Szanowny Pan Alexander Vlaskamp Prezes MAN Truck & Bus SE
Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN Bus Sp. z o. o. zdecydowanie sprzeciwia się planom redukcji 860 miejsc pracy, co oznacza zwolnienie takiej ilości osób. Informacja o zwolnieniu tak dużej ilości pracowników jest dla nas niezrozumiała, bo tuż przed tą wiadomością przyjmowano do firmy nowych pracowników na skalę masową.
      Nie do przyjęcia dla nas jest faworyzowanie zakładu MAN w Ankarze, gdzie ma być produkowanych 12 autobusów dziennie, a w zakładzie w Starachowicach zaledwie 8. Uważamy, że zmniejszanie ilości produkowanych w Starachowicach autobusów i związane z tym ograniczanie zatrudnienia jest początkiem przenoszenia produkcji autobusów do Ankary. Nie ma na to naszej zgody.
      Apelujemy do Zarządu koncernu o wycofanie się z planów redukcji miejsc pracy i podjęcie stosownych działań mających na celu zapewnienie stabilności zatrudnienia w zakładzie w Starachowicach.

Do wiadomości:

1. Michael Kobriger – prezes MAN Truck & Bus SE
  2. Münür Yavuz – prezes MAN Bus
  3. Mehmet Sermet – kierownik MAN BUS Starachowice
  4. Dariusz Dąbrowski – sekretarz generalny Światowej Rady Zakładowej Volkswagen AG
  5. Karina Schnur – przewodnicząca Rady Zakładowej Monachium
  6. Mariusz Dzwonek – członek Rady Nadzorczej MAN MTB SE