Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2017-03-03T12:34:23+01:00
W dniu 2 marca odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania była relacja przewodniczącego Komisji Jana Seweryna z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Na Regionie omawiano między innymi sprawę zagrożenia dla lokalnego rynku pracy ze strony obywateli Ukrainy, którzy masowo przyjeżdżają do Polski i zatrudniają się w polskich zakładach pracy na o wiele gorszych warunkach niż Polacy. W sprawie tej Region zamierza wydać stosowne oświadczenie. Drugim punktem zebrania Komisji było przyjęcie do Związku 28 nowych członków. Następnie przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN wciąż nierozwiązana została sprawa podwyżki płacy. Ostatnie spotkanie z prezesem Kobrigerem niczego nie wyjaśniło. To, co zaproponował prezes znacznie odbiega od oczekiwać pracowników i NSZZ „Solidarność”. Pracownicy są wręcz zbulwersowani propozycją prezesa. Następne spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń zaplanowano na 13 marca. Członkowie Komisji dyskutowali o ewentualnych posunięciach Związku w przypadku gdyby na spotkaniu z prezesem nie udało się wynegocjować podwyżki w zaproponowanej przez „Solidarność” wysokości. Mowa była o podjęciu akcji protestacyjnej ze strajkiem włącznie. W firmie trwa oddawanie pracownikom dni nadpracowanych w poprzednich miesiącach. Dniami wolnymi są w zasadzie piątki, ale poszczególni pracownicy mają wolne także inne dni. Okazuje się, że części pracowników w te wolne dni musi przychodzić do pracy w ramach pracy w godzinach nadliczbowych. Jeżeli chodzi o podwyżkę płacy w PKC to niespodziewanie nastąpił impas. Zarząd firmy nie kwapi się do kolejnego spotkania, chociaż wstępnie było ono umówione na 27 lutego. Na poprzednim spotkaniu „Solidarność” zgłosił kilka uwag, co do porozumienia płacowego gdyż uważaliśmy, że dla części pracowników zaproponowane przez Zarząd rozwiązania są niekorzystne. NSZZ „Solidarność” wciąż jest gotowy do rozmów na temat podwyżki płac, ale niestety druga strona chyba jeszcze nie jest gotowa. Sytuacja, jaka zaistniała rodzi obawy, że miesiąc marzec może być kolejnym miesiącem bez podwyżek. W Gegenbauer w dalszym ciągu sprawa podwyżki nie została nawet zapoczątkowana, ponieważ jak stwierdził prezes Kotarba firma nie ma kontraktu na dalszą obsługę MAN-a i według niego nie jest wiadome czy będzie miała. W dalszej części obrad Komisja przyjęła uchwałę o ufundowaniu paniom należący do NSZZ „Solidarność” upominków z okazji Dnia Kobiet. Zdecydowano o zorganizowaniu uroczystego spotkania członków Autonomicznego Klubu Honorowych Dawców Krwi. Przewodniczący poinformował o zorganizowani w lato dwóch wycieczek. Pierwszą do Warszawy do Muzeum Powstania Warszawskiego a drugą do Wrocławia i w Góry Stołowe.
Pon 20 Lut, 17:56
Rozmowy płacowe w MAN
2017-02-20T17:56:13+01:00
Tak jak to było zapowiadane, w dniu dzisiejszym odbyło się w MAN drugie spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Prezes Michael Kobriger podtrzymał złożone wcześniej na piśmie propozycje podniesienia płacy zasadniczej o 2% oraz dodatkowo 1% który miałby być do dyspozycje kierowników na wyrównanie dysproporcji płacowych. Ponadto prezes zagwarantował wypłatę drugiej części (40%) tak zwanego dobrowolnego dodatku w pełnej wysokości, chociaż nie zostały spełnione wszystkie kryteria upoważniające do jego wypłacenia. NSZZ „Solidarność” wyszedł z postulatem, aby podwyżka wynosiła 300 zł (jednakowo dla wszystkich pracowników) plus jednorazowy bonus w wysokości 1000 zł. za wyjątkowo ciężką pracę w roku 2016. Według prezesa są to żądanie nierealne. Spotkanie zakończyło się właściwie niczym bo każda ze stron pozostała na swoim stanowisku. Kolejne spotkanie w sprawie wzrostu płac zaplanowano na początek marca.
Nie 19 Lut, 20:52
Podwyżka płacy w PKC
2017-02-19T20:52:10+01:00
W ubiegły piątek odbyło się długo oczekiwane spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Na spotkaniu tym otrzymaliśmy zupełnie inne propozycje płacowe niż te, które przedstawiono nam wcześniej. Zarząd wycofał się z propozycji włączenia do płacy zasadniczej tak zwanego frekwencyjnego, a zgodził się na postulowane przez NSZZ „Solidarność” włączenie 12% premii do płacy zasadniczej. Na chwilę obecną jest zgoda na 3% podwyżki płacy zasadniczej wszystkich pracowników. Podwyżka miałaby wejść nie od miesiąca lutego, ale od marca.
Sob 11 Lut, 16:34
Zdjęć: 35
Szkolenie związkowe
2017-02-11T16:34:09+01:00
W dniu 10 lutego odbyło się szkolenie członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”. Tematem szkolenie było: „Czas pracy. Praca w godzinach nadliczbowych. Ostanie zmiany w Kodeksie Pracy”. Szkolenie prowadziła prawniczka z Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność” pani Barbara Staszczak. Uczestnicy szkolenia zadawali pytania a pani prawnik odpowiadała wskazując odpowiednie przepisy prawa regulujące daną kwestię. Szkolenie było bardzo ciekawe bo pozwoliło zrozumieć jego uczestnikom, że nie wszystko co wydaje się oczywiste oczywistym jest. Wiele spraw jest prawnie tak uregulowanych, że nawet prawnicy mają problemy z ich rozwiązaniem. Zdobyta na szkoleniu wiedza pozwoli członkom Komisji na jeszcze bardziej profesjonalne prowadzenie działalności związkowej.
2017-02-06T08:49:00+01:00
W dniu 2 lutego odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. W spotkaniu wzięli udział zakładowi społeczni inspektorzy pracy Zbigniew Palacz z MAN BUS i Piotr Bracik z PKC GROUP, którzy przedstawili sprawozdania ze swojej działalności w roku 2016. Następnym punktem zebrania było przyjęcie do Związku dziesięciu osób. W dalszej części zebrania przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuacje w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem Kobrigerem na temat podwyżki wynagrodzeń. Niestety propozycja prezesa rozmija się z oczekiwaniami „Solidarności” i pracowników firmy. Zarówno „Solidarność” jak i załoga oczekują znacznie więcej. W najbliższych dniach Zarząd MAN ma przedstawić oficjalne propozycje dotyczące podwyżki płacy. Po zapoznaniu się z tymi propozycjami Komisja podejmie decyzje co do dalszego postępowania w tej sprawie. Duże zaniepokojenie Związku spowodowała informacja o tym, że premia z zysku koncernu ma zostać wypłacona w 30% a nie jak to zapowiadano w 50% średniej płacy pracownika. „Solidarność” podjęła w tej sprawie stosowane działania, które miejmy nadzieję będą skutkować tym, że premia zostanie wypłacona w 50%. Po naszych interwencjach ma być w końcu uporządkowany parking przyzakładowy. Po podpisaniu przez związki zawodowe Regulaminu Pracy został on przekazany na wydziały, aby pracownicy się z nim zapoznali. W PKC nie odbyło się spotkanie w sprawie podwyżki płacy, chociaż uzgodniono, że takie spotkanie będzie. Niestety Zarząd firmy przeciąga sprawę z niewiadomego powodu. Ważną sprawą jest, że koncern PKC GROUP zostanie wkrótce przejęty przez hinduski koncern Motherson Group. Jakie to będzie miało skutki dla PKC i dla pracowników nikt nie jest w stanie powiedzieć. W Gegenbauer w dalszym ciągu nie jest jasna sprawa przedłużenia kontraktu z MAN co powoduje, że w tej chwili nie mogą być rozpoczęte rozmowy w sprawach płacowych. Przewodniczący Seweryn kontaktował się z Komisją Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w Philips Morris w skład, której wchodzi „Solidarność” w Gegenbauer. Ustalono, że gdy tylko sytuacja się wyjaśni podjęta zostanie próba rozmów o wzroście płac. W chwili obecnej Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Philip Morris oczekuje na odpowiedź Zarządu Gegenbauer na pismo dotyczące uregulowania kilku istotnych dla pracowników spraw. Tak jak to zapowiadano członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej wezmą udział w szkoleniu, którego tematem będzie czas pracy i ostatnie zmiany w Kodeksie Pracy. Szkolenie będzie prowadzić ekspert z Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność”. Do starachowickiego oddziału Polskiego Czerwonego Krzyża przekazano 15 nieodebranych paczek mikołajkowych.
Pt 27 Sty, 17:55
Rozmowy płacowe w MAN
2017-01-27T17:55:58+01:00
W dniu dzisiejszym odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem MAN BUS Michaelem Kobrigerem. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oświadczyli, że oczekiwania załogi, co do podwyżki wynagrodzeń są duże. Prezes – jak to ma w zwyczaju – omówił stan finansów MAN-a, mówił o inwestycjach, które skutkują dla pracowników pewnością miejsc pracy na wiele lat, porównywał pensje MAN-a do innych zakładów itp. Podsumowując stwierdził, że możemy rozmawiać o podwyżce o około 3% i jednorazowym bonusie, ale nie podała jak to by miała być kwota. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oświadczyli, że nie tego oczekują pracownicy. W przyszłym tygodniu związki zawodowe mają otrzymać pisemne stanowisko w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Kolejne spotkanie w sprawie wzrostu wynagrodzeń odbędzie się w 20 lutego. Najprawdopodobniej w tym dniu odbędzie się spotkanie prezesa z załogą firmy.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum