Niczym zakończyły się dzisiejsze negocjacje płacowe w MAN, bo „Solidarność” zdecydowanie odrzuciła wszystkie postulaty pracodawcy. W dalszej części spotkania prezes zaproponował podniesieni płacy zasadniczej o 3,5% warunkując to jednak zgodą na elastyczny czas pracy w roku 2022. Nie było na to naszej zgody. Uważamy, że w tej chwili należy rozmawiać na temat podwyżki płac, bo na rok 2021 pracodawca elastyczny czas pracy ma. O rozwiązaniach dotyczących czasu pracy możemy rozmawiać pod koniec bieżącego roku. Mowa była także o przesunięciu urlopu z grudnia na kwiecień i maj. To według nas jest do rozważenia, ale pracodawcy też to nie wystarcza, bo kładzie on zdecydowany nacisk na elastyczny czas pracy w roku następny. Spotkanie zakończyło się naszym wnioskiem o przedstawienie przez pracodawcę innych propozycji. Mamy je otrzymać w poniedziałek. Miejmy nadzieję, że będą one odmienne od tych, które przedstawiono nam teraz.

Pt 23 Kwi, 20:21