Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2017-04-07T17:24:04+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej. Pierwszym punktem zebrania było przekazanie przez przewodniczącego Komisji Jana Seweryna informacji z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w dniu 7 marca. W posiedzeniu tym brał udział poseł Bogdan Latosiński, który mówił o tym czym aktualnie zajmuje się Sejm. B. Latosiński skupił się głównie na sprawach ważnych z punktu widzenia pracowników i związków zawodowych. Nie jest dobrze ze sprawą ograniczenia pracy w niedzielę. Premier Morawiecki mówi o jeden albo dwóch niedzielach wolnych od pracy a przecież „Solidarność” postulowała, aby były one wolne wszystkie. Trwają prace nad nową ustawą o związkach zawodowych i nowym Kodeksem Pracy. Niestety ani Związek ani rząd nie zajmują się sprawą elastycznego czasu pracy. W dalszej części zebrania Komisji przyjęto do Związku 21 osób. Następnie przewodniczący Komisji omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN sfinalizowano sprawę podwyżki wynagrodzeń. Z punktu widzenia Związku osiągnięto to, co do osiągnięcia było możliwe. Załoga dobrze przyjęła wynik negocjacji płacowych i w sumie jest zadowolona. Wciąż wraca sprawa elastycznego czasu pracy. W sprawie tej odbyło się spotkanie z prezesem Kobrigerem, który chce, aby wydłużyć okres rozliczeniowy do roku przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości godzin ze 140 do 96. Dział Personalny ma przygotować pismo w którym mają być zawarte informacje o zaletach zgody na wydłużenie okresów rozliczeniowych i o minusach braku zgody na wydłużenie okresów rozliczeniowych. Sprawa elastycznego czasu pracy ma być omawiana z pracownikami na spotkaniach wydziałowych. Dni 2 maja i 16 czerwca będą w firmie wolne i zostaną odpracowane w innym terminie. Opracowano nowy regulamin funduszu socjalnego w którym zwiększono kwotę dofinansowania do wypoczynku...........
2017-03-21T16:25:05+01:00
W dniu dzisiejszym zostało podpisane porozumienie płacowe w MAN. Jest to sfinalizowanie rozmów dotyczących wzrostu wynagrodzeń jakie odbyły się 27 stycznia, 20 lutego, 13 marca i 16 marca. Decydujące były rozmowy jakie miały miejsce 16 marca, to podczas tych rozmów dokonano ustaleń które satysfakcjonują obydwie strony.  Właśnie wtedy ustalono, że:Od 1.01.2017 płace zasadnicze wzrosną o 110 zł. Podwyżka będzie kwotowa (jednakowo dla wszystkich). Wyrównanie za styczeń i luty wypłacone zostanie w miesiącu marcu.Przy wypłacie za miesiąc marzec pracownicy otrzymają bonus w wysokości 500 zł. Proporcjonalnie do okresu zatrudnienia w 2016 roku bonus otrzymają również pracownicy Agencji Pracy Tymczasowej będący w stanie zatrudnienia na 31.03.2017r.0,5 % na podwyżki indywidualne.Przy wypłacie za marzec wypłacona zostanie druga część tak zwanego dobrowolnego dodatku czyli 40%.Przy wypłacie za kwiecień wypłacona zostanie premia z zysku koncernu w pełnej wysokości czyli 50%. Premię z zysku wylicza się ze średniej za miesiące wrzesień, październik i listopad biorąc pod uwagę: wynagrodzenie zasadnicze, premię, wynagrodzenie za godziny nadliczbowe i dodatki (szkodliwy, nocny, funkcyjny i inne). Premia z zysku nie przysługuje pracownikom APT.
2017-03-19T16:51:20+01:00
W dniu wczorajszym odbyło się uroczyste spotkanie członków Autonomicznego Klubu Honorowych Dawców Krwi działającego przy Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. W spotkaniu uczestniczyli członkowie Klubu, którzy oddali krew przynamniej trzy razy w ciągu ubiegłego roku. Podczas uroczystości wręczono odznaczenia nadane przez Polski Czerwony Krzyż a także upominki ufundowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność”. Niekwestionowanym liderem, jeżeli chodzi o ilość oddanej krowi jest Dariusz Ryś, który oddał w sumie prawie 78 litrów tego ratującego życie człowieka leku. Za swoje zasługi na gruncie krwiodawstwa Dariusz Ryś odznaczony został odznaczeniem państwowym Krzyżem Zasługi.
Czw 16 Mar, 13:14
Rozmowy płacowe w MAN
2017-03-16T13:14:11+01:00
W dniu dzisiejszym odbyła się kolejna tura rozmów w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Ostateczna oferta prezesa to:Podwyżka kwotowa (jednakowo dla wszystkich) 110zł.  z wyrównaniem od stycznia.Bonus 500 zł jednorazowo przy wypłacie za marzec.1% na podwyżki indywidualne.Dobrowolny dodatek w pełnej wysokości, czyli 40% przy wypłacie za marzec.Premia z zysku koncernu w pełnej wysokości, czyli 50% przy wypłacie za kwiecień.O tym czy „Solidarność” zaakceptuje te propozycje zdecyduje Komisja Międzyzakładowa na posiedzeniu, które odbędzie się w najbliższy poniedziałek o 14.45.
Pon 6 Mar, 18:09
Dzień Kobiet
2017-03-06T18:09:39+01:00
Wszystkim Paniom należącym do NSZZ „Solidarność” a także sympatyczkom naszego Związku życzymy zdrowia, szczęścia, wszelkiej pomyślności, spełnienia marzeń i pragnień a także sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym.
2017-03-03T12:34:23+01:00
W dniu 2 marca odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania była relacja przewodniczącego Komisji Jana Seweryna z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Na Regionie omawiano między innymi sprawę zagrożenia dla lokalnego rynku pracy ze strony obywateli Ukrainy, którzy masowo przyjeżdżają do Polski i zatrudniają się w polskich zakładach pracy na o wiele gorszych warunkach niż Polacy. W sprawie tej Region zamierza wydać stosowne oświadczenie. Drugim punktem zebrania Komisji było przyjęcie do Związku 28 nowych członków. Następnie przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN wciąż nierozwiązana została sprawa podwyżki płacy. Ostatnie spotkanie z prezesem Kobrigerem niczego nie wyjaśniło. To, co zaproponował prezes znacznie odbiega od oczekiwać pracowników i NSZZ „Solidarność”. Pracownicy są wręcz zbulwersowani propozycją prezesa. Następne spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń zaplanowano na 13 marca. Członkowie Komisji dyskutowali o ewentualnych posunięciach Związku w przypadku gdyby na spotkaniu z prezesem nie udało się wynegocjować podwyżki w zaproponowanej przez „Solidarność” wysokości. Mowa była o podjęciu akcji protestacyjnej ze strajkiem włącznie. W firmie trwa oddawanie pracownikom dni nadpracowanych w poprzednich miesiącach. Dniami wolnymi są w zasadzie piątki, ale poszczególni pracownicy mają wolne także inne dni. Okazuje się, że części pracowników w te wolne dni musi przychodzić do pracy w ramach pracy w godzinach nadliczbowych. Jeżeli chodzi o podwyżkę płacy w PKC to niespodziewanie nastąpił impas. Zarząd firmy nie kwapi się do kolejnego spotkania, chociaż wstępnie było ono umówione na 27 lutego. Na poprzednim spotkaniu „Solidarność” zgłosił kilka uwag, co do porozumienia płacowego gdyż uważaliśmy, że dla części pracowników zaproponowane przez Zarząd rozwiązania są niekorzystne. NSZZ „Solidarność” wciąż jest gotowy do rozmów na temat podwyżki płac, ale niestety druga strona chyba jeszcze nie jest gotowa. Sytuacja, jaka zaistniała rodzi obawy, że miesiąc marzec może być kolejnym miesiącem bez podwyżek. W Gegenbauer w dalszym ciągu sprawa podwyżki nie została nawet zapoczątkowana, ponieważ jak stwierdził prezes Kotarba firma nie ma kontraktu na dalszą obsługę MAN-a i według niego nie jest wiadome czy będzie miała. W dalszej części obrad Komisja przyjęła uchwałę o ufundowaniu paniom należący do NSZZ „Solidarność” upominków z okazji Dnia Kobiet. Zdecydowano o zorganizowaniu uroczystego spotkania członków Autonomicznego Klubu Honorowych Dawców Krwi. Przewodniczący poinformował o zorganizowani w lato dwóch wycieczek. Pierwszą do Warszawy do Muzeum Powstania Warszawskiego a drugą do Wrocławia i w Góry Stołowe.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum