W dniu 19 września odbyła się XXXIX Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Na placu przed klasztorem zjawiło się kilkadziesiąt tysięcy związkowców z „Solidarności” z całej Polski ze sztandarami, transparentami i związkowymi flagami. Przed Mszą odczytane zostały listy, jakie do uczestników Pielgrzymki skierowali prezydent Andrzej Duda i premier Mateusz Morawiecki. Do zebranych przemówienie wygłosił przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda. Szef Związku krytycznie odniósł się do ataków na kościół katolicki, jakie ostatnio mają miejsce. Ponadto Piotr Duda wyraził niezadowolenie, że wciąż niezałatwiona jest sprawa tak zwanych emerytur stażowych. Przewodniczący stwierdził, że sprawą tą nie są zainteresowani politycy, od których zależy, aby ten postulat „Solidarności” został zrealizowany. Ponadto Piotr Duda stwierdził, że znowelizowana została ustawa ograniczająca handel w niedzielę, co położy kres praktykom otwierania w niedzielę sklepów pod pozorem świadczenia usług pocztowych. Pracownicy tych sklepów będą mogli poświęci niedzielę dla Boga i rodziny. Podczas Mszy homilię wygłosił arcybiskup Marek Jędraszewski. Z MAN BUS, PKC GROUP i APLEONA w Pielgrzymce udział wzięło 200 osób – związkowców i członków ich rodzin.

Pon 20 Wrz, 9:44