Czy widziałeś już wygodny i nowoczesny rozkład jazdy autobusów MZK w Starachowicach?
- aktualna baza kursów
- wszystkie linie komunikacyjne
- wygodne wyszukiwanie po przystankach, ulicach lub numerach linii
- NOWOŚĆ! Możliwość wydrukowania rozkładu z każdego przystanku oraz dowolnego zestawu linii za pomocą wygodnego kreatora

- wyszukiwarka połączeń
- określisz kiedy chcesz jechać
- wybierzesz miejsce początkowe i docelowe
- system znajdzie połączenie bezpośrednie oraz z przesiadką
- podpowiemy, na którym przystanku się przesiąść lub przejść na pobliski przystanek

Sprawdź sam i nie szukaj już nigdy więcej połączeń biegając po przystankach...
2018-11-12T07:39:26+01:00
Tak jak w całej Polsce w Starachowicach odbyły się obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uroczystość rozpoczęła się Msza Świętą odprawioną w kościele Wszystkich Świętych. Okolicznościową homilię wygłosił ksiądz Henryk Czyż. Po Mszy uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości. Spod Pomnika wyruszył bieg niepodległości w którym uczestniczyło ponad 200 biegaczy. W niebo poszybowały białe i czerwone baloniki. Następnie głos zabrali: poseł Krzysztof Lipiec, starosta starachowicka Danuta Krępa i prezydent Starachowic Marek Materek. Po przemówieniach delegacje władz miasta i powiatu, a także przedstawiciele związków zawodowych, organizacji społecznych i politycznych oraz starachowickich instytucji złożyli pod Pomnikiem wiązanki. O godzinie 12.00 odśpiewano Hymn. W uroczystości brało udział wiele pocztów sztandarowych. Nasz poczet sztandarowy stanowili: Grzegorz Gralec, Konrad Pożoga i Jan Dudzic. Wiązankę pod Pomnikiem złożyli: Jan Seweryn, Małgorzata Żłobecka i Monika Czaja. Transparent nieśli: Maciej Maciąg i Andrzej Kępiński. Zdjęcia z uroczystości wykonał Remigiusz Przygoda.
2018-11-10T20:17:40+01:00
Jutro przypada setna rocznica odzyskania przez Polskę Niepodległości. Po 123 latach zaborów Polska znów pojawiła się na mapach świata. W tym dni powinniśmy wszyscy na naszych domach i balkonach wywiesić flagi narodowe. Czy Ty już wywiesiłeś?
2018-11-09T08:53:33+01:00
W dniu 8 listopada odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej. Pierwszym punktem obrad była relacja przewodniczącego Komisji Jana Seweryna z przebiegu XXIX Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”, który odbył się w dniach 25-26 października w Częstochowie. Według przewodniczącego na Zjeździe zabrakło dyskusji na temat sprawozdania z działalności Związku w ubiegłej kadencji. Nie było też pytań do kandydującego ponownie na przewodniczącego Piotra Dudy. Zjazd który miał być przełomowym jednak takim nie był bo nie udało się zmienić Statutu Związku w punktach dotyczących ograniczenia sprawowania funkcji związkowych do dwu kadencji. Dobrze się stało, że nie przegłosowano uchwały o wprowadzeniu tak zwanych sądów koleżeńskich. Chociaż na Zjeździe przyjęto wiele uchwał i stanowisk w wielu sprawach to według Jana Seweryna jest to bez znaczenia bo w praktyce nic z tego nie wyniknie. W kolejnym punkcie zebrania przewodniczący przedstawił relację z zebrania Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” które odbyło się w dniu 6 listopada. Kolejnym punktem Zebrania Komisji było omówienie sytuacji w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN podpisane zostało porozumienie o zwiększeniu limitu godzin nadliczbowych do 308. Początkowo „Solidarność” odrzuciła propozycję Zarządu o zwiększenie limitu bo Zarząd za zwiększenie limitu niczego pracownikom nie oferował. Związek warunkował ewentualne podpisanie porozumienia tym aby pracownicy otrzymali extra dodatek w wysokości 300 zł., nadgodziny płatne 100% dodatkiem, a także dobrowolność pracy po przekroczeniu 260 godzin nadliczbowych. Zarząd wyraził na to zgodę i dopiero porozumienie zostało podpisane. Będzie ono obowiązywało tylko  do końca 2018 roku. Wróciła sprawa elastycznego czasu pracy. W dniu 6 listopada odbyło się w tej sprawie spotkanie związków zawodowych z pracownikami Działu Personalnego podczas którego zaprezentowano slajdy na których przedstawiono warunki i zasady funkcjonowania elastycznego czasu pracy. Slajdy te będą przedstawiane pracownikom na wydziałach. Ma to na  celu uświadomienie pracownikom jakie będą skutki podpisania lub niepodpisania porozumienia o dalszym funkcjonowaniu w firmie elastycznego czasu pracy. W dalszym ciągu w firmie trwa zamieszanie w sprawie szatni. Wygląda na to, że w tej chwili nikt nie ma pomysłu na to jak rozwiązać ten problem. Związek i społeczny inspektor pracy wielokrotnie interweniowali w tej sprawie, ale efekty tego są marne. Pracownikom...
2018-11-06T17:56:30+01:00
W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie w sprawie podpisania porozumienia o dalszym funkcjonowaniu w MAN tak zwanego elastycznego czasu pracy. Podczas spotkania pracownicy Działu Personalnego przedstawili slajdy dotyczące tej sprawy. W slajdach opisano na jakich warunkach miał by funkcjonować elastyczny czas pracy, a ponadto przedstawiono pozytywy i negatywy podpisania lub niepodpisania porozumienia. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” nie wdawali się w dyskusję na temat tego, co im przedstawiono ani nie zajęli stanowiska, co do podpisania porozumienia. Z prezentacją, którą przedstawiono związkom zawodowym zapoznana zostanie cala załoga na spotkaniach, które w najbliższych dniach zostaną zorganizowane na wydziałach. Pracownicy Działu Personalnego będą odpowiadać na ewentualne pytania i wyjaśniać wszelkie wątpliwości. Także w dniu dzisiejszym podpisane zostało porozumienie o zwiększeniu limitu godzin nadliczbowych o 48. W tej chwili limit godzin wynosi 308. Praca ponad 260 godzin nadliczbowych będzie się odbywać na zasadzie pełnej dobrowolności. W przypadku naruszania tej zasady porozumienie zostanie natychmiast zerwane. Każda godzina powyżej 260 będzie zapłacona 100% dodatkiem. Ponadto pracownicy, którzy przekroczą 260 godzin nadliczbowych otrzymają 300 zł. extra przy wypłacie za grudzień. Natomiast wszyscy pracownicy firmy będą mieć gwarancję premii z tytułu produktywności w pełnej wysokości (6%) a premia z tytułu jakości będzie co najmniej 5% chociaż Zarząd dołoży wszelkich starań, aby ona była też na poziomie 6%.
Pon 5 Lis, 17:33
Elastyczny czas pracy wraca
2018-11-05T17:33:43+01:00
Chociaż co niektórym wydawało się, że sprawa podpisania porozumienia o dalszym funkcjonowaniu w MAN elastycznego czasu pracy została przez Zarząd firmy „odpuszczona” to jednak były to niczym nieuzasadnione nadzieje. Tak jak to przewidywaliśmy temat wcześniej czy później musiał wrócić. I wrócił. W dniu jutrzejszym (6 listopada) o godzinie 14.00 odbędzie się kolejna runda rozmów na ten temat. O wynika rozmów poinformujemy.
2018-10-27T18:30:19+02:00
W dniach 25 i 26 października w Częstochowie odbył się XXIX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”. W pierwszym dniu w Zjeździe uczestniczyło wielu polityków z opcji bliskiej „Solidarności”. Głównym gościem Zjazdu był prezydent RP Andrzej Duda. Prezydent wygłosił do uczestników Zjazdu przemówienie w którym podkreślił rolę Związku w przemianach ustrojowych w Polsce. Następnie głos zabrała premier Beata Szydło. Przemawiała także minister Elżbieta Rafalska. Gośćmi KZD byli także minister Stanisław Szwed i były przewodniczący „Solidarności” Marian Krzaklewski. Przemawiali również Prezes IPN Jarosław Szarek i prezes TVP Jarosław Kurski. Po wystąpieniu zaproszonych gości głos zabrał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Przewodniczący podsumował działalność „Solidarności” w upływającej kadencji 2014-2018. W drugiej części obrad KZD dokonano wyboru nowego przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” i członków Komisji Krajowej. Jedynym kandydatem na funkcję szefa Związku był Piotr Duda i to on został zdecydowaną większością głosów wybrany. W drugim dniu KZD wybrano członków Krajowej Komisji Rewizyjnej NSZZ „Solidarność” oraz dokonano szeregu zmian w Statucie Związku w tym wydłużono obecną kadencję z czterech do pięciu lat. Ponadto podjęto szereg uchwał i stanowisk dotyczących głównie spraw pracowniczych. Przyjęto uchwałę programową, która określa działanie i cele Związku na nową kadencję. Zjazd Zakończyło zaprzysiężenie nowych władz Związku. Naszą Międzyzakładową Organizację Związkową na KZD reprezentował przewodniczący Jan Seweryn. Szerzej o KZD piszemy w gazetce „Wiadomości Związkowe”, która ukaże się już w najbliższą środę.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum