Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2017-06-29T15:31:31+02:00
W dniu dzisiejszym w Cedzynie odbyła się VI Konferencja Programowa NSZZ „Solidarność” Regionu Świętokrzyskiego pod tytułem „Kierunki zmiany prawa pracy”. W konferencji uczestniczył sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Stanisław Szwed oraz członek Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Henryk Nakonieczny. Minister Szwed przedstawił stan prac dotyczących zmian w prawie pracy i odpowiadał na zadawane przez związkowców pytania. Henryk Nakonieczny omówił czym obecnie zajmuje się NSZZ „Solidarność” i jakie są oczekiwania Związku w sprawach prawa pracy i ustawy o związkach zawodowych. Przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej Jan Seweryn zadał aż osiem pytań, ale nie na wszystkie uzyskał odpowiedź. Co by nie mówić to na część pytań udzielane były odpowiedzi wymijające i niewyjaśniające poruszonych przez związkowców spraw. Naszą Międzyzakładową Organizację Związkową na Konferencji reprezentowali: Jan Seweryn, Małgorzata Żłobecka, Andrzej Kępiński, Krzysztof Wójtowicz, Mirosław Górecki, Mirosław Chorab, Wojciech Kamoda i Maciej Maciąg.
Pt 23 Cze, 7:19
Zdjęć: 17
Gremium Informacyjne MAN
2017-06-23T07:19:10+02:00
W dniach 20 – 21 czerwca odbyło się spotkanie tak zwanego Gremium Informacyjnego MAN. W skład Gremium wchodzą przedstawiciele związków zawodowych i rad pracowniczych ze zlokalizowanych w Polsce zakładów MAN-a. Tak, więc w spotkaniu brali udział przedstawiciele: MAN BUS Starachowice, MAN Bus oddział Poznań, MAC Poznań, MAN Truck Niepołomice, MAN Truck & Bus Wolica/Nadarzyn. Ponadto w spotkaniu udział wzięli członkowie rady zakładowej z MAN Truck & Bus AG z Monachium. NSZZ „Solidarność” reprezentowali Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. W pierwszym dniu obrad omówiono sytuację we wszystkich zakładach skupiając się szczególnie na warunkach pracy i płacy. Postanowiono wysłać pismo do przewodniczącego Rady Zakładowej MAN o pilne spotkanie, którego celem ma być omówienie sprawy premii z zysku i czasu pracy. W drugim dniu sytuację w zakładach przedstawili przedstawiciele pracodawców:  Michael Kobriger z MAN BUS, Bogdan Lis z MAN TRUCKS i Eliza Bernat z MAC.
Pt 9 Cze, 9:20
Zebranie Komisji MOZ
2017-06-09T09:20:03+02:00
W dniu 8 czerwca odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Jak zwykle pierwszym punktem zebrania było sprawozdanie przewodniczącego Komisji Jana Seweryna z ostatniego posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Posiedzenie to poświęcone było przywróceniu poprzednich zasad przechodzenia na emeryturę. Brali w nim udział przedstawiciele rządu, kancelarii prezydenta i Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Mówili oni o tym, że przywrócenie poprzednich zasad przechodzenia na emeryturę nie oznacza przymusu przejścia na emeryturę. Pracownik sam zdecyduje czy z nowych zasad emerytalnych skorzysta czy nie. Następnym punktem obrad Komisji było przyjęcie do Związku dziesięciu nowych członków. W dalszej części zebrania przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN odbyło się spotkanie z prezesem Kobrigerem, podczas którego udało się uzyskać jego zgodę na to, aby osoby odchodzące na emeryturę, które nabywają prawa do nagrody jubileuszowej miały ją wypłacaną w dniu odejścia na emeryturę a nie w miesiącu jej nabycia. Nie udało się wprowadzić nagrody za 50 lat pracy ponieważ prezes uważa, że powinna to być nie nagroda pieniężna, ale inny rodzaj uhonorowania pracownika. Tak zwany dobrowolny dodatek wypłacany będzie na takich samych zasadach jak w roku ubiegłym. NSZZ „Solidarność” podniósł także sprawę szatni w hali nr 9. Związek uważa, że powinna być ona przeniesiona do tak zwanej małej hali. Prezes obiecał zająć się tą sprawą. Jak zwykle tematem dyżurnym jest sprawa przyzakładowego parkingu. Według prezesa po remoncie, który wkrótce będzie przeprowadzony na parkingu będzie mogło parkować 900 samochodów i to musi pracownikom wystarczyć. Nie planuje się uruchomienia dojazdów pracowników środkami komunikacji zbiorowej. Firma zatrudni w najbliższym czasie około 100 osób za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej. Od sierpnia planowane jest produkowanie 12 autobusów dziennie. Prowadzone są prace mające na celu ujednolicenie Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy. Jest to konieczne gdyż w obecnej postaci Układ jest mało czytelny gdyż zawiera aż dwadzieścia...
2017-06-01T18:26:10+02:00
W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie członków Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” z posłem Bogdanem Latosińskim. Podczas spotkania poseł przybliżył prace Sejmu i odpowiadał na zadawane przez związkowców pytania. Dotyczyły one między innymi elastycznego czasu pracy, wieku emerytalnego i ustawy o zakazie handlu w niedzielę. Bogdan Latosiński był przewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w kieleckim MPK. Do sejmu kandydował z list PiS-u, ale jako jedyne członek „Solidarności” zasiadający w Sejmie nie jest członkiem tej partii. Latosiński wielokrotnie podkreślał, że czuje się związkowcem i w Sejmie reprezentuje interesy naszego Związku.
Pt 12 Maj, 18:36
Zdjęć: 21
Spotkanie Grupy Volkswagen
2017-05-12T18:36:10+02:00
W dniu dzisiejszym w zakładzie MAN w Starachowicach odbyło się spotkanie tak zwanej Grupy Volkswagen. W skład tej Grupy wchodzą przedstawiciele NSZZ „Solidarność” ze zlokalizowanych w Polsce zakładów wchodzących w skład koncernu Volkswagen. Gości przywitali: przewodniczący Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS Jan Seweryn, prezes MAN BUS Michael Kobriger i kierowniczka Działu Personalnego Kinga Włoskowicz. Podczas obrad związkowcy omówili sytuację w swoich zakładach. Następnie odbyła się dyskusja o sposobach rozwiązywaniu problemów występujących w firmach wchodzących w skład koncernu Volkswagen. Omawiano także sprawę wspólnych wystąpień do Zarządu Volkswagen mających na celu ustandaryzowanie warunków w zakładach koncernu. Spotkanie zakończyło zwiedzanie zakładu.
Pon 8 Maj, 17:15
Zmarł Roman Wuj
2017-05-08T17:15:24+02:00
Zmarł Roman Wuj działacz NSZZ „Solidarność”. Członek Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”. Członek Komitetu Odbudowy Pomnika Niepodległości w Starachowicach. Msza pogrzebowa odprawiona zostanie we wtorek 9 maja 2017r. w kościele Świętej Trójcy o godz. 12.00