Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2016-11-04T10:57:28+01:00
W dniu wczorajszym odbyło się comiesięczne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Pierwszym punktem zebrania było omówienie przez przewodniczącego Komisji Jana Seweryna spraw poruszanych podczas ostatniego posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w dniu 11 października. Na Regionie omawiana była sprawa ostatnich zmian w przepisach prawa pracy. Następnie omówiono sprawę konfliktów w Regionie jakie się ostatnio pojawiły. Najtrudniejsza i najbardziej bulwersująca jest sytuacja w Świętokrzyskich Kopalniach Surowców Mineralnych gdzie zarząd firmy stosuje szykany wobec przewodniczącego Komisji Zakładowej Jacka Michalskiego. Jedną z tych szykan jest delegowanie go do pracy w odległym o 60 kilometrów od jego miejsca zamieszkania zakładzie. W sprawie sytuacji w ŚKSM interweniował u przedstawicieli rządu RP szef „Solidarności” Piotr Duda, ale nie dało to żadnych rezultatów. Zarząd Regionu podjął decyzje o wywarciu presji na prezesa ŚKSM poprzez wysyłanie pism protestacyjnych przez poszczególne komisje Regionu zarówno do prezesa jak i do Ministerstwa Rozwoju i Agencji Rozwoju Przemysłu. Pismo w sprawie sytuacji w ŚKSM wysłane zostało także przez naszą Komisję Międzyzakładową. Kolejnym Zakładem w którym źle się dzieje jest „Siarkopol” gdzie zarząd firmy prowadzi antyzwiązkowe działania. Kolejnym punktem obrad Komisji było przyjęcie do Związku nowych członków. Tym razem przyjęto dwanaście osób. Następnie przewodniczący omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN zakończony został proces przenoszenia produkcji autobusów z Poznania do Starachowic. Wciąż nierozwiązana jest sprawa parkingu dla pracowników firmy. Pomimo wielokrotnych interwencji „Solidarności” nic się w tej sprawie nie zmieniło. Z ostatnich informacji wynika, że planowana jest budowa parkingu obok stacji samochodowej Vecto. Na 9 listopada zaplanowano uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod nową halę w której będą produkowane podwozia autobusowe. Podpisaniem protokołu zakończone zostały negocjacje prowadzone przez „Solidarność” z Zarządem firmy w sprawie postulatów zgłoszonych przez Związek. Część postulatów udało się załatwić, ale niektóre z nich nie zostały załatwione. Do Zarządu firmy zostało wysłane pismo w sprawie przeniesienia członków Komisji...
2016-10-25T13:19:08+02:00
Osoby, które zapisały się na wyświetlany w dniu 30 października o godzinie 16.00 w kinie „Kultura” film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Wołyń” informujemy, że można już odbierać bilety na ten film. Bilety wydawane są w naszym biurze związkowym w godzinach 6.30 – 14.30. Uwaga! Bilety nie są numerowane co oznacza, że każdy może sobie wybrać dowolne miejsce w sali kinowej.
2016-10-20T17:13:34+02:00
W dniu 19 października odbyły się, organizowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w MAN BUS obchody 32 rocznicy śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. W dniu tym w kościele Świętej Trójcy odprawiona został Msza Święta. Mszę celebrował ksiądz Henryk Czyż, który wygłosił też homilię nawiązującą do działalności i życia księdza Popiełuszki. Ksiądz Czyż kilkukrotnie dziękował „Solidarności” z MAN-a za pamięć o księdzu Jerzym. Po Mszy wyświetlony został film Jana Seweryna pt. „Zło dobrem zwyciężaj” na który składały się zdjęcia księdza Popiełuszki z różnych okresów jego życia i fragmenty jego homilii wygłaszanych podczas Mszy za Ojczyznę. Następnie uczestnicy uroczystości przeszli pod popiersie księdza Popiełuszki i tablicę jemu poświęconą gdzie zostały złożone wiązanki i zapalone znicze. Uroczystość zakończyło odśpiewanie Hymnu. Wiązankę złożono i zapalono znicze także pod pomnikiem Anny Walentynowicz.
2016-10-08T16:38:44+02:00
Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” zaprasza członków Związku wraz z rodzinami do kina Kultura do SCK na słynny film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Wołyń”. Film zostanie wyświetlony w dniu 30 października (niedziela) o godzinie 16.00. Cena biletu 12 zł. Członkowie „Solidarności” i ich najbliższa rodzina (mąż, żona, dzieci) płacą tylko 5 zł. od osoby. Resztę kosztów pokrywa Komisja Międzyzakładowa. Zapisy prowadzi nasze biuro związkowe i przedstawiciele „Solidarności” w poszczególnych wydziałach. Ilość miejsc ograniczona.
2016-10-07T17:58:42+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej. Na wstępie zebrania przyjęto do Związku 24 osoby. Następnie przewodniczący Komisji Jan Seweryn omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN ku końcowi zmierza przenoszenie produkcji autobusów z Poznania do Starachowic. Ostatni autobus zostanie wysłany do Poznania w dniu dzisiejszym, czyli 7 października. Od 10 października wszystkie czynności montażowe wykonywane będą w Starachowicach. Tu także autobus będzie odbierany przez klienta. W pobliżu placówki laserów wybudowane zostaną dwie toalety.  Do Zarządu firmy zostało wysłane pismo w którym Komisja Międzyzakładowa zwraca uwagę na przemęczenie pracowników w związku z wydłużonym czasem pracy. Na spawalni prowadzone są badania mające na celu opracowanie rozwiązań skutkujących zmniejszeniem czynników NDS i NDN występujących w tym obszarze produkcji. Z niejasnych przyczyn zmieniony został jeden z kierowników wydziału montażu. W PKC w dalszym ciągu trwa remont budynku w którym zlokalizowane zostaną biura i sala narada. Remontowana jest także hala na ulicy Składowej w której będzie dodatkowy magazyn. Od dłuższego czasu występuje problem z zastawianiem paletami jednej z tablic związkowych. W sprawie tej przewodniczący rozmawiał z kierownikiem produkcji. Tablica ma być przeniesiona w inne miejsce bardziej dogodne miejsce. W Gegenbauer nie udało się spotkać z prezesem Kotarbą. W sprawie tej będą czynione dalsze działania, bo „Solidarność” chce przedstawić swoje spostrzeżenia i uwagi dotyczące nadmiernego obciążania pracowników zadaniami. W dalszej części obrad Komisji odczytane zostało Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” w sprawie szykan wobec przewodniczącego Komisji Zakładowej w Świętokrzyskich Kopalniach Surowców Mineralnych Jacka Michalskiego. Następnie ustalono skład pocztu sztandarowego na uroczystość 32 rocznicy śmierci księdza Jerzego Popiełuszki. Podjęto uchwałę o zorganizowaniu dla członków NSZZ „Solidarność” grupowego wyjścia do kina na film „Wołyń”. Część kosztów biletów do kina sfinansowane będzie przez Komisję Międzyzakładową. Podjęto także uchwałę o wydrukowaniu kalendarzy plakatowych i jednodzielnych na rok 2017.
Pon 19 Wrz 2016, 8:12
XXXIV Pielgrzymka Ludzi Pracy
2016-09-19T08:12:01+02:00
W dniu 18 września odbyła się XXXIV Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Jak co roku udział w niej wzięli związkowcy z zakładów, które swoim działaniem obejmuje Komisja Międzyzakładowa w MAN Bus a więc z MAN, PKC i Gegenbauer. W sumie było to 230 osób. Związkowców na Jasnej Górze przywitał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Przewodniczący stwierdził, że „Solidarność” wciąż prowadzi walkę o godność ludzi pracy. W chwili obecnej Związek walczy o ograniczenie handlu w niedzielę i powrót do poprzedniego wieku emerytalnego. Szef „Solidarności” podkreślił, że wraz ze zmianą władzy nastąpiła znaczna poprawa w relacjach pomiędzy prezydentem i rządem a NSZZ „Solidarność”. Dzięki temu udało się znacznie ograniczyć stosowanie tak zwanych umów śmieciowych i podnieść płacę minimalną. Już za rok przywrócony zostanie poprzedni wiek emerytalny. Po przemówieniu przewodniczącego „Solidarności” odprawiona została Msza Święta, której przewodniczył abp Józef Kupny, metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy a homilię wygłosił biskup pomocniczy diecezji radomskiej Piotr Turzyński. Odczytany został list, jaki prezydent Andrzej Duda przesłał do uczestników Pielgrzymki. W tegorocznej Pielgrzymce uczestniczyło około 25 tysięcy związkowców. Obecni byli także członkowie rodziny księdza Jerzego Popiełuszki.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum