Zaloguj przez Facebook
Czy widziałeś już nasz dziennik obecności i kalkulator wynagrodzenia, który zapamięta
- kiedy byłeś w pracy, a kiedy na urlopie
- kiedy byłeś chory
- kiedy byłeś na nadgodzinach, a kiedy odbierałeś godziny
i pozwoli
- podsumować ilość wykorzystanego urlopu w ciągu roku
- obliczyć szacowaną wysokość Twojego wynagrodzenia
- obliczyć wysokość potrąceń i dodatków do wynagrodzenia
- obliczyć wysokość premii

Sprawdź sam i zapomnij o zapisywaniu tych danych w zeszycie...
2017-04-13T10:30:12+02:00
W dniu dzisiejszym podpisane zostało porozumienie dotyczące podwyżki wynagrodzeń. Niestety kwoty podwyżek – szczególnie pracowników fizycznych – są mało zadawalające. W zasadzie jedynym pozytywem podwyżki jest wliczenie do stawki osobistego zaszeregowania 12% premii. Przepychanki z podwyżką trwały trzy miesiące. Spowodowane to było coraz to innymi propozycjami płacowymi wysuwanymi przez Zarząd firmy. Propozycje te były najróżniejsze, ale niestety fundusz na podwyżki był ciągle taki sam zmieniał się tylko sposób podziału tych pieniędzy. Najwięcej na podwyżkach zyskali pracownicy umysłowi, bo ich stawki są dużo wyższe niż pracowników fizycznych. Niestety nie przeszła propozycja NSZZ „Solidarność”, aby kwota podwyżki była jednakowa dla wszystkich. A szkoda, bo poprawiłoby to nieco płace pracowników fizycznych a pracownicy umysłowi też by swoje otrzymali. Ogólnie mówiąc to płace w firmie zostały podniesione przeciętnie o 3%. Podwyżka wchodzi w życie od 1 kwietnia, co oznacza, że za miesiąc kwiecień pracownicy wezmą wynagrodzenie według nowych stawek. W najbliższych dniach pracownicy dostaną do podpisania nowe angaże.
2017-04-13T10:16:15+02:00
Boże Narodzenie i Święta Wielkanocne są Świętami jednoznacznie chrześcijańskimi. Są one upamiętnieniem ważnych – historycznie potwierdzonych – wydarzeń jakimi było narodzenie i zmartwychwstanie Chrystusa. Na przestrzeni wieków Święta te obrosły różnego rodzaju obyczajami, które jednak z wiarą nie mają wiele wspólnego. Oczywiście nie jest to nic złego, ale pod warunkiem, że nie zostanie zakłócona hierarchia ważności. Nie może być tak, że dla kogoś ważniejsze jest tak zwany lany poniedziałek, pieczenie ciasta czy odwiedzenie rodziny niż udział we Mszy Świętej w Niedzielę Wielkanocną. Nie można Świąt Wielkanocnych traktować, jako dni wolnych od pracy, które można przeznaczyć na imprezowanie czy wojaże. Nie do pomyślenia jest, aby ktoś, kto się deklaruje, że jest chrześcijaninem nie znalazł czasu na odwiedzenie Grobu Pańskiego, bo tyle w Niedzielę Wielkanocną ma innych „pilniejszych” zajęć. Czy wobec tego należy zostawić wszystko i skupić się wyłącznie na aspektach religijnych? Oczywiście, że nie. Przy odrobinie dobrej woli można pogodzić jedno i drugie. Można znaleźć czas na odwiedzenie kościoła i poświęcenie jajek, ale można również znaleźć czas na upieczenie placków. Można znaleźć czas na uczestnictwo we Mszy Wielkanocnej i można znaleźć czas na rodzinne biesiadowanie. Prawdę mówiąc to łączenie elementów świeckich i religijnych jest wręcz wskazane, bo czyni to Święta bardziej uroczystymi, pełniejszymi, co znacznie podnosi ich rangę i sprawia, że z utęsknieniem na nie oczekujemy. Niech te Święta Wielkiej Nocy przyniosą dużo radości i pokoju, a zmartwychwstały Chrystus napełni nas miłością i nadzieją na kolejne dni naszego życia osobistego, rodzinnego, zawodowego i społecznego budząc w każdym z nas pragnienie budowania cywilizacji miłości. Wesołych Świąt Wielkanocnych pracownikom MAN, PKC i Gegenbauer a w szczególności członkom i sympatykom NSZZ „Solidarność” jak również czytelnikom „Wiadomości Związkowych” i wszystkim odwiedzającym tę stronę  życzy przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej w MAN  BUS Jan Seweryn.
2017-04-10T20:22:21+02:00
W dniu dzisiejszym odbyły się w Starachowicach obchody 77 rocznicy zbrodni Katyńskiej i 7 rocznicy katastrofy Smoleńskiej. Organizatorem uroczystości był prezydent Starachowic Marek Materek. Pod krzyżem katyńskim złożono wiązanki i zapalono znicze. Wiązankę w imieniu NSZZ „Solidarność” z MAN, PKC i Gegenbauer złożył przewodniczący Jan Seweryn. Wcześniej Jan Seweryn i Andrzej Kępiński złożyli wiązankę i zapalili znicze pod pomnikiem Anny Walentynowicz znajdującym się na placu przy kościele Świętej Trójcy.
2017-04-07T17:24:04+02:00
W dniu wczorajszym odbyło się zebranie Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej. Pierwszym punktem zebrania było przekazanie przez przewodniczącego Komisji Jana Seweryna informacji z posiedzenia Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w dniu 7 marca. W posiedzeniu tym brał udział poseł Bogdan Latosiński, który mówił o tym czym aktualnie zajmuje się Sejm. B. Latosiński skupił się głównie na sprawach ważnych z punktu widzenia pracowników i związków zawodowych. Nie jest dobrze ze sprawą ograniczenia pracy w niedzielę. Premier Morawiecki mówi o jeden albo dwóch niedzielach wolnych od pracy a przecież „Solidarność” postulowała, aby były one wolne wszystkie. Trwają prace nad nową ustawą o związkach zawodowych i nowym Kodeksem Pracy. Niestety ani Związek ani rząd nie zajmują się sprawą elastycznego czasu pracy. W dalszej części zebrania Komisji przyjęto do Związku 21 osób. Następnie przewodniczący Komisji omówił sytuację w zakładach, które Komisja obejmuje swoim działaniem. W MAN sfinalizowano sprawę podwyżki wynagrodzeń. Z punktu widzenia Związku osiągnięto to, co do osiągnięcia było możliwe. Załoga dobrze przyjęła wynik negocjacji płacowych i w sumie jest zadowolona. Wciąż wraca sprawa elastycznego czasu pracy. W sprawie tej odbyło się spotkanie z prezesem Kobrigerem, który chce, aby wydłużyć okres rozliczeniowy do roku przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości godzin ze 140 do 96. Dział Personalny ma przygotować pismo w którym mają być zawarte informacje o zaletach zgody na wydłużenie okresów rozliczeniowych i o minusach braku zgody na wydłużenie okresów rozliczeniowych. Sprawa elastycznego czasu pracy ma być omawiana z pracownikami na spotkaniach wydziałowych. Dni 2 maja i 16 czerwca będą w firmie wolne i zostaną odpracowane w innym terminie. Opracowano nowy regulamin funduszu socjalnego w którym zwiększono kwotę dofinansowania do wypoczynku...........
2017-03-21T16:25:05+01:00
W dniu dzisiejszym zostało podpisane porozumienie płacowe w MAN. Jest to sfinalizowanie rozmów dotyczących wzrostu wynagrodzeń jakie odbyły się 27 stycznia, 20 lutego, 13 marca i 16 marca. Decydujące były rozmowy jakie miały miejsce 16 marca, to podczas tych rozmów dokonano ustaleń które satysfakcjonują obydwie strony.  Właśnie wtedy ustalono, że:Od 1.01.2017 płace zasadnicze wzrosną o 110 zł. Podwyżka będzie kwotowa (jednakowo dla wszystkich). Wyrównanie za styczeń i luty wypłacone zostanie w miesiącu marcu.Przy wypłacie za miesiąc marzec pracownicy otrzymają bonus w wysokości 500 zł. Proporcjonalnie do okresu zatrudnienia w 2016 roku bonus otrzymają również pracownicy Agencji Pracy Tymczasowej będący w stanie zatrudnienia na 31.03.2017r.0,5 % na podwyżki indywidualne.Przy wypłacie za marzec wypłacona zostanie druga część tak zwanego dobrowolnego dodatku czyli 40%.Przy wypłacie za kwiecień wypłacona zostanie premia z zysku koncernu w pełnej wysokości czyli 50%. Premię z zysku wylicza się ze średniej za miesiące wrzesień, październik i listopad biorąc pod uwagę: wynagrodzenie zasadnicze, premię, wynagrodzenie za godziny nadliczbowe i dodatki (szkodliwy, nocny, funkcyjny i inne). Premia z zysku nie przysługuje pracownikom APT.
2017-03-19T16:51:20+01:00
W dniu wczorajszym odbyło się uroczyste spotkanie członków Autonomicznego Klubu Honorowych Dawców Krwi działającego przy Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS. W spotkaniu uczestniczyli członkowie Klubu, którzy oddali krew przynamniej trzy razy w ciągu ubiegłego roku. Podczas uroczystości wręczono odznaczenia nadane przez Polski Czerwony Krzyż a także upominki ufundowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność”. Niekwestionowanym liderem, jeżeli chodzi o ilość oddanej krowi jest Dariusz Ryś, który oddał w sumie prawie 78 litrów tego ratującego życie człowieka leku. Za swoje zasługi na gruncie krwiodawstwa Dariusz Ryś odznaczony został odznaczeniem państwowym Krzyżem Zasługi.
Załóż konto Nie pamiętam hasła
Solidarność w
Ostatnio dodane
Ostatnio na forum
Dokładnie tak. Przecież wyjaśniałem to już 100 razy. A czy pani która was uświadamiała nie mówiła o tym? To t...Wczoraj o 18:30 w wątku elastyczny czs pracy na 12 miesięcy
Panie Janie ,dzisiaj mieliśmy zebranie co do zmian w elastycznym czasie pracy,chcą go zrobić na dwanaście miesięcy,...Wczoraj o 17:43 w wątku elastyczny czs pracy na 12 miesięcy
Nie my ,tylko wy ,napuszczacie ludzi na siebie,macie swoich faworytów,którzy dla kilku złotych gotowi są zjeść gó...Niedziela o 19:46 w wątku Ale o co chodzi?
Statystyki
Top tygodnia