Zmień na ciemny motyw
Korzystanie z forum oznacza zapoznanie się i akceptację Regulaminu
Urlop a krwiodawstwo
przez Spawacz 59, 3 grudnia 2025, 14:41 16
Spawacz 59 3.12.2025, 14:41
Jak wiadomo w dniach 22,23,29,30.12 zaplanowany jest urlop. W dniu 22.12 chcę iść oddać krew. Panie z hr-u twierdzą jednak że i tak zostanie potrącone dwa dni urlopu ponieważ był zaplanowany. Czy działanie pracodawcy jest zgodne z prawem? Proszę o wyjaśnienie sytuacji, nie jestem jedynym pracownikiem który w tym dniu chce iść oddać krew.
Napisane z wersji desktopowej
Puchala_wojciech 4.12.2025, 13:15
Jest członkiem związku
Napisał 682 posty
Cytowany 451 razy
Oznaczony w 2 postach

Punkty: -19 (+1/-10)
Spawacz 59 napisał(a): Jak wiadomo w dniach 22,23,29,30.12 zaplanowany jest urlop. W dniu 22.12 chcę iść oddać krew. Panie z hr-u twierdzą jednak że i tak zostanie potrącone dwa dni urlopu ponieważ był zaplanowany. Czy działanie pracodawcy jest zgodne z prawem? Proszę o wyjaśnienie sytuacji, nie jestem jedynym pracownikiem który w tym dniu chce iść oddać krew.
Proszę o kontakt telefoniczny w ty temacie.
Reklama
Reklamy nie są wyświetlane, jeśli posiadasz zweryfikowane konto członka związku
Gość 4.12.2025, 13:29
Spawacz 59 napisał(a): Jak wiadomo w dniach 22,23,29,30.12 zaplanowany jest urlop. W dniu 22.12 chcę iść oddać krew. Panie z hr-u twierdzą jednak że i tak zostanie potrącone dwa dni urlopu ponieważ był zaplanowany. Czy działanie pracodawcy jest zgodne z prawem? Proszę o wyjaśnienie sytuacji, nie jestem jedynym pracownikiem który w tym dniu chce iść oddać krew.
W MAN nie ma czegoś takiego jak zaplanowany urlop ponieważ nie podpisałeś planu urlopowego. Nie mogą Ci krwiodawstwa potrącić z urlopu.
Napisane ze strony mobilnej
Gość 8.12.2025, 12:27
Gość napisał(a): W MAN nie ma czegoś takiego jak zaplanowany urlop ponieważ nie podpisałeś planu urlopowego. Nie mogą Ci krwiodawstwa potrącić z urlopu.
Jak to nie ma planu urlpow. Przecież zawsze był i się podpisywało no chbya że czegoś niwe wiem może zwiazki się zgodziły żby nie było/? a co do krwiodastwa to jeżeli jesteś na urlopie to ten dzien ci przepada. krew oddaje się w dniu w któym powinieneś być w pracy wtedy masz pokryty urlopowanieniem a jeżeli jesteś na urlopie to nic ci się nie należy. proste.
Puchala_wojciech 8.12.2025, 12:49
Jest członkiem związku
Napisał 682 posty
Cytowany 451 razy
Oznaczony w 2 postach

Gość napisał(a): Jak to nie ma planu urlpow. Przecież zawsze był i się podpisywało no chbya że czegoś niwe wiem może zwiazki się zgodziły żby nie było/? a co do krwiodastwa to jeżeli jesteś na urlopie to ten dzien ci przepada. krew oddaje się w dniu w któym powinieneś być w pracy wtedy masz pokryty urlopowanieniem a jeżeli jesteś na urlopie to nic ci się nie należy. proste.
W roku 2025 w MAN, nie były tworzone plany urlopów, więc jak mogły być podpisywane.
Gość 8.12.2025, 13:53
Puchala_wojciech napisał: W roku 2025 w MAN, nie były tworzone plany urlopów, więc jak mogły być podpisywane.
no nie były tylko dlaczego przecież wcześniej były kto się zgodził aby z planów zrezygnować?
Puchala_wojciech 8.12.2025, 14:13
Jest członkiem związku
Napisał 682 posty
Cytowany 451 razy
Oznaczony w 2 postach

Gość napisał(a): no nie były tylko dlaczego przecież wcześniej były kto się zgodził aby z planów zrezygnować?
Planowanie urlopów wcześniej było tylko "na papierze", nikt tego nie przestrzegał, ani Pracodawca, ani Pracownik.
Gość 8.12.2025, 14:52
Gość napisał(a): Jak to nie ma planu urlpow. Przecież zawsze był i się podpisywało no chbya że czegoś niwe wiem może zwiazki się zgodziły żby nie było/? a co do krwiodastwa to jeżeli jesteś na urlopie to ten dzien ci przepada. krew oddaje się w dniu w któym powinieneś być w pracy wtedy masz pokryty urlopowanieniem a jeżeli jesteś na urlopie to nic ci się nie należy. proste.
No właśnie ale związkowców zgodziły na to
Napisane ze strony mobilnej
Zeus 8.12.2025, 18:49
Puchala_wojciech napisał: Planowanie urlopów wcześniej było tylko "na papierze", nikt tego nie przestrzegał, ani Pracodawca, ani Pracownik.
A guzik prawda. Zawsze miałem podstawę aby się domagać tego co było zaplanowane. A teraz to pracodawca może robic to co chce. Brawo.
logistik 8.12.2025, 19:11
czyli spokojnie moge isc na krew w dniu 22 grudnia,i bedzie to zaliczone jako oddanie krwi prawnie i wolne 22 i23