Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
Nie 19 Lut, 20:52
Podwyżka płacy w PKC
2017-02-19T20:52:10+01:00
W ubiegły piątek odbyło się długo oczekiwane spotkanie w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Na spotkaniu tym otrzymaliśmy zupełnie inne propozycje płacowe niż te, które przedstawiono nam wcześniej. Zarząd wycofał się z propozycji włączenia do płacy zasadniczej tak zwanego frekwencyjnego, a zgodził się na postulowane przez NSZZ „Solidarność” włączenie 12% premii do płacy zasadniczej. Na chwilę obecną jest zgoda na 3% podwyżki płacy zasadniczej wszystkich pracowników. Podwyżka miałaby wejść nie od miesiąca lutego, ale od marca.
Sob 11 Lut, 16:34
Zdjęć: 35
Szkolenie związkowe
2017-02-11T16:34:09+01:00
W dniu 10 lutego odbyło się szkolenie członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”. Tematem szkolenie było: „Czas pracy. Praca w godzinach nadliczbowych. Ostanie zmiany w Kodeksie Pracy”. Szkolenie prowadziła prawniczka z Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność” pani Barbara Staszczak. Uczestnicy szkolenia zadawali pytania a pani prawnik odpowiadała wskazując odpowiednie przepisy prawa regulujące daną kwestię. Szkolenie było bardzo ciekawe bo pozwoliło zrozumieć jego uczestnikom, że nie wszystko co wydaje się oczywiste oczywistym jest. Wiele spraw jest prawnie tak uregulowanych, że nawet prawnicy mają problemy z ich rozwiązaniem. Zdobyta na szkoleniu wiedza pozwoli członkom Komisji na jeszcze bardziej profesjonalne prowadzenie działalności związkowej.
2017-02-06T08:49:00+01:00
W dniu 2 lutego odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. W spotkaniu wzięli udział zakładowi społeczni inspektorzy pracy Zbigniew Palacz z MAN BUS i Piotr Bracik z PKC GROUP, którzy przedstawili sprawozdania ze swojej działalności w roku 2016. Następnym punktem zebrania było przyjęcie do Związku dziesięciu osób. W dalszej części zebrania przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuacje w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem Kobrigerem na temat podwyżki wynagrodzeń. Niestety propozycja prezesa rozmija się z oczekiwaniami „Solidarności” i pracowników firmy. Zarówno „Solidarność” jak i załoga oczekują znacznie więcej. W najbliższych dniach Zarząd MAN ma przedstawić oficjalne propozycje dotyczące podwyżki płacy. Po zapoznaniu się z tymi propozycjami Komisja podejmie decyzje co do dalszego postępowania w tej sprawie. Duże zaniepokojenie Związku spowodowała informacja o tym, że premia z zysku koncernu ma zostać wypłacona w 30% a nie jak to zapowiadano w 50% średniej płacy pracownika. „Solidarność” podjęła w tej sprawie stosowane działania, które miejmy nadzieję będą skutkować tym, że premia zostanie wypłacona w 50%. Po naszych interwencjach ma być w końcu uporządkowany parking przyzakładowy. Po podpisaniu przez związki zawodowe Regulaminu Pracy został on przekazany na wydziały, aby pracownicy się z nim zapoznali. W PKC nie odbyło się spotkanie w sprawie podwyżki płacy, chociaż uzgodniono, że takie spotkanie będzie. Niestety Zarząd firmy przeciąga sprawę z niewiadomego powodu. Ważną sprawą jest, że koncern PKC GROUP zostanie wkrótce przejęty przez hinduski koncern Motherson Group. Jakie to będzie miało skutki dla PKC i dla pracowników nikt nie jest w stanie powiedzieć. W Gegenbauer w dalszym ciągu nie jest jasna sprawa przedłużenia kontraktu z MAN co powoduje, że w tej chwili nie mogą być rozpoczęte rozmowy w sprawach płacowych. Przewodniczący Seweryn kontaktował się z Komisją Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w Philips Morris w skład, której wchodzi „Solidarność” w Gegenbauer. Ustalono, że gdy tylko sytuacja się wyjaśni podjęta zostanie próba rozmów o wzroście płac. W chwili obecnej Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Philip Morris oczekuje na odpowiedź Zarządu Gegenbauer na pismo dotyczące uregulowania kilku istotnych dla pracowników spraw. Tak jak to zapowiadano członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej wezmą udział w szkoleniu, którego tematem będzie czas pracy i ostatnie zmiany w Kodeksie Pracy. Szkolenie będzie prowadzić ekspert z Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność”. Do starachowickiego oddziału Polskiego Czerwonego Krzyża przekazano 15 nieodebranych paczek mikołajkowych.
Pt 27 Sty, 17:55
Rozmowy płacowe w MAN
2017-01-27T17:55:58+01:00
W dniu dzisiejszym odbyło się pierwsze spotkanie związków zawodowych z prezesem MAN BUS Michaelem Kobrigerem. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oświadczyli, że oczekiwania załogi, co do podwyżki wynagrodzeń są duże. Prezes – jak to ma w zwyczaju – omówił stan finansów MAN-a, mówił o inwestycjach, które skutkują dla pracowników pewnością miejsc pracy na wiele lat, porównywał pensje MAN-a do innych zakładów itp. Podsumowując stwierdził, że możemy rozmawiać o podwyżce o około 3% i jednorazowym bonusie, ale nie podała jak to by miała być kwota. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oświadczyli, że nie tego oczekują pracownicy. W przyszłym tygodniu związki zawodowe mają otrzymać pisemne stanowisko w sprawie podwyżki wynagrodzeń. Kolejne spotkanie w sprawie wzrostu wynagrodzeń odbędzie się w 20 lutego. Najprawdopodobniej w tym dniu odbędzie się spotkanie prezesa z załogą firmy.
Pon 23 Sty, 11:57
PKC do sprzedaży!!!
2017-01-23T11:57:25+01:00
W ubiegły piątek otrzymaliśmy sensacyjną wiadomość, że koncern PKC GROUP zostanie sprzedany hindusko-japońskiej spółce Samvardhana Motherson Group. W sprawie tej prezes i dyrektor generalny PKC Group Matti Hyytiäinen wystosował pismo do pracowników w którym wyjaśnia zaistniałą sytuację.
2017-01-20T17:26:53+01:00
Pierwsze w tym roku zebranie Komisji Międzyzakładowej odbyło się w dniu 19 stycznia. Jak zwykle pierwszym punktem zebrania było omówienie przez przewodniczącego Komisji Jana Seweryna przebiegu posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Następnie przyjęto do Związku siedmiu nowych członków. Kolejnym punktem zebrania było omówienie sytuacji w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN problemem stała się sprawa nacisku na wykorzystywanie do końca marca zaległych urlopów. Kierownicy ponaglani przez Dział Personalny wywierają naciski na pracowników, aby wykorzystywali urlopy nie zawsze wtedy, gdy to danemu pracownikowi pasuje. Aby uzasadnić wymuszanie na pracownikach wykorzystanie urlopu używany jest jako podstawa do takiego postępowania wyrok sądu w tej sprawie, który jakoby daje pracodawcy prawo do wysłania pracownika na urlop bez jego zgody. Owszem jest taki wyrok, ale dotyczy on zupełnie innej sprawy a mianowicie wysyłania na urlop pracownika, który jest w trakcie wypowiedzenia umowy o prace. „Solidarność” złożyła stanowczy sprzeciw wobec takiego postępowania. Podjęte zostaną działania mające na celu zaprowadzenia porządku na przyzakładowym parkingu. Plan produkcyjny jest od początku roku na wyjątkowo wysokim poziomie. Produkowane jest 8 – 9 autobusów dziennie. W miesiącu marcu mają być wolne wszystkie piątki a także dwa dni w lutym. Dni te mają być pokryte godzinami nadpracowanymi. Planuje się wysyłanie pracowników do zakładu MAN-a w Turcji, aby zapoznali się z produkcją autobusów wysokopodłogowych, które mają być produkowane również w zakładzie w Starachowicach. Ile osób ma wyjechać i na jak długo nie jest w tej chwili wiadomo. W hali nr.9 zostanie wybudowana jadalnia i pomieszczenia...
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w