Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2017-02-06T08:49:00+01:00
W dniu 2 lutego odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. W spotkaniu wzięli udział zakładowi społeczni inspektorzy pracy Zbigniew Palacz z MAN BUS i Piotr Bracik z PKC GROUP, którzy przedstawili sprawozdania ze swojej działalności w roku 2016. Następnym punktem zebrania było przyjęcie do Związku dziesięciu osób. W dalszej części zebrania przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuacje w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem Kobrigerem na temat podwyżki wynagrodzeń. Niestety propozycja prezesa rozmija się z oczekiwaniami „Solidarności” i pracowników firmy. Zarówno „Solidarność” jak i załoga oczekują znacznie więcej. W najbliższych dniach Zarząd MAN ma przedstawić oficjalne propozycje dotyczące podwyżki płacy. Po zapoznaniu się z tymi propozycjami Komisja podejmie decyzje co do dalszego postępowania w tej sprawie. Duże zaniepokojenie Związku spowodowała informacja o tym, że premia z zysku koncernu ma zostać wypłacona w 30% a nie jak to zapowiadano w 50% średniej płacy pracownika. „Solidarność” podjęła w tej sprawie stosowane działania, które miejmy nadzieję będą skutkować tym, że premia zostanie wypłacona w 50%. Po naszych interwencjach ma być w końcu uporządkowany parking przyzakładowy. Po podpisaniu przez związki zawodowe Regulaminu Pracy został on przekazany na wydziały, aby pracownicy się z nim zapoznali. W PKC nie odbyło się spotkanie w sprawie podwyżki płacy, chociaż uzgodniono, że takie spotkanie będzie. Niestety Zarząd firmy przeciąga sprawę z niewiadomego powodu. Ważną sprawą jest, że koncern PKC GROUP zostanie wkrótce przejęty przez hinduski koncern Motherson Group. Jakie to będzie miało skutki dla PKC i dla pracowników nikt nie jest w stanie powiedzieć. W Gegenbauer w dalszym ciągu nie jest jasna sprawa przedłużenia kontraktu z MAN co powoduje, że w tej chwili nie mogą być rozpoczęte rozmowy w sprawach płacowych. Przewodniczący Seweryn kontaktował się z Komisją Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w Philips Morris w skład, której wchodzi „Solidarność” w Gegenbauer. Ustalono, że gdy tylko sytuacja się wyjaśni podjęta zostanie próba rozmów o wzroście płac. W chwili obecnej Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Philip Morris oczekuje na odpowiedź Zarządu Gegenbauer na pismo dotyczące uregulowania kilku istotnych dla pracowników spraw. Tak jak to zapowiadano członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej wezmą udział w szkoleniu, którego tematem będzie czas pracy i ostatnie zmiany w Kodeksie Pracy. Szkolenie będzie prowadzić ekspert z Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność”. Do starachowickiego oddziału Polskiego Czerwonego Krzyża przekazano 15 nieodebranych paczek mikołajkowych.
Pt 27 Sty, 17:55
Rozmowy płacowe w MAN
2017-01-27T17:55:58+01:00
W dniu dzisiejszym odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem MAN BUS Michaelem Kobrigerem. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oświadczyli, że oczekiwania załogi, co do podwyżki wynagrodzeń są duże. Prezes – jak to ma w zwyczaju – omówił stan finansów MAN-a, mówił o inwestycjach, które skutkują dla pracowników pewnością miejsc pracy na wiele lat, porównywał pensje MAN-a do innych zakładów itp. Podsumowując stwierdził, że możemy rozmawiać o podwyżce o około 3% i jednorazowym bonusie, ale nie podała jak to by miała być kwota. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oświadczyli, że nie tego oczekują pracownicy. W przyszłym tygodniu związki zawodowe mają otrzymać pisemne stanowisko w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Kolejne spotkanie w sprawie wzrostu wynagrodzeń odbędzie się w 20 lutego. Najprawdopodobniej w tym dniu odbędzie się spotkanie prezesa z załogą firmy.
Pon 23 Sty, 11:57
PKC do sprzedaży!!!
2017-01-23T11:57:25+01:00
W ubiegły piątek otrzymaliśmy sensacyjną wiadomość, że koncern PKC GROUP zostanie sprzedany hindusko-japońskiej spółce Samvardhana Motherson Group. W sprawie tej prezes i dyrektor generalny PKC Group Matti Hyytiäinen wystosował pismo do pracowników w którym wyjaśnia zaistniałą sytuację.
2017-01-20T17:26:53+01:00
Pierwsze w tym roku zebranie Komisji Międzyzakładowej odbyło się w dniu 19 stycznia. Jak zwykle pierwszym punktem zebrania było omówienie przez przewodniczącego Komisji Jana Seweryna przebiegu posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Następnie przyjęto do Związku siedmiu nowych członków. Kolejnym punktem zebrania było omówienie sytuacji w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN problemem stała się sprawa nacisku na wykorzystywanie do końca marca zaległych urlopów. Kierownicy ponaglani przez Dział Personalny wywierają naciski na pracowników, aby wykorzystywali urlopy nie zawsze wtedy, gdy to danemu pracownikowi pasuje. Aby uzasadnić wymuszanie na pracownikach wykorzystanie urlopu używany jest jako podstawa do takiego postępowania wyrok sądu w tej sprawie, który jakoby daje pracodawcy prawo do wysłania pracownika na urlop bez jego zgody. Owszem jest taki wyrok, ale dotyczy on zupełnie innej sprawy a mianowicie wysyłania na urlop pracownika, który jest w trakcie wypowiedzenia umowy o prace. „Solidarność” złożyła stanowczy sprzeciw wobec takiego postępowania. Podjęte zostaną działania mające na celu zaprowadzenia porządku na przyzakładowym parkingu. Plan produkcyjny jest od początku roku na wyjątkowo wysokim poziomie. Produkowane jest 8 – 9 autobusów dziennie. W miesiącu marcu mają być wolne wszystkie piątki a także dwa dni w lutym. Dni te mają być pokryte godzinami nadpracowanymi. Planuje się wysyłanie pracowników do zakładu MAN-a w Turcji, aby zapoznali się z produkcją autobusów wysokopodłogowych, które mają być produkowane również w zakładzie w Starachowicach. Ile osób ma wyjechać i na jak długo nie jest w tej chwili wiadomo. W hali nr.9 zostanie wybudowana jadalnia i pomieszczenia...
Sob 31 Gru 2016, 13:29
Szczęśliwego Nowego Roku
2016-12-31T13:29:19+01:00
Kolejny rok naszego życia zacznie się za kilka godzin. I znów można sobie zadać pytanie, jaki on będzie. I znów nikt nie jest wstanie na to pytanie odpowiedzieć. Bo owszem można to i owo z dużą dozą prawdopodobieństwa przewidzieć, ale życie przynosi takie niespodzianki i takie zakręty o których nawet byśmy nie pomyśleli. Dlatego nie należy zbytnio zajmować się tym, co będzie, ale żyć tak, aby patrząc w lustro można było powiedzieć, że jest się porządnym człowiekiem. Owszem należy czynić jakieś palny, jakieś postanowienia, ale należy mieć świadomość tego, że życie może je mocno skorygować zarówno na plus, ale także i na minus. Wszystkim członkom i sympatykom NSZZ „Solidarność” oraz tym, którzy odwiedzają tę stronę życzę wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2017 roku. Jan Seweryn
2016-12-27T19:35:23+01:00
W dniu 23 grudnia odbyło się spotkanie Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”. Przewodniczący Komisji Jan Seweryn posumował rok działalności Związku w MAN, PKC i Gegenbauer i przedstawił założenia i plan działalności „Solidarności” na lata następne. Przewodniczący złożył życzenia dla członków Komisji Międzyzakładowej i ich rodzin na Święta Bożego Narodzenia i na Nowy Rok. Jan Seweryn stwierdził, że pomimo różnego rodzaju problemów Związek rozwija się i rośnie w siłę. Jest to pozytywne zjawisko bo świadczy to o tym, że to co robi „Solidarność” jest doceniane i akceptowane przez pracowników.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Nie my ,tylko wy ,napuszczacie ludzi na siebie,macie swoich faworytów,którzy dla kilku złotych gotowi są zjeść gó...Wczoraj o 19:46 w wątku Ale o co chodzi?
Jedni nie mają czasu podrapac się po dupie a inni non stop na kawie i papierosie. Albo spacery z telefonem przy uchu i...Sobota o 20:06 w wątku Podwyzka
Jest na pewno jeszcze jedno ,, dno"",ale chyba w całym naszym kraju jeżeli chodzi o pracę, albo jej markowa...Sobota o 19:19 w wątku Podwyzka
Statystyki
Teraz online