W dniu dzisiejszym przy Szkole Podstawowej nr. 9 odsłonięta została wystawa „Solidarność” Starachowicka 1980 – 1981” zorganizowana przez Komisje Zakładowe NSZZ „Solidarność” z terenu miasta. Na wystawie można obejrzeć dokumenty i zdjęcia dotyczące „Solidarności” z okresu 1980 – 1981. Po wystawie oprowadzał przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS Jan Seweryn. Wśród osób, które przybył na tę uroczystość byli dawni działacze „Solidarności” min. Jerzy Nobis, Andrzej Markowski, Adam Krupa, Leszek Nowak, Andrzej Pryciak, Edward Dudek, Stanisław Kosior, Ewa Markowska, Aleksandra Markowska, Jerzy Wierzbiński i inni. Był starosta starachowicki Piotr Babicki, wiceprezydent Ewa Skiba, dyrektor Muzeum Przyrody i Techniki Paweł Kołodziejski. Z obecnych działaczy „Solidarności byli: szef Regionu Świętokrzyskiego Waldemar Bartosz, szef starachowickiej delegatury Marian Ferenc, szef „Solidarności” w starachowickiej oświacie Paweł Rdzanek. Dużą grupę stanowili związkowcy z MAN i PKC. Po zwiedzeniu wystawy głos zabrali: Waldemar Bartosz, Piotr Babicki, Ewa Skiba, Edward Dudek, Adam Krupa, Stanisław Kosior, Andrzej Markowski i Jerzy Wierzbiński. Przedstawiciel władz miasta i powiatu zapewnili, że wystawą zainteresują szkoły, aby za jej pomocą uczniowie mogli poznać najnowszą historię Polski. Przewodniczący Jan Seweryn podziękował prezydentowi Starachowic Markowi Materkowi oraz dyrektorowi Muzeum Przyrody i Techniki Pawłowi Kołodziejskiemu za pomoc w zorganizowaniu wystawy, a szef delegatury Marian Ferenc wręczył im pamiątkowe ryngrafy. Wystawa sfinansowana została przez: MOZ NSZZ „Solidarność” w MAN BUS sp. z o. o. w Starachowicach (MAN BUS, PKC GROUP, APLEONA), MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Starachowicach, ZOZ NSZZ „Solidarność” w Animex FOODS Sp. z o. o., MOZ NSZZ „Solidarność” Odlewnie Polskie S.A., ZOZ NSZZ „Solidarność” WALSTEAD Starachowice Sp. z o. o., ZOZ NSZZ „Solidarność” w ZEC Sp. z o. o., ZOZ NSZZ „Solidarność” w PWiK Sp. z o. o., ZOZ NSZZ „Solidarność” w KPSP Starachowice. Wystawę będzie można oglądać do połowy września br. Związkowcy z MAN i PKC rozdawali osobom biorącym udział w otwarciu wystawy okolicznościowe znaczki-przypinki i broszurki w których jest przedstawiona wystawa w miniaturze. Warto wspomnieć, że na ogrodzeniu SSE na ulicy Radomskiej jest wystawa plakatów wydawanych w latach 1980 – 1981 przez Komisję Fabryczną NSZZ „Solidarność” w Fabryce Samochodów Ciężarowych w Starachowicach.

Pon 17 Sie, 18:41