|
| Gość |
20.12.2023, 12:35
|
|
|
|
Niech mi pan przewodniczący wyjaśni jak mogę wykorzystać ten urlop z powodu siły wyższej jak nagle w święta się rozchoruje albo mi coś pilnego po świętach wypadnie komu mam zglosić jeśli chce wykorzystać te 2 dni? Do tej pory pracodawca nic nie wymagał a teraz na jakie podstawie mam udowadniać że chce wykorzystać dodatkowe 2 dni jak nie ma takiej podstawy prawnej
|
 Napisane z wersji desktopowej
|
| Puchala_wojciech
|
20.12.2023, 13:44
|
|
|
Jest członkiem związku
Napisał 673 posty
Cytowany 448 razy
Oznaczony w 2 postach
Punkty: -19 (+1/-10) |
Gość napisał(a):
Niech mi pan przewodniczący wyjaśni jak mogę wykorzystać ten urlop z powodu siły wyższej jak nagle w święta się rozchoruje albo mi coś pilnego po świętach wypadnie komu mam zglosić jeśli chce wykorzystać te 2 dni? Do tej pory pracodawca nic nie wymagał a teraz na jakie podstawie mam udowadniać że chce wykorzystać dodatkowe 2 dni jak nie ma takiej podstawy prawnej
Zgodnie z art. 1481 § 1 Kodeksu Pracy pracownikowi w ciągu roku kalendarzowego przysługuje zwolnienie od pracy z powodu siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem, jeżeli natychmiastowa obecność pracownika jest niezbędna. Zwolnienie przysługuje w wymiarze 2 dni roboczych lub 16 godzin pracy. Pracownik korzystając ze zwolnienia zachowuje prawo do połowy wynagrodzenia, które jest finansowane przez pracodawcę.
Kodeks pracy nie wprowadza definicji siły wyższej. Natomiast w przepisach prawa cywilnego można odnaleźć odwołania do siły wyższej i na tej podstawie próbować definiować to pojęcie. Orzecznictwo i doktryna powszechnie przyjmują, iż siła wyższa to zdarzenie nadzwyczajne, zewnętrzne (niezależne od woli np. pracownika bądź pracodawcy), niemożliwe do przewidzenia i któremu nie można było zapobiec.
|
|
| Reklama |
|
Reklamy nie są wyświetlane, jeśli posiadasz zweryfikowane konto członka związku
|
| Kiero55
|
22.12.2024, 0:47
|
|
Napisał 5 postów
Cytowany 4 razy
Nie oznaczony w żadnym poście
Punkty: 0 (+0/-0) |
do kogo sie sklada podanie? kierownik czy hr?
|
|
| Puchala_wojciech
|
22.12.2024, 10:58
|
|
|
Jest członkiem związku
Napisał 673 posty
Cytowany 448 razy
Oznaczony w 2 postach
Punkty: -19 (+1/-10) |
Kiero55 napisał:
do kogo sie sklada podanie? kierownik czy hr?
Do kierownika.
|
|