Tak jak to było zapowiadane w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z prezesem Yavuzem podczas, którego omawiano sprawę postulatów płacowych. Niestety ze spotkania tego nic nie wynikło, bo prezes ponownie stwierdził, że postulaty są nie do spełnienia. Powtórnie zaproponował podwyżkę o 2% lub o 100 zł. Jednocześnie stwierdził, że firmie potrzebny jest elastyczny czas pracy na rok 2023. Według prezesa rozmowy płacowe na rok 2023 uzależnione będą od tego czy związki wyrażą zgodę na elastyczny czas pracy. Prezes nie potrafił jednak określić o jaką elastyczność mu chodzi i o jakiej podwyżce w roku 2023 możemy rozmawiać. Ponadto prezes Yavuz stwierdził, że brak elastycznego czasu pracy może spowodować zmniejszenie zatrudnienia. Prezes bardzo krytycznie odniósł się do bojkotu Barometru Nastrojów i powiedział, że to będzie źle odebrane przez zarząd główny MAN-a. Na co przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn odparł, że może monachijski zarząd MAN-a zainteresuje się dlaczego pracownicy tę ankietę bojkotują i zmieni swoją politykę płacową w stosunku do zakładu w Starachowicach. Spotkanie zakończyło się niczym i czy będzie następne nie wiadomo. Dodać trzeba, że na chwilę obecną zaledwie 8% pracowników wzięło udział w Barometrze Nastrojów. Tak, więc bojkot jest udany i należy go kontynuować.

Czw 6 Paź 2022, 20:25