W dniu 13 lipca odbyło się spotkanie związków zawodowych z przedstawicielami pracodawcy na którym omawiano sprawę podwyżki płacy. Był to odzew na postulat „Solidarności”, aby podnieść płace o 300 zł. Przedstawiciele EURO VIG wyrazili zgodę na podniesienie płacy o postulowaną przez Związek kwotę. Podwyżka wejdzie w życie od 1 lipca. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zostanie podpisane porozumienie w tej sprawie. Kwota podwyżki jest tą samą kwotą, którą związkom zawodowym udało się wynegocjować na początku roku z przedstawicielami poprzedniego pracodawcy, czyli APLEONA. Niestety nie udało jej się wprowadzić w życie, bo w międzyczasie odbył się przetarg na obsługę MAN-a w zakresie utrzymania ruch, który to przetarg APLEONA przegrała. Tak, więc pracownicy są stratni na podwyżce kilka miesięcy. Przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn zaapelował do przedstawicieli EURO VIG o podjęcie działań, które doprowadzą do tego, że pracownicy będą lepiej niż dotychczas wynagradzani. Związkowcy odnieśli wrażenie, że apel ten spotkał się ze zrozumieniem. Miejmy nadziej, że przełoży się to na kolejne podwyżki. „Solidarność” wnioskowała także o powołanie Komisji Socjalnej i zajęcia się modyfikacją obecnie obowiązującego Regulaminu Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych lub opracowanie zupełnie nowego. Nowy Regulamin pozwoliłby na zwiększenie świadczenia wypłacanego na Święta Bożego Narodzenia.
Czw 14 Lip, 17:57