Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2016-09-19T08:12:01+02:00
W dniu 18 września odbyła się XXXIV Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Jak co roku udział w niej wzięli związkowcy z zakładów, które swoim działaniem obejmuje Komisja Międzyzakładowa w MAN Bus a więc z MAN, PKC i Gegenbauer. W sumie było to 230 osób. Związkowców na Jasnej Górze przywitał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Przewodniczący stwierdził, że „Solidarność” wciąż prowadzi walkę o godność ludzi pracy. W chwili obecnej Związek walczy o ograniczenie handlu w niedzielę i powrót do poprzedniego wieku emerytalnego. Szef „Solidarności” podkreślił, że wraz ze zmianą władzy nastąpiła znaczna poprawa w relacjach pomiędzy prezydentem i rządem a NSZZ „Solidarność”. Dzięki temu udało się znacznie ograniczyć stosowanie tak zwanych umów śmieciowych i podnieść płacę minimalną. Już za rok przywrócony zostanie poprzedni wiek emerytalny. Po przemówieniu przewodniczącego „Solidarności” odprawiona została Msza Święta, której przewodniczył abp Józef Kupny, metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy a homilię wygłosił biskup pomocniczy diecezji radomskiej Piotr Turzyński. Odczytany został list, jaki prezydent Andrzej Duda przesłał do uczestników Pielgrzymki. W tegorocznej Pielgrzymce uczestniczyło około 25 tysięcy związkowców. Obecni byli także członkowie rodziny księdza Jerzego Popiełuszki.
Pt 16 Wrz, 8:41
Gremium Informacyjne
2016-09-16T08:41:28+02:00
W dniach 14 i 15 września w Niepołomicach odbyło się kolejne spotkanie tak zwanego Gremium Informacyjnego w którym uczestniczyli przedstawiciele związków zawodowych i rad pracowniczych ze wszystkich zlokalizowanych w Polsce Zakładów MAN-a oraz przedstawiciele Rady Zakładowej z Monachium Kenan Nayir i Heyrettin Guelbas. Na spotkaniu obecni byli przedstawiciele: MAN Bus Sp. z o. o. oddział Starachowice, MAN Bus Sp. z o. o. oddział Sady, MAC Poznań, MAN Truck Sp z. o. o. oddział Niepołomice, MAN Truck&Bus Wolica/Nadarzyn. NSZZ „Solidarność” z MAN Starachowice reprezentowali Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. Podczas dwudniowych obrad omówiono problemy występujące w poszczególnych zakładach jak również sposoby ich rozwiązywania. W programie spotkania było zwiedzenie zakładu w Niepołomicach. Jednym z punktów spotkania było uroczyste pożegnanie działaczy związkowych z MAN Sady, bo jak wiadomo z dniem 30 października zwolnieni zostaną ostatni pracownicy likwidowanego zakładu MAN-a.
2016-09-09T10:01:25+02:00
W dniu wczorajszym – 8 września – odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania było przyjęcie do Związku dziesięciu nowych członków. Następnie przewodniczący Komisji Międzyzakładowej Jan Seweryn omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN finalizowana jest sprawa postulatów zgłoszonych do Zarządu firmy przez „Solidarność”. Powstał już projekt protokołu, ale wymaga on jeszcze korekt. W dalszym ciągu nierozwiązana została sprawa znalezienia miejsca pracy dla jednego z pracowników lakierni złośliwie przeniesionego przez kierownika na inne stanowisko pracy. Jak się wydaje ku finałowi zmierza sprawa domniemanego mobbingu w wydziale spawalni. Komisja anytmobbingowa uznała, że wprawdzie do mobbingu nie doszło, ale kierownik zachowywał się wobec pracownika niewłaściwie. Za swoje postępowanie kierownik ma pracownika przeprosić. Na wniosek przewodniczącego Jana Seweryna w dniu 13 września odbędzie się spotkanie z kierownikiem lakierni, podczas którego poruszone zostaną problemy w tym wydziale zgłaszane przez pracowników. Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy przeszedł od 1 września na etat i będzie się zajmował sprawami BHP i innymi przez cały dzień a nie jak dotychczas z „doskoku”. W związku z bardzo przedłużającą się w MAN kontrolą inspektora PIP „Solidarność” wystosowała pismo do szefa świętokrzyskiego oddziału PIP Henryka Czyża w którym zapytuje, kiedy i czy kontrola będzie zakończona. W dniu 6 września w MAN przebywała duża grupa osób z Gruzji. Wizyta miała na celu podpisanie kontraktu na dostawę do tego kraju większej ilości autobusów. Wszystko na to wskazuje, że kontrakt zostanie podpisany. W PKC jak na razie nie było cyklicznego spotkania związków zawodowych z przedstawicielami pracodawcy. W dniu 8 września w firmie przebywali przedstawiciele wszystkich zakładów PKC. Odbyło się zwiedzanie zakładu. Otrzymaliśmy z PIP protokół pokontrolny z kontroli PIP w PKC o który wnioskowaliśmy kilka tygodni temu. Będziemy się mogli zapoznać z wynikiem kontroli i z zaleceniami wydanymi przez przeprowadzającego kontrolę inspektora. W Gegenbauer pracownicy są nadmiernie obciążeni pracą. Jest to spowodowane zbyt mały zatrudnieniem w stosunku do ilości pracy. Postanowiono, że Związek przeprowadzi w tej sprawie rozmowę z prezesem Gegenbauer Andrzejem Kotarbą. W dalszej części zebrania oceniono obchody 36 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. W MAN obchody były zorganizowane z dużym rozmachem, czego nie można powiedzieć o obchodach miejskich. Na zakończenie zebrania omówiono sprawę Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbędzie się dnia 18 września.
Pon 5 Wrz, 18:30
Zdjęć: 179
Wycieczka na Mazury - 2-4.09.2016
2016-09-05T18:30:04+02:00
W dniach 2, 3 i 4 września odbyła się wycieczka zorganizowana przez naszą Komisję Międzyzakładową. Uczestniczyło w niej 102 członków „Solidarności” wraz z rodzinami. Podczas wycieczki zwiedzano Giżycko, zamek krzyżacki w Rynie, Sanktuarium w Świętej Lipce gdzie wysłuchano koncertu organowego, Muzeum Wsi Mazurskiej, Wilczy Szaniec i twierdzę Boyen. Wycieczkę zakończył rejs statkiem po jeziorze Niegocin. Wycieczkę oprowadzały bardzo miłe i kompetentne panie Gabrysia i Małgosia.
2016-09-01T19:12:35+02:00
W dniu 31 sierpnia w MAN odbyły się zorganizowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” obchody 36 rocznicy powstania Związku. Pierwszą częścią obchodów była Konferencja pod tytułem „Spotkania po latach” w której uczestniczyli działacze związkowi z lat 1980 -1989 z FSC i innych starachowickich zakładów pracy a więc:Nobis Jerzy – członek Prezydium Komisji Fabrycznej FSC – internowany (Kielce Piaski, Hrubieszów, Nowy Łubków) – uczestnik 10-ciodniowej głodówki;   Kępa Piotr – członek Komisji Fabrycznej FSC;  Miernikiewicz Henryk – internowany;  Krupa Adam – karna jednostka wojskowa w Czerwonym Borze, w stanie wojennym zajmował się małym sabotażem;  Ofman Tomasz – szef Delegatury NSZZ „Solidarność” – internowany;  Pryciak Andrzej – Przewodniczący Komisji Zakładowej w MPK – zwolniony z pracy – mały sabotaż;  Szczygieł Stanisław – członek Komisji Fabrycznej FSC – dwukrotnie internowany;  Wierzbiński Jerzy – członek Komisji Zakładowej w MPK – zwolniony z pracy – mały sabotaż;     Kosior Stanisław – wiceprzewodniczący Komisji Zakładowej w Kieleckie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego – skazany na 3 lata więzienia – uczestnik 18-nasto dniowej głodówki w Hrubieszowie;   Nowak Leszek – przewodniczący Komisji Zakładowej w Zakładzie Transportu Samochodowego – internowany – powołany do karnej jednostki wojskowej w Czerwonym Borze.Wśród zaproszonych gości byli:Andrzej Bętkowski – wicewojewoda świętokrzyski;   Materek Marek – prezydent Starachowic;   Bartosz Waldemar – szef Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”;  Ferenc Marian – Szef Delegatury NSZZ „Solidarność” w Starachowicach;   Przedstawiciele Młodzieży Wszechpolskiej;   Cezary Zając – przewodniczący „Solidarności” w Poligrafii;   Mróz Marek – przewodniczący „Solidarności” w Odlewniach Polskich.Były też starachowickie media:TV Starachowice;   Radio Eska;   „Echo Dnia”;„Tygodnik Starachowicki”;   „Gazeta Starachowicka”.Prawie w komplecie stawili się członkowie Komisji Międzyzakładowej z MAN BUS.
2016-08-31T06:16:38+02:00
W dniu dzisiejszym Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” obchodzić będzie 36 rocznicę powstania Związku. Uroczystość rocznicy rozpocznie się o godzinie 12.00 w sali konferencyjnej w Biurowcu Głównym MAN-a konferencją pod tytułem „Spotkanie po latach”. Prelekcję o powstaniu i działalności „Solidarności” wygłosi przewodniczący Komisji Jan Seweryn. O godzinie 14.00 nastąpi złożenie wiązanek pod tablicą poświęconą działaczom związkowym z Fabryki Samochodów Ciężarowych, którzy działali w zakładzie w latach 1980-1989. Po tej części uroczystości uczestnicy przejadą do kościoła Świętej Trójcy gdzie złożą wiązanki pod pomnikiem Anny Walentynowicz.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum