W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie związków zawodowych z Zarządem PKC GROUP podczas, którego omawiano aktualną sytuację w firmie. Z informacji jakich udzielił prezes Dariusz Abram wynika, że pracownicy wrócą do pracy najwcześniej od 20 kwietnia, ale na pewno nie będą to wszyscy, ale tylko jakaś ich część. Na chwilę obecną nie wiadomo, kiedy produkcja zostanie w pełni wznowiona, bo w praktyce to odbiorcy wiązek elektrycznych decydują o tym, kiedy dany dział będzie pracował, bo albo zamawiają wiązki albo nie. O tym kto i kiedy ma się stawić do pracy, pracownicy będą telefonicznie informowani przez swoich bezpośrednich przełożonych. W porozumieniu zapisano, że od 1 kwietnia pracownicy będą przebywać na przestoju ekonomicznym i będą za ten czas pobierać wynagrodzenie w wysokości 80% podstawowej płacy z tym, że nie może być ono niższe niż najniższa płaca czyli 2600 zł. Po 20 kwietnia pracownicy, którzy przyjdą do pracy będą (mogą) mieć skrócony czas pracy do 6 godzin lub 4 dni w tygodniu i za tę pracę będą pobierać wynagrodzenie obliczone zgodnie ze swoją stawką zaszeregowania i przysługującymi dodatkami. Niestety nie udało się dojść do porozumienia co do podwyżki wynagrodzeń. Sprawę tę odłożono do drugiej połowy bieżącego roku.
Pon 6 Kwi, 14:08