Zaloguj przez Facebook
2014-07-13T02:45:48+02:00
Nie 13 Lip 2014, 2:45
Sylwetka przewodniczącego

Jan Seweryn - urodzony 28 sierpnia 1957r. Pracownik Fabryki Samochodów Ciężarowych w Starachowicach. W roku 1980 uczestniczył w tworzeniu "Solidarności" w wydziale S4 FSC. W stanie wojennym zajmował się rozprowadzaniem ulotek i gazetek podziemnych. W roku 1988 brał udział w odtwarzaniu"Solidarności" w FSC. Od 1989 roku członek Komisji Wydziałowej NSZZ "Solidarność" wydziału S4, a od 1991 również członek Komisji Fabrycznej NSZZ "Solidarność" w FSC.
W roku 2000 został wybrany wiceprzewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w MAN STAR TRUCKS & Buses a w roku 2003 został jej przewodniczącym. Obecnie "Solidarność" w MAN-ie, którą kieruje liczy prawie 900 członków. Redaguje wydawany od szesnastu lat przez Komisję Zakładową w MAN-ie biuletyn "Wiadomości Związkowe'. Jest autorem książki "Solidarność starachowicka" będącej zbiorem wywiadów i dokumentów dotyczących działalności NSZZ "Solidarność" w Starachowicach w latach 1980-1989 oraz książki pt. "Byłem przewodniczącym NSZZ "Solidarność" - wywiad Jana Seweryna z Edwardem Dajewskim przewodniczącym NSZZ "Solidarność" w Fabryce Samochodów Ciężarowych w Starachowicach w roku 1981" oraz "Jerzy Nobis jeden z dziesieciu milionów" wydanej w 2013 roku. Ponadto wydał broszury"Związki zawodowe - historia, uprawnienia, cele i metody działania", "Zamach na Solidarność", "Listy z Unii", "W sieci komunistycznej agentury" oraz album "Odbudowa Pomnika Niepodległości w Starachowicach". Redagował pismo starachowickiej Ligi Polskich Rodzin "Nasz Głos". Jest autorem kilkuset artykułów o tematyce związkowej, społecznej i politycznej, które ukazują się w "Wiadomościach Związkowych". Publikował także w "Naszej Polsce", "Gońcu Świętokrzyskim" i"Tygodniku Starachowickim". Od 2016 roku wspólpracuje z dutygodnikiem "O co chodzi. Starachowice". Redaguje stronę internetową Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w MAN STAR Trucks & Buses w Starachowiach. Prowadzi działania mające na celu dokumentowanie historii starachowickiej "Solidarności".