W dniu 19 października w kościele Świętej Trójcy w Starachowicach odbyła się uroczystość XXXVII rocznicy śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. Uroczystość jak co roku organizowała Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. Głównym elementem uroczystości była Msza Święta, którą odprawił i podczas której homilię wygłosił ksiądz Tadeusz Czyż. Po Mszy uczestnicy uroczystości przeszli pod tablicę i popiersie księdza Jerzego znajdujące się w starej części kościoła gdzie odmówiona został modlitwa w intencji Ojczyzny. Pod tablicą i popiersiem zostały złożone wiązanki. W imieniu MOZ NSZZ „Solidarność” wiązankę złożyli Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka. Kolejne wiązanki złożyli szef delegatury NSZZ „Solidarność” Marian Ferenc, delegacja Pracowników Oświaty NSZZ „Solidarność” z przewodniczącym Pawłem Rdzankiem, przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Odlewniach Polskich Marek Mróz. W imieniu poseł Agaty Wojtyszek wiązankę złożyła Lidia Dziura. Wiązankę złożyli również Cezary Berak i Andrzej Markowski. Uroczystość zakończyło odśpiewanie pieśni „Boże coś Polskę”. Podczas uroczystości obecne były sztandary: NSZZ „Solidarność” w MAN BUS, Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”, NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i starachowickiej delegatury NSZZ „Solidarność”. Poczet sztandarowy MOZ NSZZ „Solidarność” stanowili: Waldemar Maciąg, Maciej Maciąg i Wojciech Puchała. Zdjęcia wykonał Jan Radecki.

Śr 20 Paź, 9:08