W PKC wciąż trwa przestój i tak naprawdę nie wiadomo kiedy się skończy. Wprawdzie dzisiaj przedstawicielka pracodawcy stwierdziła, że być może część pracowników stawi się do pracy w połowie tygodnia, ale nie jest to nic pewnego, a według nas jest na to minimalna szansa. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że pracownicy nie wiedzą na jakich zasadach przebywają na przestoju. Czy będą to dni do odpracowania czy może dni przestojowe. Na pewno nie wchodzi to w grę urlop, bo pracownicy już dosyć go poświęcili na poprzednie dni bez pracy. Na chwilę obecną Zarząd nie przedstawił związkom zawodowym projektu porozumienia na podstawie, którego firma mogłaby zwrócić się o rządowe dotacje. Na co więc czeka? NSZZ „Solidarność” już od dłuższego czasu stara się doprowadzić do negocjacji na temat czasu pracy w firmie, ale jak do tej pory poza ogólnikową wymianą opinii nie udało się doprowadzić do konkretnych ustaleń.
Pt 3 Kwi, 20:41