Tak jak to było zapowiadane w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie przedstawicieli związków zawodowych z prezesem Michaelem Kobrigerem. Prezes omówił sytuację w MAN BUS. Według prezesa firma w dalszym ciągu generuje duże straty w związku z małą ilością zamówień, co jego zdaniem spowodowane jest sytuacją epidemiczną. Jednak w roku 2022 sytuacja ma się poprawić, ale nastąpi to dopiero w drugim, trzecim i czwartym kwartale. Dlatego firma potrzebuje większej elastyczności czasu pracy niż to miało miejsce dotychczas. Prezes stwierdził, że było by to 30 dni elastyczności w stosunku 1: 1,5 czyli do odpracowania 20 dni. Na pytanie przewodniczącego „Solidarności” Jana Seweryna o podwyżkę płac prezes stwierdził, że w zasadzie płace pracowników są na poziomie płacy regionalnej, czyli w normie. Jedynie pracownicy administracyjni i inżynieryjno-techniczni odbiegają znacznie od pałac oferowanych przez inne firmy. Jednocześnie prezes stwierdził, że firma może nieco podnieść płace, aby być lepszym płatnikiem niż inne formy w okolicy. Na tent temat maja być rozmowy w przyszłym roku. Na kolejne pytanie przewodniczącego o odchodzenie z firmy pracowników prezes stwierdził, że nie jest to duży problem, bo rotacja oscyluje w granicach 3%. Przewodniczący Seweryn poinformował prezesa, że pracownicy bardzo negatywnie są nastawieni do elastycznego czasu pracy. Na co Michael Kobriger odpowiedział, że firma może funkcjonować i bez elastycznego czasu pracy, ale zmniejszona zostanie ilość produkowanych autobusów, co wiąże się ze znacznym zmniejszenie zatrudnienia. Jednocześnie prezes stwierdził, że w MAN-ie musi być elastyczny czas pracy, dlatego związki zawodowe powinny wyjaśniać ludziom konieczność jego wprowadzenia. Kolejne spotkanie w sprawie elastycznego czasu pracy ma się odbyć wkrótce, ale już bez udziału prezesa Kobrigera. W spotkani udział wziął prezes Münür Yavuz, kierownik zakładu Mechmet Sermet, członek Zarządu Grażyna Piotrowska i kierowniczka Działu Personalnego Marta Kostecka. „Solidarność” reprezentowali: Jan Seweryn, Małgorzata Żłobecka i Waldemar Maciąg.
Pt 8 Paź, 17:51