stopnia inflacji, która jak podaje GUS w grudniu ubiegłego roku wynosiła 16,6%. Mowa była także o porozumieniu w sprawie elastycznego czasu pracy. Na chwilę obecną podwyżka płac nie jest łączona z elastycznością. Nierozstrzygnięte zostało czy podwyżka miałaby być procentowa czy kwotowa. Kolejne spotkanie w sprawie podwyżki płac planowane jest na połowę przyszłego tygodnia. W całej sprawie pozytywne jest to, że Zarząd firmy przystąpił do rozmów, co chyba oznacza, że widzi potrzebę podniesienia płac.

Pt 13 Sty, 19:36