W MAN trwa bojkot tak zwanego Barometru Nastrojów ogłoszony przez „Solidarność”. Z informacji, jakie posiadamy wynika, że pracownicy masowo przyłączyli się do bojkotu i nie wypełniają ankiet. Niestety zachowanie niektórych kierowników w tej sprawie jest nie do zaakceptowania. Otóż są tacy, którzy namawiają pracowników do wypełnienia ankiety, inni nie chcą wydać koperty z kodem gdy pracownik nie chce się zalogować na ich komputerze, są i tacy, którzy wprawdzie pracownikowi odmawiającemu udziału w ankiecie kopertę wydają, ale każą mu ją odnosić do Działu Personalnego. Są i tacy, którzy podpowiadają żeby ankietę wypełnić, ale na wszystkie pytania odpowiedzieć na nie. Że jest to pomysł głupi to mało powiedziane. Bojkot ma sens tylko wtedy, gdy ankieta nie jest wypełniona. Zachowanie kierowników, którzy różnymi sposobami starają się wymusić na pracownikach wypełnienie ankiety jest naganne i jako takie nie powinno mieć miejsca. Po pierwsze to udział w ankiecie jest dobrowolny, a po drugie, gdy uda się wywalczyć podwyżkę płacy to kierownicy też na tym skorzystają. Na szczęście jest zdecydowana większość kierowników, którzy zachowują się tak jak powinni i decyzję, co udział w ankiecie pozostawiają pracownikom.
Śr 12 Paź 2022, 17:15