Zmień na ciemny motyw
Korzystanie z forum oznacza zapoznanie się i akceptację Regulaminu
Pomnik Żołnierzy Wyklętych w Starachowicach
przez ziomek, Nigdy 2
ziomek 5.10.2014, 11:51
Obserwujemy w coraz większym nasileniu inicjatywy społeczne i samorządowe dot. dekomunizacji przestrzeni publicznej w Polsce, polegające na zastępowaniu pozostałości nazw i pomników różnego kalibru renegatów nazwami ulic i pomnikami prawdziwych bohaterów naszej Ojczyzny. O tym jakie ma to znaczenie dla tożsamości narodowej i wychowania młodych Polaków nie trzeba chyba się rozwodzić. W Starachowicach, mieście dotkniętym przez tzw. czerwoną zarazę, działania te są niewystarczające. Nie ma już wprawdzie m.in. ulicy manifestu lipcowego a jest w zamian Aleja Armii Krajowej. To bardzo pięknie, ale za mało. Usunięto pomnik MO koło dawnego "Pedetu", ale za nim było miejsce pamięci (loch bezpieki w którym znęcano się nad partyzantami organizacji niepodległościowych) które dzisiaj zostało tak jakby sprofanowane (pozrywane emblematy AK, NSZ, BCH), poopierane jakieś graty. Smutek i szok... Co z naszą pamięcią o bohaterach i ofiarach czerwonego reżimu po wojnie ? Z samego tylko oddziału Wincentego Tomasika ps. Potok przez wspomniane więzienie UBP przewinęło się 40 ludzi. A ilu tam zginęło ? Trzeba by sięgnąć do archiwum IPN by ukazać skalę męczeństwa oraz twarze ofiar i ich oprawców. Wracając do sedna, W STARACHOWICACH BRAK POMNIKA ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH. Czy nie uważacie że powinien stanąć w miejscu dawnego pomnika UB/MO ? Jeśli nie da się tam to ostatecznie w innym punkcie miasta. Piszę o tym w tym miejscu, gdyż Solidarność to organizacja która nie zamyka się w granicach spraw związkowych swoich członków i mogłaby z powodzeniem zainicjować w imieniu mieszkańców budowę takiego pomnika w Starachowicach... Każdego 1 marca odbywałyby się przy nim uroczystości, które jasno pokazywałyby czym tak naprawdę jest miłość Ojczyzny i komu należy się wieczna pamięć i szacunek.

W hołdzie „Żołnierzom Wyklętym” – bohaterom antykomunistycznego podziemia, którzy w obronie niepodległego bytu Państwa Polskiego, walcząc o prawo do samostanowienia i urzeczywistnienie dążeń demokratycznych społeczeństwa polskiego, z bronią w ręku, jak i w inny sposób, przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu siłą reżimowi komunistycznemu... (ustawa z dnia 03.02.2011r.)
Napisane z wersji desktopowej
Janseweryn 5.10.2014, 12:20
Jest członkiem związku
Napisał 2381 posty
Cytowany 679 razy
Oznaczony w 7 postach

Punkty: 3 (+7/-2)
Byłem jednym z tych, którzy domagali się usunięcia Tzw. UB-elisku. W końcu się to udało. O powstaniu Pomnika poświęconego tym, którzy za wolną Polskę zginęli też myślałem. Nawet proponowałem pewnym wpływowym osobom, aby wybudować taki Pomnik w miejscu zburzonego UB-elisku. Niestety spotkało mnie duże zaskoczenie i rozczarowanie bo ci na których liczyłem nie byli tym zainteresowani. Nazwisk tych osób nie wymieniam, ale jak powiedziałem są one w Starachowicach dobrze znane. Dobrze, że ktoś jeszcze myśli o takich sprawach jak upamiętnianie historii i ludzi którzy o wolną Polskę walczyli.
Post edytowany przez Janseweryn (5.10.2014, 12:24)
Napisane z wersji desktopowej
Reklama
Reklamy nie są wyświetlane, jeśli posiadasz zweryfikowane konto członka związku