Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2017-04-10T20:22:21+02:00
W dniu dzisiejszym odbyły się w Starachowicach obchody 77 rocznicy zbrodni Katyńskiej i 7 rocznicy katastrofy Smoleńskiej. Organizatorem uroczystości był prezydent Starachowic Marek Materek. Pod krzyżem katyńskim złożono wiązanki i zapalono znicze. Wiązankę w imieniu NSZZ „Solidarność” z MAN, PKC i Gegenbauer złożył przewodniczący Jan Seweryn. Wcześniej Jan Seweryn i Andrzej Kępiński złożyli wiązankę i zapalili znicze pod pomnikiem Anny Walentynowicz znajdującym się na placu przy kościele Świętej Trójcy.
2017-04-07T17:24:04+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej. Pierwszym punktem zebrania było przekazanie przez przewodniczącego Komisji Jana Seweryna informacji z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w dniu 7 marca. W posiedzeniu tym brał udział poseł Bogdan Latosiński, który mówił o tym czym aktualnie zajmuje się Sejm. B. Latosiński skupił się głównie na sprawach ważnych z punktu widzenia pracowników i związków zawodowych. Nie jest dobrze ze sprawą ograniczenia pracy w niedzielę. Premier Morawiecki mówi o jeden albo dwóch niedzielach wolnych od pracy a przecież „Solidarność” postulowała, aby były one wolne wszystkie. Trwają prace nad nową ustawą o związkach zawodowych i nowym Kodeksem Pracy. Niestety ani Związek ani rząd nie zajmują się sprawą elastycznego czasu pracy. W dalszej części zebrania Komisji przyjęto do Związku 21 osób. Następnie przewodniczący Komisji omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN sfinalizowano sprawę podwyżki wynagrodzeń. Z punktu widzenia Związku osiągnięto to, co do osiągnięcia było możliwe. Załoga dobrze przyjęła wynik negocjacji płacowych i w sumie jest zadowolona. Wciąż wraca sprawa elastycznego czasu pracy. W sprawie tej odbyło się spotkanie z prezesem Kobrigerem, który chce, aby wydłużyć okres rozliczeniowy do roku przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości godzin ze 140 do 96. Dział Personalny ma przygotować pismo w którym mają być zawarte informacje o zaletach zgody na wydłużenie okresów rozliczeniowych i o minusach braku zgody na wydłużenie okresów rozliczeniowych. Sprawa elastycznego czasu pracy ma być omawiana z pracownikami na spotkaniach wydziałowych. Dni 2 maja i 16 czerwca będą w firmie wolne i zostaną odpracowane w innym terminie. Opracowano nowy regulamin funduszu socjalnego w którym zwiększono kwotę dofinansowania do wypoczynku...........
2017-03-21T16:25:05+01:00
W dniu dzisiejszym zostało podpisane porozumienie płacowe w MAN. Jest to sfinalizowanie rozmów dotyczących wzrostu wynagrodzeń jakie odbyły się 27 stycznia, 20 lutego, 13 marca i 16 marca. Decydujące były rozmowy jakie miały miejsce 16 marca, to podczas tych rozmów dokonano ustaleń które satysfakcjonują obydwie strony.  Właśnie wtedy ustalono, że:Od 1.01.2017 płace zasadnicze wzrosną o 110 zł. Podwyżka będzie kwotowa (jednakowo dla wszystkich). Wyrównanie za styczeń i luty wypłacone zostanie w miesiącu marcu.Przy wypłacie za miesiąc marzec pracownicy otrzymają bonus w wysokości 500 zł. Proporcjonalnie do okresu zatrudnienia w 2016 roku bonus otrzymają również pracownicy Agencji Pracy Tymczasowej będący w stanie zatrudnienia na 31.03.2017r.0,5 % na podwyżki indywidualne.Przy wypłacie za marzec wypłacona zostanie druga część tak zwanego dobrowolnego dodatku czyli 40%.Przy wypłacie za kwiecień wypłacona zostanie premia z zysku koncernu w pełnej wysokości czyli 50%. Premię z zysku wylicza się ze średniej za miesiące wrzesień, październik i listopad biorąc pod uwagę: wynagrodzenie zasadnicze, premię, wynagrodzenie za godziny nadliczbowe i dodatki (szkodliwy, nocny, funkcyjny i inne). Premia z zysku nie przysługuje pracownikom APT.
2017-03-19T16:51:20+01:00
W dniu wczorajszym odbyło się uroczyste spotkanie członków Autonomicznego Klubu Honorowych Dawców Krwi działającego przy Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. W spotkaniu uczestniczyli członkowie Klubu, którzy oddali krew przynamniej trzy razy w ciągu ubiegłego roku. Podczas uroczystości wręczono odznaczenia nadane przez Polski Czerwony Krzyż a także upominki ufundowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność”. Niekwestionowanym liderem, jeżeli chodzi o ilość oddanej krowi jest Dariusz Ryś, który oddał w sumie prawie 78 litrów tego ratującego życie człowieka leku. Za swoje zasługi na gruncie krwiodawstwa Dariusz Ryś odznaczony został odznaczeniem państwowym Krzyżem Zasługi.
Czw 16 Mar, 13:14
Rozmowy płacowe w MAN
2017-03-16T13:14:11+01:00
W dniu dzisiejszym odbyła się kolejna tura rozmów w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Ostateczna oferta prezesa to:Podwyżka kwotowa (jednakowo dla wszystkich) 110zł.  z wyrównaniem od stycznia.Bonus 500 zł jednorazowo przy wypłacie za marzec.1% na podwyżki indywidualne.Dobrowolny dodatek w pełnej wysokości, czyli 40% przy wypłacie za marzec.Premia z zysku koncernu w pełnej wysokości, czyli 50% przy wypłacie za kwiecień.O tym czy „Solidarność” zaakceptuje te propozycje zdecyduje Komisja Międzyzakładowa na posiedzeniu, które odbędzie się w najbliższy poniedziałek o 14.45.
Pon 6 Mar, 18:09
Dzień Kobiet
2017-03-06T18:09:39+01:00
Wszystkim Paniom należącym do NSZZ „Solidarność” a także sympatyczkom naszego Związku życzymy zdrowia, szczęścia, wszelkiej pomyślności, spełnienia marzeń i pragnień a także sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum