W dniu wczorajszym odbyło się nadzwyczajne zebranie Komisji Międzyzakładowej. Głównym i jedynym tematem zebrania była sprawa negocjacji porozumienia dotyczącego przestoju planowanego w grudniu bieżącego roku i w styczniu roku 2020. Przewodniczący Jan Seweryn przedstawił aktualny stan negocjacji i ocenił nastroje w firmie. Według przewodniczącego z rozmów przeprowadzonych z pracownikami wynika, że część z nich jest zdecydowanie przeciwne podpisywanie porozumienia na warunkach proponowanych przez Zarząd firmy. Jest jednak duża grupa pracowników, która była by skłonna poprzeć podpisanie porozumienia, ale pod warunkiem, że będzie zagwarantowane zatrudnienie dla wszystkich pracujących obecnie w firmie. Po wystąpieniu przewodniczącego odbyła się burzliwa dyskusja podczas, której członkowie Komisji przedstawiali swoje opinie na temat proponowanego przez Zarząd porozumienia. Zdecydowano, że do pracodawcy zostanie wysłane pismo ze stanowiskiem Związku w którym określone zostaną warunki po spełnieniu, których „Solidarność” skłonna będzie podpisać stosowane porozumienie. W sprawie aktualnej sytuacji w firmie wypowiedzieli się także członkowie Komisji przebywający na urlopach i zwolnieniach lekarskich. Odbyło się to przez telefon głośno mówiący. Stanowisko zostało przyjęte jednogłośnie. Stanowisko w Dokumentach.

Wt 17 Lis, 9:55