W dniu dzisiejszym w MAN BUS odbyła się pikieta zorganizowana przez Komisję Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność”. Powodem zorganizowania akcji protestacyjnej były brak postępu w sprawie podwyżek płacy w firmie. Uczestnicy pikiety po pierwszej zmianie zebrali się na przyzakładowym parkingu, a następnie przemaszerowali chodnikiem pod Biurowiec Główny MAN-a. Tam przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn przedstawił stan rozmów płacowych. Jak stwierdził przewodniczący za marną podwyżkę pracodawca stawia takie żądania, które dla pracowników są nie do przyjęcia.   Głównym żądaniem jest wyrażenie przez związki zawodowe zgody na tak zwany elastyczny czas pracy na rok 2022. Jan Seweryn stwierdził, że „Solidarność” gotowa jest na rozmowy nawet i na ten temat, ale pracodawca musi pracownikom zaoferować na rok 2022 konkretną podwyżkę płacy, a nie tak jak to oferuje teraz tylko podwyżkę inflacyjną. Związek domaga się, aby w roku 2021powyżka w kwocie 200 złotych weszła w życie od stycznia, a nie tak jak to oferuje pracodawca od lipca. Dla „Solidarności” nie do przyjęcia jest odpracowywanie dni przestojowych w ciągu zaledwie dwóch miesięcy na dwie, a nawet na trzy zmiany w połączeniu z pracą nadliczbową. Taki system pracy sprawiłby, że pracownicy nie wychodziliby w tym czasie z zakładu. Jan Seweryn kilkukrotnie wzywał kierownika zakładu Mahmeta Sermeta do wyjścia do pracowników zebranych na dziedzińcu przed Budynkiem Biura Głównego, ale wezwania te pozostały bez odpowiedzi. Kierownik do swojej załogi nie wyszedł. Na zakończenie akcji protestacyjnej przewodniczący zapowiedział, że jeżeli pikieta nie zmieni postawy Zarządu firmy to w następnym tygodni odbędzie się kolejna pikieta, ale tym razem z udziałem związkowców z innych świętokrzyskich zakładów pracy jak również z całej Polski. W pikiecie wzięło udział prawie tysiąc pracowników MAN-a. Podczas przemarszu niesiono flagi związkowe, transparent, używano gwizdków i trąbek.
Pt 28 Maj, 17:51