Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2017-06-01T18:26:10+02:00
W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie członków Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” z posłem Bogdanem Latosińskim. Podczas spotkania poseł przybliżył prace Sejmu i odpowiadał na zadawane przez związkowców pytania. Dotyczyły one między innymi elastycznego czasu pracy, wieku emerytalnego i ustawy o zakazie handlu w niedzielę. Bogdan Latosiński był przewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w kieleckim MPK. Do sejmu kandydował z list PiS-u, ale jako jedyne członek „Solidarności” zasiadający w Sejmie nie jest członkiem tej partii. Latosiński wielokrotnie podkreślał, że czuje się związkowcem i w Sejmie reprezentuje interesy naszego Związku.
Pt 12 Maj, 18:36
Zdjęć: 21
Spotkanie Grupy Volkswagen
2017-05-12T18:36:10+02:00
W dniu dzisiejszym w zakładzie MAN w Starachowicach odbyło się spotkanie tak zwanej Grupy Volkswagen. W skład tej Grupy wchodzą przedstawiciele NSZZ „Solidarność” ze zlokalizowanych w Polsce zakładów wchodzących w skład koncernu Volkswagen. Gości przywitali: przewodniczący Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS Jan Seweryn, prezes MAN BUS Michael Kobriger i kierowniczka Działu Personalnego Kinga Włoskowicz. Podczas obrad związkowcy omówili sytuację w swoich zakładach. Następnie odbyła się dyskusja o sposobach rozwiązywaniu problemów występujących w firmach wchodzących w skład koncernu Volkswagen. Omawiano także sprawę wspólnych wystąpień do Zarządu Volkswagen mających na celu ustandaryzowanie warunków w zakładach koncernu. Spotkanie zakończyło zwiedzanie zakładu.
Pon 8 Maj, 17:15
Zmarł Roman Wuj
2017-05-08T17:15:24+02:00
Zmarł Roman Wuj działacz NSZZ „Solidarność”. Członek Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”. Członek Komitetu Odbudowy Pomnika Niepodległości w Starachowicach. Msza pogrzebowa odprawiona zostanie we wtorek 9 maja 2017r. w kościele Świętej Trójcy o godz. 12.00
2017-05-05T16:13:46+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Jak zwykle pierwszym punktem obrad było przedstawienie przez przewodniczącego Jana Seweryna relacji z ostatniego posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Na Regionie odbyło się wręczenie nagród zwycięzcom Konkursu Wiedzy o Solidarności. Kolejnym punktem obrad Zarządu Regionu było omówienie sytuacji w Kieleckich Kopalniach Surowców Mineralnych. W zakładzie tym od dłuższego już czasu prezes firmy prowadzi fatalne dla zakładu i pracowników działania. Obniżane są zarobki, trwa presja na pracowników a sytuacja firmy ciągle się pogarsza. Obecnie zakład nie pracuje a pracownicy otrzymują tylko podstawowe wynagrodzenia. W sprawie sytuacji w zakładzie zakładowa „Solidarność” próbuje podejmować działania, ale niestety są one bezskuteczne. O pomoc zwrócono się do szefa „Solidarności” Piotra Dudy, który kilkakrotnie zwracał się w tej sprawie do premier Beaty Szydło i minister Beaty Kępy. Niestety jak do tej pory interwencje te nie przyniosły żadnego skutku. Jedynym rozwiązaniem problemu jest odwołanie prezesa firmy. Ale nie ma ku temu woli politycznej przedstawicieli obecnego rządu. Zarząd Regionu zdecydował, że jeżeli do 9 maja nierozwiązany zostanie problem to podjęte będą przewidziane statutem związkowym działania. Następnym punktem obrad Komisji Międzyzakładowej było przyjęcie do Związku sześciu nowych członków. W dalszej części zebrania przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN panuje nerwowa atmosfera w związku z działaniami Zarządu, które mają na celu wydłużenie okresu rozliczeniowego do dwunastu miesięcy. Przedstawiciele pracodawcy robią na wydziałach zebrania z pracownikami, podczas których przekonują ich o pozytywach wydłużonego okresu rozliczeniowego. Na najbliższy poniedziałek i wtorek ogłoszono referendum w którym pracownicy mają się opowiedzieć za lub przeciw pomysłowi Zarządu. Przewodniczący negatywnie ocenił działania Zarządu gdyż jak stwierdził działania te są prowadzone bez uzgodnień z „Solidarnością”. Niepokojące jest także to, że o wielu działaniach dotyczących pracowników „Solidarność” dowiaduje się nie od Zarządu, ale od przypadkowych osób. Stawia to pod dużym znakiem zapytania współpracę pomiędzy Zarządem a związkami zawodowymi. Przykładów nie informowania związków o sprawach dotyczących pracowników jest wiele są to między innymi: decyzja do zerwaniu współpracy z firmą Medicover a nawiązanie współpracy z firmą LUXMED, zamiar wydawania pracownikom specjalnych nagród (na chwilę obecną nie wiadomo za co) w formie żetonów do automatów z napojami i batonami, brak konkretnych informacji o zasadach na jakich organizowany są wyjazdy pracowników na szkolenie do Turcji i Salzgitter. Na wniosek NSZZ „Solidarność” przedstawiciele ATP prowadzić będą w Budynku Biura Głównego dyżury, podczas...
Śr 3 Maj, 18:49
Zdjęć: 55
Święto Konstytucji 3 Maja.
2017-05-03T18:49:12+02:00
Tak, jak co roku w Starachowicach odbyły się w dniu dzisiejszym obchody 226 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Tradycyjnie rozpoczęła je Msza Święta odprawiona w kościele Wszystkich Świętych. Mszę celebrował i okolicznościową homilię wygłosił ksiądz Marek Janas. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości gdzie przemówienia wygłosili starosta starachowicki Danuta Krępa i poseł Krzysztof Lipiec. Odczytano także list wojewody świętokrzyskiego Agaty Wojtyszek. Następnie przedstawiciele władz lokalnych, organizacji społecznych i związkowych oraz starachowickich szkół złożyli wiązanki pod Pomnikiem. Uroczystość zakończyła defilada młodzieży starachowickich szkół mundurowych i odśpiewanie Roty. Wiązankę w imieniu naszej Międzyzakładowej Organizacji Związkowej złożyli Jan Seweryn i Andrzej Kępiński. Poczet sztandarowy naszej organizacji stanowili: Krzysztof Wójtowicz, Czesław Niewczas i Jacek Cieśla. Transparent nieśli Jan Dudzic i Wojciech Kamoda.
2017-05-02T16:23:28+02:00
Dzisiaj obchodzimy Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej a jutro obchodzić będziemy 226 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Są to Święta Narodowe które uczcić należy wywieszając biało czerwone flagi na domach i balkonach naszych mieszkań.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum