W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z prezesem MAN BUS Münürem Yavuzem, podczas którego prezes poinformował o planach produkcyjnych na rok 2022. Ponadto mowa była o potrzebie wprowadzenia tak zwanego elastycznego czasu pracy. Prezes stwierdził, że na koniec bieżącego roku i początek przyszłego jest bardzo mało zamówień, dlatego planowane są przestoje. Więcej pracy ma być od miesiąca czerwca. Münür Yavuz powiedział, że aby zmniejszyć straty spowodowane przestojami należy dni przestojowe odpracować wtedy, gdy praca będzie. Planuje się 30 dni przestojów z czego pracownicy mieli by odpracować 20 dni w soboty w miesiącach czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i październik w soboty pracując w tych dniach na dwie zmiany. Proponowano także podwyżkę płacy nieco ponad inflację oraz włączenie do płacy zasadniczej dodatku szkodliwego i część premii miesięcznej. W roku 2022 przestój urlopowy planuje się na ostatni tydzień czerwca i pierwszy tydzień lipca. W przypadku braku zgody na wprowadzenie elastycznego czasu pracy konieczne będzie zmniejszenie produkcji do sześciu autobusów dziennie, co wiąże się z redukcją zatrudnienia. „Solidarność” zawnioskowała o przedstawienie tych propozycji na piśmie. Niestety na chwilę obecną takiego pisma nie otrzymaliśmy. Przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn stwierdził, że warunki przedstawione przez prezesa są zaporowe i wyraził obawy czy pracownicy na takie rozwiązania się zgodzą. W odpowiedzi prezes stwierdził, że będzie organizował spotkania z załogą i będzie wyjaśniał sytuację w jakiej w tej chwil znajduje się zakład. Podczas dzisiejszego spotkania nie dokonano żadnych ustaleń. „Solidarność” zapowiedziała, że przeprowadzi konsultacje z pracownikami i dopiero wtedy zajmie w sprawie propozycji prezesa stanowisko.
Pt 15 Paź, 18:03