Tegoroczne Święta Zmartwychwstania Pańskiego będą zupełnie inne niż te, które dotychczas dane nam było przeżywać. Wiadomo co jest tego powodem. Dotychczas wydawało się nam, że Świąt Wielkanocnych nie może być bez udziału w Mszach Triduum Paschalnego, święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, udziału we Mszy w Niedzielę Wielkanocną i spotkań w rodzinnym gronie. Niestety okazało się, że życie boleśnie skorygowało nasze przyzwyczajenia, bo tegoroczne Święta Wielkanocne będą zupełnie inne niż dotychczas. Nie będą to w żadnym razie Święta radosne, bo tysiące Polaków jest zarażonych koronawirusem i przebywa w szpitalach, dziesiątki tysięcy jest poddanych kwarantannie, a ponad 150 osób zmarło. Następne zarażenia i zgony nastąpią w najbliższych dniach i w czasie Świąt. W takiej sytuacji trudno mówić o radosnym świętowaniu. Pomimo wszystko powinniśmy mieć nadzieję, że to, co się dzieje przeminie i nasze życie wróci do normy. Tak było ze Zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Wydawało się, że beznadziejna sytuacja w której się On znalazł – ukrzyżowanie i śmierć na krzyżu – to Jego klęska i zamknięty na zawsze grób. A cóż się okazało? Po trzech dniach nastąpiło Zmartwychwstanie, które umocniło wiarę chrześcijańską i dało impuls do jej dynamicznego rozwoju. Miejmy nadzieję, że to, co się obecnie dzieje będzie impulsem do przewartościowania naszych postaw i poglądów i sprawi, że zwiększą pokorą będziemy podchodzić do naszych ludzkich możliwości. Wszystkim członkom i sympatykom NSZZ „Solidarność”, a także tym, którzy odwiedzają naszą stronę internetową i nasz profil na FB życzę spokojnych Świąt Wielkanocnych. Jan Seweryn Przewodniczący NSZZ „Solidarność” w MAN BUS.

Czw 9 Kwi, 13:04