W dniu wczorajszym otrzymaliśmy informację, że zaplanowana na 24 października telekonferencja z prezesem Michaelem Kobrigerem została odwołana. Powodu odwołania nie podano. Nowy termin wyznaczono na 10 listopada. Czy będzie on dotrzymany? Nie wiadomo. Uchylanie się Zarządu firmy od negocjacji ze związkami zawodowymi świadczy o tym, że sprawa postulatów płacowych jest lekceważona. Nie jest to postawa właściwa, bo w firmie panuje nerwowa atmosfera. Pracownicy są wręcz zbulwersowani propozycją podwyżki płacy o 2% i zapowiedzią niewypłacenia premii rocznej tak zwanego dobrowolnego dodatku. Jak widać na Zarządzie firmy nie robi wrażenia bojkot ankiety ogłoszony przez „Solidarność”. Można odnieść wrażenie, że firma postanowiła pokazać pracownikom i związkom zawodowym, że jest nieugięta i udowodnić im, że brak zgody na proponowane rozwiązania odczują na własnej skórze. Dla „Solidarności” takie postępowanie jest nie do przyjęcia. Uważamy, że wszelkie spory powinny być rozwiązywane na płaszczyźnie dialogu i porozumienia. Tego oczekujemy.

Śr 19 Paź 2022, 8:00