Jak co roku Komisja Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS (MAN, PKC i APLEONA) uczciła rocznicę powstania Związku. W dniu 31 sierpnia o godzinie 14.45 pod tablicą upamiętniającą członków „Solidarności” z FSC znajdującą się na Budynku Biura Głównego MAN odbyło się spotkanie członków i sympatyków „Solidarności” w trakcie, którego zostały złożone wiązanki i zapalone znicze. Wiązankę w imieniu Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” złożyli Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka. Wiązanki złożyli też: Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy w MAN Zbigniew Palacza oraz członek Światowej i Europejskiej Rady Zakładowej MAN Mariusz Dzwonek. Następnie uczestnicy uroczystości z flagami związkowymi, transparentem i sztandarami, przy dźwiękach pieśni strajkowych, przeszli chodnikami ulic 1 Maja i Radomskiej pod Pomnik „Solidarności” przy kościele Wszystkich Świętych. Wiązankę pod tablicą poświęconą robotnikom zamordowanym w czasie rządów PZPR i wieniec pod Pomnikiem Solidarności złożyli Jan Seweryn, Małgorzata Żłobecka i Jan Radecki. Poczet poczty sztandarowe stanowili: Sztandar FSC – Jan Dudzic, Mirosław Chorab i Stanisław Moroń, sztandar KM MAN BUS – Maciej Maciąg, Monika Czaja i Sylwia Mirota. Wcześniej Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka złożyli wiązankę przy Obelisku Anny Walentynowicz i zapalili znicz pod Kamieniem Solidarności. Zdjęcia podczas uroczystości wykonywał Remigiusz Przygoda.

Pon 31 Sie, 20:31