Jak wiemy kilka tygodni temu Zarząd MAN BUS przedstawił związkom zawodowym planu pracy na rok 2022. W planie tym jest propozycja podpisania porozumienia o wprowadzenie w firmie tak zwanego „elastycznego czasu pracy”. Propozycja zwiera również punkt dotyczący podwyżki płacy i wypłaty premii rocznej tak zwanego „dobrowolnego dodatku”. O swoich propozycjach Zarząd poinformował wszystkich pracowników firmy wysyłając do nich pismo. Jak do tej chwili w sprawie propozycji pracodawcy nie odbyło się żadne spotkanie ze związkami zawodowymi. NSZZ „Solidarność” uważa, że propozycje przedstawione przez Zarząd są zaporowe i nie ma żadnych szans, aby były one przez pracowników zaakceptowane. Wiemy to doskonale, bo odbyliśmy wiele spotkań na wydziałach. Ponadto na naszym Forum internetowym wciąż pojawiają się wpisy w których pracownicy wyrażają opinie na temat pomysłów pracodawcy. Jak nas poinformowano w połowie miesiąca ma się w firmie pojawić prezes Münür Yavuz. Prezes ma osobiście poinformować pracowników o sytuacji w firmie, jak również o oczekiwaniach pracodawcy co do „elastycznego czasu pracy”. Spotkanie prezesa z pracownikami będzie miało nietypowych charakter, bo odbędzie się ono za pośrednictwem telebimów, które mają być zamontowane na wydziałach.

Wt 2 Lis, 13:00