Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2017-05-05T16:13:46+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Jak zwykle pierwszym punktem obrad było przedstawienie przez przewodniczącego Jana Seweryna relacji z ostatniego posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Na Regionie odbyło się wręczenie nagród zwycięzcom Konkursu Wiedzy o Solidarności. Kolejnym punktem obrad Zarządu Regionu było omówienie sytuacji w Kieleckich Kopalniach Surowców Mineralnych. W zakładzie tym od dłuższego już czasu prezes firmy prowadzi fatalne dla zakładu i pracowników działania. Obniżane są zarobki, trwa presja na pracowników a sytuacja firmy ciągle się pogarsza. Obecnie zakład nie pracuje a pracownicy otrzymują tylko podstawowe wynagrodzenia. W sprawie sytuacji w zakładzie zakładowa „Solidarność” próbuje podejmować działania, ale niestety są one bezskuteczne. O pomoc zwrócono się do szefa „Solidarności” Piotra Dudy, który kilkakrotnie zwracał się w tej sprawie do premier Beaty Szydło i minister Beaty Kępy. Niestety jak do tej pory interwencje te nie przyniosły żadnego skutku. Jedynym rozwiązaniem problemu jest odwołanie prezesa firmy. Ale nie ma ku temu woli politycznej przedstawicieli obecnego rządu. Zarząd Regionu zdecydował, że jeżeli do 9 maja nierozwiązany zostanie problem to podjęte będą przewidziane statutem związkowym działania. Następnym punktem obrad Komisji Międzyzakładowej było przyjęcie do Związku sześciu nowych członków. W dalszej części zebrania przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN panuje nerwowa atmosfera w związku z działaniami Zarządu, które mają na celu wydłużenie okresu rozliczeniowego do dwunastu miesięcy. Przedstawiciele pracodawcy robią na wydziałach zebrania z pracownikami, podczas których przekonują ich o pozytywach wydłużonego okresu rozliczeniowego. Na najbliższy poniedziałek i wtorek ogłoszono referendum w którym pracownicy mają się opowiedzieć za lub przeciw pomysłowi Zarządu. Przewodniczący negatywnie ocenił działania Zarządu gdyż jak stwierdził działania te są prowadzone bez uzgodnień z „Solidarnością”. Niepokojące jest także to, że o wielu działaniach dotyczących pracowników „Solidarność” dowiaduje się nie od Zarządu, ale od przypadkowych osób. Stawia to pod dużym znakiem zapytania współpracę pomiędzy Zarządem a związkami zawodowymi. Przykładów nie informowania związków o sprawach dotyczących pracowników jest wiele są to między innymi: decyzja do zerwaniu współpracy z firmą Medicover a nawiązanie współpracy z firmą LUXMED, zamiar wydawania pracownikom specjalnych nagród (na chwilę obecną nie wiadomo za co) w formie żetonów do automatów z napojami i batonami, brak konkretnych informacji o zasadach na jakich organizowany są wyjazdy pracowników na szkolenie do Turcji i Salzgitter. Na wniosek NSZZ „Solidarność” przedstawiciele ATP prowadzić będą w Budynku Biura Głównego dyżury, podczas...
Śr 3 Maj, 18:49
Zdjęć: 55
Święto Konstytucji 3 Maja.
2017-05-03T18:49:12+02:00
Tak, jak co roku w Starachowicach odbyły się w dniu dzisiejszym obchody 226 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Tradycyjnie rozpoczęła je Msza Święta odprawiona w kościele Wszystkich Świętych. Mszę celebrował i okolicznościową homilię wygłosił ksiądz Marek Janas. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości gdzie przemówienia wygłosili starosta starachowicki Danuta Krępa i poseł Krzysztof Lipiec. Odczytano także list wojewody świętokrzyskiego Agaty Wojtyszek. Następnie przedstawiciele władz lokalnych, organizacji społecznych i związkowych oraz starachowickich szkół złożyli wiązanki pod Pomnikiem. Uroczystość zakończyła defilada młodzieży starachowickich szkół mundurowych i odśpiewanie Roty. Wiązankę w imieniu naszej Międzyzakładowej Organizacji Związkowej złożyli Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. Poczet sztandarowy naszej organizacji stanowili: Krzysztof Wójtowicz, Czesław Niewczas i Jacek Cieśla. Transparent nieśli Jan Dudzic i Wojciech Kamoda.
2017-05-02T16:23:28+02:00
Dzisiaj obchodzimy Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej a jutro obchodzić będziemy 226 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Są to Święta Narodowe które uczcić należy wywieszając biało czerwone flagi na domach i balkonach naszych mieszkań.
2017-04-26T19:49:25+02:00
Pomysł z wydłużeniem okresu rozliczeniowego do 12 miesięcy przy zmniejszeniu liczby godzin do odrobienia ze 140 do 96 i sposób realizacji tego pomysłu a więc chodzenie pracowników Działu Kadr po wydziałach i przekonywanie pracowników do tego pomysłu sprawił, że po jakimś czasie spokoju w firmie znowu zapanowała nerwowa atmosfera. Pracownicy są zdezorientowani, zdenerwowani, pełni podejrzeń, zaniepokojeni. Czy to sprzyja pracy? Oczywiście, że nie. Może to skutkować pogorszeniem jakości, zwiększoną wypadkowością, większą zachorowalnością, mniejszą wydajnością pracy. Czy nie może być normalnie? Chyba nie.
2017-04-13T10:30:12+02:00
W dniu dzisiejszym podpisane zostało porozumienie dotyczące podwyżki wynagrodzeń. Niestety kwoty podwyżek – szczególnie pracowników fizycznych – są mało zadawalające. W zasadzie jedynym pozytywem podwyżki jest wliczenie do stawki osobistego zaszeregowania 12% premii. Przepychanki z podwyżką trwały trzy miesiące. Spowodowane to było coraz to innymi propozycjami płacowymi wysuwanymi przez Zarząd firmy. Propozycje te były najróżniejsze, ale niestety fundusz na podwyżki był ciągle taki sam zmieniał się tylko sposób podziału tych pieniędzy. Najwięcej na podwyżkach zyskali pracownicy umysłowi, bo ich stawki są dużo wyższe niż pracowników fizycznych. Niestety nie przeszła propozycja NSZZ „Solidarność”, aby kwota podwyżki była jednakowa dla wszystkich. A szkoda, bo poprawiłoby to nieco płace pracowników fizycznych a pracownicy umysłowi też by swoje otrzymali. Ogólnie mówiąc to płace w firmie zostały podniesione przeciętnie o 3%. Podwyżka wchodzi w życie od 1 kwietnia, co oznacza, że za miesiąc kwiecień pracownicy wezmą wynagrodzenie według nowych stawek. W najbliższych dniach pracownicy dostaną do podpisania nowe angaże.
2017-04-13T10:16:15+02:00
Boże Narodzenie i Święta Wielkanocne są Świętami jednoznacznie chrześcijańskimi. Są one upamiętnieniem ważnych – historycznie potwierdzonych – wydarzeń jakimi było narodzenie i zmartwychwstanie Chrystusa. Na przestrzeni wieków Święta te obrosły różnego rodzaju obyczajami, które jednak z wiarą nie mają wiele wspólnego. Oczywiście nie jest to nic złego, ale pod warunkiem, że nie zostanie zakłócona hierarchia ważności. Nie może być tak, że dla kogoś ważniejsze jest tak zwany lany poniedziałek, pieczenie ciasta czy odwiedzenie rodziny niż udział we Mszy Świętej w Niedzielę Wielkanocną. Nie można Świąt Wielkanocnych traktować, jako dni wolnych od pracy, które można przeznaczyć na imprezowanie czy wojaże. Nie do pomyślenia jest, aby ktoś, kto się deklaruje, że jest chrześcijaninem nie znalazł czasu na odwiedzenie Grobu Pańskiego, bo tyle w Niedzielę Wielkanocną ma innych „pilniejszych” zajęć. Czy wobec tego należy zostawić wszystko i skupić się wyłącznie na aspektach religijnych? Oczywiście, że nie. Przy odrobinie dobrej woli można pogodzić jedno i drugie. Można znaleźć czas na odwiedzenie kościoła i poświęcenie jajek, ale można również znaleźć czas na upieczenie placków. Można znaleźć czas na uczestnictwo we Mszy Wielkanocnej i można znaleźć czas na rodzinne biesiadowanie. Prawdę mówiąc to łączenie elementów świeckich i religijnych jest wręcz wskazane, bo czyni to Święta bardziej uroczystymi, pełniejszymi, co znacznie podnosi ich rangę i sprawia, że z utęsknieniem na nie oczekujemy. Niech te Święta Wielkiej Nocy przyniosą dużo radości i pokoju, a zmartwychwstały Chrystus napełni nas miłością i nadzieją na kolejne dni naszego życia osobistego, rodzinnego, zawodowego i społecznego budząc w każdym z nas pragnienie budowania cywilizacji miłości. Wesołych Świąt Wielkanocnych pracownikom MAN, PKC i Gegenbauer a w szczególności członkom i sympatykom NSZZ „Solidarność” jak również czytelnikom „Wiadomości Związkowych” i wszystkim odwiedzającym tę stronę  życzy przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej w MAN  BUS Jan Seweryn.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum