W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z prezesem MAN BUS Yavuzem i kierownikiem zakładu w Starachowicach Sermetem. Prezes Yavuz nie by obecny fizycznie na tym spotkani, lecz uczestniczył w nim za pośrednictwem Skype-a. Podczas spotkania związkowcom przedstawiono aktualną sytuację firmy i plany na dalsze miesiące bieżącego roku i na rok następny. Według prezesa wszelkie mankamenty, niedociągnięcia i problemy produkcyjne z jakimi borykał się zakład w roku ubiegłym zostały w większości rozwiązane i obecnie produkcja odbywa się w zasadzie normalnie. Produkowane jest dwanaście autobusów dziennie i ten stan ma się utrzymać do końca roku. Również rok 2021 zapowiada się dobrze, bo planowane jest, że przez cały rok produkować się będzie 12 autobusów dziennie. Gorzej jest z tak zwanymi grupami podłogowymi, bo produkowane w roku bieżącym ma być zaledwie 2 sztuki. Dopiero w roku 2021 produkcja grup podłogowych ma wzrosnąć do 5 sztuk dziennie. Są to bardzo dobre wiadomości i miejmy nadzieję, że tak rzeczywiście będzie. Przewodniczący „Solidarności” Jan Seweryn pozytywnie ocenił działania Zarządu i stwierdził, że w takim razie ma nadzieję, że przełoży się to na znaczny wzrost płacy pracowników w roku 2021. Przewodniczący dodał, że w osiągnięciu pozytywnych efektów ma swój udział także „Solidarność”, bo Związek mobilizował Zarząd do działań naprawczych poprzez, między innymi, alarmowanie władz koncernu o katastrofalnej sytuacji w firmie.
Czw 25 Cze, 18:54