W dniu dzisiejszym (11 czerwca) w MAN BUS odbyła się druga już pikieta zorganizowana przez Komisję Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność”. Powodem zorganizowania akcji protestacyjnej były brak postępu w sprawie podwyżek płacy w firmie. Pomimo ulewnego deszczu uczestnicy pikiety po pierwszej zmianie zebrali się na przyzakładowym parkingu, a następnie przemaszerowali chodnikiem pod Biurowiec Główny MAN-a. Podczas przemarszu używano gwizdów, trąbek i innych urządzeń wydających głośne dźwięki. W pikiecie uczestniczyli przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z szefem Regionu Waldemarem Bartoszem, delegacja „Solidarności” z kieleckiego zakładu PREMA, delegacja Huty Ostrowiec „Celsa”, szef starachowickiej delegatury „Solidarności” Marian Ferenc oraz przedstawiciele „Solidarności” ze starachowickich zakładów pracy: ZEC, Odlewni Polskich i Pracowników Oświaty. Podczas przemarszu zdecydowanie poprawiła się pogoda. Pod Biurowcem przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn bardzo krytycznie ocenił postępowanie Zarządu MAN BUS, który nie prowadzi dialogu ze związkami zawodowymi, lecz chce narzucać swoje rozwiązania, które są dla „Solidarności” i dla pracowników nie do przyjęcia. Następnie przewodniczący odczytał pisma z poparciem, jakie udzieliły „Solidarności” i załodze MAN-a organizacje związkowe z innych zakładów Volkswagena. Pisma takie przysłały: Organizacja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Poznań, Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w Scania Production Słupsk S.A., Zakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” w MAN Trucks w Niepołomicach, Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Motor Polska w Polkowicach, Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w SITECH Sp. z o. o. w Polkowicach oraz Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ ”Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Starachowicach. Następnie głos zabrał szef Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” Waldemar Bartosz, który zaapelował do Zarządu MAN o dialog ze związkami zawodowymi i porozumienie w sprawie podwyżki płacy. Szef Regionu ostrzegł, że dalsze przedłużanie konfliktu spowoduje zdecydowaną reakcję „Solidarności”, a sprawa zostanie przedstawiona na formach międzynarodowych. Jan Seweryn, podobnie jak na poprzedniej pikiecie wzywał kierownika zakładu Mahmeta Sermeta do wyjścia do pracowników zebranych na dziedzińcu przed Budynkiem Biura Głównego, ale wezwania te znów pozostały bez odpowiedzi. W pikiecie wzięło udział prawie tysiąc pracowników MAN-a.
Pt 11 Cze, 19:09