Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
Pon 22 Sie, 10:14
Komisja Międzyzakładowa
2016-08-22T10:14:13+02:00
Z powodu przerw urlopowych sierpniowe zebranie Komisji Międzyzakładowej odbyło się dopiero w dniu 18 sierpnia. Na wstępie przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił przebieg posiedzenia Zarządu Regionu, które odbyło się 16 sierpnia. Na Regionie omawiano sprawy konfliktów, jakie się ostatnio pojawiły w zakładach KKSM, Siarkopolu, elektrowni Połaniec, w firmie Skanska (gdzie zwolnionych będzie 1050 osób) i w kieleckim Chemarze. Następnie oceniono przebieg akcji zbierania podpisów pod projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę. Okazuje się, że nie wszystkie komisje zakładowe zaangażowały się w tę akcję. Źle to świadczy o dyscyplinie związkowej jak również o solidarności z pracownikami handlu zmuszanymi do pracy w niedzielę. Omawiano także przygotowania do obchodów kolejnej rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Po omówieniu przebiegu Zarządu Regionu Komisja Międzyzakładowa przyjęła do Związku dziesięciu nowych członków. Następnie przewodniczący omówił sytuację w poszczególnych zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN najważniejszą sprawą jest finalizowanie rozmów dotyczących postulatów zgłoszonych przez Komisję Międzyzakładową. W sprawie kilku postulatów udało się dojść do porozumienia, ale niestety część postulatów nie będzie załatwiona. Jednym z nich jest podniesienie składki odprowadzanej przez pracodawcę na Pracowniczy Program Emerytalny. W PKC oczekujemy na propozycję Zarządu co do regulaminu ocen pracowniczych. W firmie tej rozpoczęto remont budynku znajdującego się obok bramy wjazdowej. Przedstawiciele „Solidarności” z Gegenbauer wezmą udział w WZD organizowanym przez Komisję Międzyzakładową przy Philip Morris Polska w dniu 7 września. W dalszej części zebrania omówiono sprawę festynu, loterii i uroczystości 36 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Festyn odbędzie się w dniu 27 sierpnia na placu obok basenu miejskiego. Dla dzieci przewidziano wiele atrakcji w tym kilka konkursów z nagrodami. W dniu 31 sierpnia zorganizowana zostanie konferencja pod tytułem „Spotkanie po latach” w której wezmą udział działacze „Solidarności” z lat 1980-1981. Po Konferencji nastąpi złożenie wiązanek pod tablicą, która się znajduje na budynku Biurowca Głównego MAN-a.
Pon 8 Sie, 14:28
Nasze Foto
2016-08-08T14:28:13+02:00
Sezon urlopowy jest w pełni. Część osób spędza urlop w domu a część wyjeżdża bliżej lub dalej. Zarówno jedni jak i drudzy na pewno się nie nudzą. Warto zatrzymać czas urlopowy na wykonywanych przez siebie fotografiach. Dzisiejsza technika sprawia, że można to zrobić bardzo łatwo nie tylko za pomocą cyfrowego aparatu fotograficznego jak również telefonu komórkowego i innych urządzeń. Wykonane przez siebie fotografie można pokazać innym w tym osobom odwiedzającym tę stronę. Na stronie tej jest dział „Nasze Foto” wystarczy kliknąć i przesłać zdjęcie. Zapraszamy do korzystania z tej możliwości.
Pon 1 Sie, 11:56
Biuro funkcjonuje normalnie
2016-08-01T11:56:43+02:00
Tak jak co roku, pomimo przerwy urlopowej w MAN i częściowo w PKC, nasze biuro funkcjonuje normalne chociaż w zmniejszonej obsadzie personalnej. W godzinach 6.30 do 14.30 można przyjść pobrać los loteryjny, zapisać się na festyn czy załatwić wypłatę świadczenia statutowego. Przy okazji można wpisać się na listę pod projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę.
Pon 18 Lip, 11:20
Festyn i Loteria
2016-07-18T11:20:40+02:00
Festyn: Trwają już zapisy na nasz związkowy festyn, który odbędzie się w dniu 27 sierpnia. Do udziału w festynie uprawnieni są wszyscy członkowie NSZZ „Solidarność” zatrudnieni w MAN Bus, PKC Group i Gegenbauer oraz członkowie ich rodzin a także członkowie Autonomicznego Klubu Honorowego Dawcy Krwi. Tak jak w latach poprzednich członkowie Związku mogą uczestniczyć w festynie bezpłatnie. Od osób towarzyszących pobierana jest symboliczna opłata w wysokości 10 zł. Członek Związku może przyjść na festyn tylko z jedną osobą towarzyszącą. Od dzieci do lat 15 opłata nie jest pobierana.
2016-07-08T08:41:56+02:00
W dniu 7 lipca obyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku 23 nowych członków. Następnie przewodniczący Jan Seweryn omówił sytuację w firmach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN trwają rozmowy z przedstawicielami pracodawcy na temat zgłoszonych przez „Solidarność” postulatów. Pomimo różnego rodzaju kontrowersji udaje się pewne sprawy wynegocjować. Ostatnio zakończone zostały negocjacje nowego systemu ocen. Jest on o wiele lepszy od poprzedniego gdyż kryteria ocen są bardziej wymierne niż dotychczas a o to przecież Związkowi chodziło. Udało się doprowadzić, po wielu interwencjach, do zainteresowania pracodawcy fatalnymi warunkami pracy na tak zwanej antresoli. W sprawie tej podjęte zostały działania, które mają sprawić, że praca tam nie będzie tak uciążliwa. Są informacje, że wkrótce firma przystąpi do budowy nowego parkingu. Zwiększenie ilości miejsc parkingowych powinno w jakimś stopniu rozładować tłok na parkingu głównym. Do Związku został zgłoszony kolejny przypadek mobbingu. Tym razem doszło do niego na wydziale spawalni. Mobbingującym jest jeden z kierowników. „Solidarność” zgłosiła problem do Zarządu firmy. W chwili obecnej Komisja Antymobbingowa zajmuje się wyjaśnieniem sprawy. Od pewnego czasu krążą po firmie informacje jakoby przestój urlopowym miał trwać trzy tygodnie. Nie jest to prawdą. Tak jak zaplanowano przestój potrwa dwa tygodnie.  Niezakończona została jeszcze kontrola PIP prowadzona przez inspektora Stelmasińskiego. Kontrola ta trwa wyjątkowo długo, bo pan inspektor pojawił się w firmie jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi. W PKC również prowadzona była kontrola PIP, ale ta trwała tydzień. Inspektor znalazł kilka niezbyt istotnych uchybień, które znalazły się w protokole pokontrolnym. W PKC w szybkim tempie poszerzony został parking przyzakładowy, co ułatwi parkowanie dojeżdżającym do pracy pracownikom. Do chwili obecnej nie zostało dotrzymane przez Zarząd PKC zobowiązanie opracowania procedury oceny pracowników. Procedura ta miała być przedstawiona związkom zawodowym do końca maja. W Gegenbauer przybywa pracy, ale nie przybywa pracowników. Na obecnych pracowników nakładane są coraz to nowe obowiązki. W dalszej części zebrania przewodniczący poinformował, że budowa pomnika upamiętniającego „Solidarność” i jej ideały napotyka trudności. Okazuje się, że część działaczy związkowych z niewielkich organizacji starachowickich uważa, że pomnik nie powinien powstać. Jest to niezrozumiałe i godne...
2016-06-18T20:44:25+02:00
W dniu dzisiejszym w kościele w Mircu odbyła się uroczystość z okazji czterdziestej rocznica śmierci księdza Romana Koltarza. Ksiądz Kotlarz brał udział w proteście robotników, który miał miejsce w czerwcu 1976 roku. Za to był prześladowany i kilkakrotnie pobity przez funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej. W wyniku pobicia ksiądz Roman Kotlarz zmarł 18 sierpnia 1976 roku. Pochowany został w Koniemłotach skąd pochodził. Jego pogrzeb przerodził się w manifestację patriotyczną. Związek księdza Romana Kotlarza z parafią w Mircu jest taki, że był on w tej parafii wikariuszem w 1959 roku. W uroczystości w Mircu brali udział przedstawiciele lokalnych władz, delegacja NSZZ „Solidarność” z Regionu Ziemia Radomska, NSZZ „Solidarność” z Szydłowca, a także przedstawiciele Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN Bus. Poczet sztandarowy naszej delegacji stanowili: Mirosław Górecki, Stanisław Moroń i Jacek Cieśla. Wiązankę w imieniu Komisji Międzyzakładowej złożył przewodniczący Jan Seweryn. Zdjęcia wykonał Remigiusz Przygoda.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum