2016-04-24T13:03:39+02:00
W dniach 22 i 23 kwietnia członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej uczestniczyli w szkoleniu, którego tematem był rozwój Związku. Szkolenie było kontynuacją poprzednich szkoleń i miało na celu przypomnienie nabytej wiedzy oraz ocenę jak przełożyła się ona na wzrost uzwiązkowienia. Szkolenie prowadził ekspert Komisji Krajowej Janusz Zabiega. Oprócz wykładów odbywały się także zajęcia praktyczne, które miały na celu zastosowanie wiedzy teoretycznej w zainscenizowanych sytuacjach. Nabyta przez uczestników szkolenia wiedza pozwoli na wzrost skuteczności działalności związkowej, co powinno skutkować zwiększeniem uzwiązkowienia.
2016-04-15T08:33:41+02:00
Wyjątkowo w drugi a nie w pierwszy czwartek miesiąca odbyło się w dniu 14 kwietnia zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku 9 nowych członków. Następnie przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuację w poszczególnych zakładach objętych działaniem Komisji Międzyzakładowej. W MAN produkcja jest w tej chwili na poziomie 8 autobusów, ale już pod koniec maja wzrasta do 9 autobusów a w połowie czerwca do 10 autobusów dziennie. Przewidywany jest dalszy wzrost produkcji do 12 autobusów plus 3 tak zwane grupy podłogowe. Na różnych wydziałach dochodzi do nieprzestrzegania przez kierowników Porozumienia o elastycznym czasie pracy. Chodzi głównie o nieprzestrzeganie harmonogramów pracy. Związek już w tej sprawie interweniował. Premia koncernowa wypłacona będzie w wysokości 30% średniej płacy pracownika z trzech miesięcy. Burzliwą dyskusję wywołała sprawa podpisania Regulaminu wypłaty dobrowolnego dodatku w roku 2016. Dużo kontrowersji budzi sprawa niejednakowego rozliczania czasu pracy poszczególnych pracowników. Okazuje się, że w roku 2015 część pracowników odpracowała wszystkie dni minusowe a część nie odpracowała. Jednak dobrowolny dodatek wszyscy wzięli w jednakowej wysokości. Ci którzy odpracowali wszystkie dni czują się poszkodowani. Następnie przewodniczący omówił przebieg spotkania tak zwanego Gremium Informacyjnego, które odbyło się dwa..
2016-04-10T10:33:08+02:00
Pod tablicą poświęconą Annie Walentynowicz, która jest usytuowana na placu przykościelnym kościoła Świętej Trójcy związkowcy z „Solidarności” z MAN złożyli wiązankę kwiatów i zapalili znicze. Wiązankę w imieniu Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN złożył przewodniczący Komisji Jan Seweryn. Anna Walentynowicz zwana Matką „Solidarności” zginęła sześć lat temu – 10 kwietnia 2010 roku – w katastrofie smoleńskiej. Tablica poświęcona Annie Walentynowicz odsłonięta została w ubiegłym roku. Jej fundatorem jest Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w MAN. Warto wspomnieć, że Anna Walentynowicz była w Starachowicach przynajmniej dwa razy. Pierwszy raz było to w 1988 roku podczas uroczystości pogrzebowych Jana Piwnika „Ponurego”, które odbywały się w czerwcu tego roku w Wąchocku. Drugi raz była wraz z Andrzejem Gwiazdą i Andrzejem Kołodziejem na zaproszenie związkowców MPK.
Sob 9 Kwi, 21:03
Zdjęć: 32
Krwiodawcy uhonorowani
2016-04-09T21:03:10+02:00
W dniu dzisiejszym odbyła się uroczystość, podczas której członkowie działającego przy Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN STAR Trucks & Buses Autonomicznego Klubu Honorowego Dawcy Krwi zostali odznaczeni odznaczeniami Polskiego Czerwonego Krzyża. W spotkaniu brali także udział ci krwiodawcy, którzy oddali w roku ubiegłym krew co najmniej trzy razy. Wszyscy uczestnicy spotkania obdarowani zostali prezentami ufundowanymi przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność”.  Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze. Uroczyste wręczanie odznaczeń i upominków jest organizowane przez NSZZ „Solidarność” już od kilku lat i ma na celu podziękowanie w ten sposób krwiodawcom za ich uczestnictwo w tak szczytnej akcji jaką jest krwiodawstwo.  Działający przy Komisji Międzyzakładowej Klub Krwiodawców liczy ponad 100 osób.
Pt 8 Kwi, 11:18
Gremium Informacyjne
2016-04-08T11:18:23+02:00
W dniach 5 i 6 kwietnia w Starachowicach odbyło się kolejne spotkanie tak zwanego Gremium Informacyjnego. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele związków zawodowych i rad pracowników ze wszystkich zlokalizowanych w Polsce zakładów MAN-a. A więc z: MAN Bus Starachowice, MAN BUS z Sadów, MAN TRUCK z Niepołomic, MAC z Poznania i MAN Truck & Bus Wolica/Nadarzyn. Obecni byli też przedstawiciele pracodawców z tych zakładów. Ponadto w spotkaniu udział wzięli członkowie Rady Zakładowej z Monachium. W pierwszym dniu spotkania związkowcy i członkowie rad pracowników wymienili się informacjami o tym co się w danym zakładzie dzieje. W drugim dniu spotkania o sytuacji w poszczególnych firmach informowali prezesi tych firm lub osoby ich reprezentujące. Dla Starachowic ważne były informacje o planach wprowadzenia do produkcji nowego modelu autobusu, co ma nastąpić w 2018 roku.
Pt 8 Kwi, 8:23
Premia koncernowa
2016-04-08T08:23:00+02:00
Jest już oficjalna informacja dotycząca premii koncernowej. W roku bieżącym jej wysokość wyniesie 30% pensji pracownika. Do pensji podstawowej wlicza się premię miesięczną, wszelkie dodatki (szkodliwy, funkcyjny itp.) a także godziny nadliczbowe. Do wyliczania premii brana będzie średnia z września, października i listopada ubiegłego roku. Premia koncernowa wypłacona będzie przy wypłacie za miesiąc kwiecień. Premii nie otrzymają pracownicy, którzy w roku 2015 zatrudnieni byli w MAN za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
OK.Wczoraj o 9:33 w wątku W jakiej firmie MAN ubezpiecza pracowników?
Witam Panie Janku, bardzo proszę o poruszenie kwestii Medicover z działem personalnym. Jak się teraz okazuje większo...Wczoraj o 9:31 w wątku W jakiej firmie MAN ubezpiecza pracowników?
Najlepsze jest mycie hali wodą bez jakiegokolwiek dodatku środka myjącego :D Mop woda i jazda po hali. Kolejna sprawa...Wtorek o 17:30 w wątku Higiena w Pkc
Statystyki
Osób online 1
Dziś 6
W tym miesiącu 6331
Top tygodnia
Najwięcej postów
Jan Seweryn
Najpopularniejsze wątki
wynagrodzenie w MAN
Oddelegowani do Sadów - problemy i zagwostki !!!
Harmonogramy, Przestrzeganie porozumienia
Ogólnie na forum